Kurak Bölgelere Can Suyu Bu Cihazla Gelebilir |
Havadan Su Üreten Çöl Böceği
Milyarlarca küçük karbon tüpten oluşan yapı kurak bölgelere su getirebilir. Rice Üniversitesi'nde bulunan araştırmacılardan oluşan bir ekip kurak bölgelerde yaşayan insanların su ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için atmosferden su yakalama ve toplama yeteneğine sahip bir cihaz geliştirdi.
02.08.2014 tarihli yazı 11578 kez okunmuştur.
Bu cihazın ilham kaynağı çölde yaşayan ve kendi suyunu kendi üreten Namib çölü böceği (Stenocara). Her yetenekli hayvan gibi bu böcekte bilim insanlarına ışık tuttu. Stenocara, arka yüzeyi diken ile kaplı, olukları bir yapışmaz yüzey gibi mumsu ve su çeken moleküllerle kaplı.
Namib Çölü son derece sıcak bir ortam; sıcaklık 60º C'ye çıkabiliyor. Bu kurak bölgede yaşam çok zor. Ama bir böcek aşırı kuru olan bu çölde yaşayabilmek için akıllı bir şekilde gelişti. İhtiyacı olan suyu kendi kendine üretecek yeterliliğe ulaştı.
► İlginizi Çekebilir: Havadan İçme Suyu Üreten Billboards
Böceğin su toplamak için sertleşmiş kanatlarında su itici ve su çekici moleküllerin bir modeli var. Bilim adamları minik karbon atomlu nanotüplerle bu modeli taklit ederek bir cihaz yaptılar.
► İlginizi Çekebilir: Terinizi İçme Suyu Olarak Kullanır mıydınız?
Bu cihaz harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor. Sünger benzeri bir yapısı var. Bu yapı sünger gibi sıkılarak su elde ediliyor.
Bilim adamları deneme amaçlı milyarlarca nanotüpten oluşan bir orman kurdular. Test orman kuru ortamda 11 saat boyunca kendi ağırlığının %25'i kadar su toplamayı başardı. Nemli ortamda ise su oranı 13 saat içinde %80'e yükseldi.
Bilim adamları deneme amaçlı milyarlarca nanotüpten oluşan bir orman kurdular. Test orman kuru ortamda 11 saat boyunca kendi ağırlığının %25'i kadar su toplamayı başardı. Nemli ortamda ise su oranı 13 saat içinde %80'e yükseldi.
Bu buluş az yağış alan bölgelere su getirmek için büyük potansiyele sahip. Ama her yeni buluş gibi şuanda yüksek maliyetlerle üretilebiliyor. Bu ormanların kitlesel ölçekli üretimine başlanmadan önce maliyetinin önemli ölçüde azaltılması gerekmektedir.
Kaynak:
►iflscience
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.