Mühendislik Fakültelerine Dönemsel Staj Zorunluluğu Geliyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; mühendislik fakültelerinin tümü için zorunlu dönemsel staj ve üniversite-sanayi iş birliği uygulamalarını başlatıyor. Önümüzdeki akademik takvim döneminden itibaren mühendislik fakültelerindeki öğretim elemanlarına sanayi ile iş birliği yapma zorunluluğu, bir sonraki dönemde ise mühendislik öğrencilerine sanayide staj zorunluluğu gelecek. Ayrıntılar haberin devamında.
15.07.2015 tarihli yazı 13506 kez okunmuştur.
Üniversite-sanayi iş birliği ile mühendislik fakültelerindeki kaliteyi artırmak için iki önemli karar alacaklarını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afrika ve Avrasya'nın tasarım ve üretim üssü olması amacıyla hazırlanan 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin çok önemli faaliyetler içerdiğini aktardı. Bunlardan birinin mühendislik fakültelerinde en az bir dönem iş yeri eğitiminin zorunlu hale getirilmesi olduğunu anlatan Işık, bunun, mühendis eğitimindeki kaliteyi önemli oranda artıracağını ifade etti.
►İlginizi Çekebilir : Mühendisler Ne İş Yapar ve Ne Kadar Kazanırlar?
Bakan Işık, bu uygulamayı en kısa zamanda hayata geçirmek istediklerini belirterek, "Önümüzdeki akademik takvim döneminden itibaren mühendis yetiştiren öğretim elemanlarına sanayi ile iş birliği yapma, bir sonraki dönemde ise mühendislik öğrencilerine sanayide staj zorunluluğu gelecek" dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile oldukça yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Işık, uygulamanın hayata geçmesi için yasal bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Işık, stajın nasıl yapılacağı, ödenecek ücretler, stajyerlerin sigortası gibi konuların yasal düzenlemelerin yapılmasıyla netlik kazanacağını belirtti.
►İlginizi Çekebilir : Mühendislik Eğitimini Seçmek için 10 Neden
Staj süresinin ise şu anda bir dönem olarak planlandığını bildirildi. Başlatılacak diğer uygulamanın ise meslek yüksek okulu ve mühendislik eğitimi veren tüm fakültelerdeki öğretim elemanlarına sanayide sektör ile ortak çalışma yapma zorunluluğu getirilmesi olduğunu anlatan Işık, uygulamanın detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Üniversitelerimiz artık, yeni öğretim elamanı alımında sektörel tecrübe isteyecek. Bugün dünyanın gelişmiş ülkelerinde de öğretim elemanı alımı böyle yapılıyor. Sektörden kopuk olan bir eğitim, teoriden öteye geçemiyor. Mevcut öğretim elamanları için ise bazı zorunluluklar getireceğiz. Örneğin; mühendis yetiştiren bir yardımcı doçent, doçent olabilmek için artık sanayi sektörü ile ortak bir çalışma yapmak veya bir patent almak zorunda olacak. Bununla da yine teori ve pratiği bir araya getirmeyi amaçlıyoruz."
Mühendislik öğrencileri için şimdiye kadar devam eden zorunlu yaz stajı uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı ve staj yerlerini öğrencilerin mi yoksa üniversitelerin mi belirleyeceği ise merak konusu.
Kaynak:
►sanayi.gov.tr
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.