elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kullanılmış Sigara İzmaritleri Enerji Depolama İçin Çözüm Olabilir

Sigara sanıldığı kadar kötü bir şey olmayabilir.Kullanılan sigara izmaritleri ile, bilgisayarlar, tabletler, telefonlar için enerji depolama talebinin karşılanabileceği bir dünya düşünün.Çok uzak olmasa gerek. Peki ya bu sistem nasıl işliyor ? Detaylar haberimizde...



A- A+
12.08.2014 tarihli yazı 13086 kez okunmuştur.

Güney Kore’den bir grup bilim adamı sigara izmaritlerini bilgisayar, avuç içi cihazlar, elektrikli araçlar ve rüzgar türbinlerinde enerji depolamaya yarayacak yüksek performanslı bir materyale dönüştürmenin yolunu buldular.

 


 

         ►İlginizi Çekebilir : Vancouver İzmarit Geri Dönüşüm Programını Başlattı


Konu ile ilgili açıklamayı yapan Seul Ulusal Üniversitesi’nden Prof. Jongheop Yi “ Yeni geliştirilecek teknikle sigara izmaritleri karbon tabanlı yüksek performanslı bir maddeye tek adımlı bir işlemle dönüştürerek, toplumun enerji ihtiyaçlarını karşılayan yeşil bir çözümün yaratacağız ’’ dedi. Araştırmacılar, genellikle selüloz asetat fiberden üretilen sigara filitrelerini karbon tabanlı materyallerden piroliz yöntemiyle tek adımda üretiliyor.  Yanma işlemi sonucunda karbon tabanlı materyallerden ufak gözenekler (por)  içeren  süperkapasitif materyaller geliştiriliyor. 


Ayrıca Profesör Yi “Yüksek performanslı süper kondansatör maddesinin büyük yüzey alanına sahip olması gerekli. Elde edilen çok sayıda gözenekte zaten bunu sağlıyor” diyor. Çok sayıda ve farklı gözenek boyutları yüksek güç yoğunlukları sağlayarak, süper kondansatörler için çabuk şarj ve boşalma özelliği kazandırıyor.
 

 

Karbon altyapılı bu materyal elektrota tutturularak, üçlü elektrot sisteminde test edildi. Ardından ise materyallerin elektrolit iyonlarını nasıl emip sonra geri bıraktığı görüldü. Bu materyal gerçekten yüksek miktarlarda elektrik enerjisi depolayarak, grafen ve karbon nanotüpler açısından daha yüksek depolama kabiliyetine sahip olacağı kanısına varıldı. Ayrıca maliyet oldukça düşük olacak. Bu sayede elektrikli arabalara da gün doğabilir.

 

Dünyada her yıl 5,6 trilyon izmarit’in çevreye atıldığını varsayarsak burada ciddi bir potansiyel olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak:

phys.org
deccanchronicle.com

Samet Metin Karaman Samet Metin Karaman Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.