Kirpiksi Mikro Robotlar Üretildi
Güney Kore’den araştırmacılar, oldukça hızlı bir şekilde hareketleri kontrol edilebilen mikro robotlar geliştirdiler. Geliştirilen bu mikro robotlar insanların kan damarlarında yol alarak organları tedavi etme düşüncesi ile tasarlandı. Ayrıntılar haberimizde.
21.09.2016 tarihli yazı 9922 kez okunmuştur.
Mikro robotlar, Daegu Gyeongbuk Bilim ve Teknoloji Ensitütüsü’nün (DGİST) robotik bilimi departmanı tarafından geliştirildi. Bu robotlar önceki versiyonlarına oranla daha hızlı manevra kabiliyetine sahipler. Araştırmacılar, mikro robotların kendini itme özelliğini kirpikli organizmalardan biri olan paramesyumlardan (terliksi hayvan) ilham alarak oluşturdular. Mikro robotlar, tıkanmış bir damarı ya da tümör gibi, organlardaki hasarı veya hastalıklı dokuyu tedavi etmek için geliştirildi.
Geleneksel olarak kullanılan ilaçlarda aşırı doz riski vardır. Genellikle ilaçlar, mide bulantısı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi yan etkilere neden olurlar. Mikro robotlar ise doğrudan hasar alan dokuya ya da organa yol almak için kullanılır ama burada da önemli bir problem vardır. Bu sorun mikroskobik ortamdaki sıvılarda hareket etmektir.
Bakteriler ve protozoalar gibi mikroorganizmalar kendi kendilerini itmek için bir nedene ihtiyaçları vardır. Bu neden, beslenmek yada kendisine zararlı olabilecek bir etkenden kaçmak olabilir. Bu mikroorganizmalar, genellikle akışkanlar içinde verimli hareket edemezler. Araştırmacılar, paramesyum organizmasının ayaklarının ya da kirpiklerinin, kendi kendini itebilmesinde önemli bir etkisinin olduğunu gördü ve bu organizmayı taklit ederek mikro robotu tamamladılar. Güney Koreli araştırma ekibi dünyanın ilk mikro robotu için kirpikli polimer bazlı bir yapı oluşturmak için 3D lazer litografi tekniği kullanarak mikro robotu oluşturdular. Mikro robota nikel ve titanyumdan kirpikler eklenerek manyetik akışkanlık (hareketlilik sağlamak) ve biyolojik sistemlerle uyumlu olması sağlandı.
Araştırmacılar elektromanyetik bobin sistemi kullanarak hareket ettirdikleri mikro robotlardan etkileyici sonuçlar elde etti. 220 mikrometre uzunluğundaki mikro robotlar, saniyede 340 mikromektre hıza ulaşabiliyor. Araştırmacılara göre mikro robotlar, öncekilere oranla daha hızlı ve daha iyi manevra kabiliyetine sahip. Mikro robotlar bir anda 0’dan 120 derecelik bir açı yapabilme yeteneğiyle vücut içindeki karışık kan damarları içinde rahatça hareket edebilir durumdadırlar.
Hayatlar söz konusu olduğunda mikro robotlar, ilaçlara oranla daha hızlı bir şekilde hedefe ulaşıp kişinin hayatını kurtarabilir. Mikro robotların, daha ağır ilaçlar taşıyarak insanlığa büyük bir yarar sağlayacağı düşünülüyor. Vücut içine enjekte edilebilen mikro robotlar görevi sona erdiğinde vücut içinde çözülecek şekilde tasarlandı. Konuyla ilgili konuşan araştırma lideri profesör Hongsoo Choi: “Mikro robotlarla çalışmalarımız devam edecek. Yaptığımız bu çalışmayla ameliyat ortamlarında, herhangi acil müdahale gerektirecek ortamlarda mikro robotlar hayat kurtaracaktır. ” dedi.
Nature’da yayınlanan araştırmaya göre Güney Koreli araştırmacılar bu projenin sonraki aşamalarında daha fazla biyolojik uyum çalışmaları, potansiyel olarak farklı görevler ve farklı ortamlar için mikro robotlara işlevsellik sağlamak istiyorlar.
Kaynak:
►newatlas
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.