elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Network Sistemleri Nedir? & Fiziksel Katman
(Ethernet Yapısı) |
4. Bölüm

OSI katmanın birinci katmanını olan fiziksel katman verilerin fiziksel olarak iletiminden sorumludur. Bu yazımızda Ethernet yapısında verilerin iletiminin gerçekleştiği yolları ve iletim çeşitlerini inceleyeceğiz.



A- A+
17.11.2019 tarihli yazı 10657 kez okunmuştur.
Ethernet LAN içerisinde en çok kullanılan protokoldür. OSI’nin 1. ve 2 katmanların da çalışır, yani bunlar fiziksel katman ve veri bağlantı katmanlarıdır. Bu katmanlarda fiziksel bağlantı için gerekli olan kablolar ve hub lar bulunur. Ethernet genel olarak ağ içerisindeki fiziksel bağlantı katmanını temsil eder. Ethernet bağlantısı için kullanılan elemanlar;
 

Hub


Hub cihazları ağlarda merkezi bağlantı sağlayan cihazlardır. Üzerinde farklı sayılarda portlar bulunur. Hub içerisindeki portlar birbirine fiziksel olarak bağlıdır. Herhangi bir mantıksal olarak anlama kapasitesi bulunmamaktadır. Yalnızca gelen verileri bütün portlara dağıtır. Bu sebeple fiziksel katmanda yer alır.
 

Şekil 1. Hub
 
 

Koaksiyel Kablo


Koaksiyel kablo (anten kablosu olarak ta geçer şu an Ethernet yapısında bu kablo kullanılmaz), radyo frekans kablosu olarak da geçiyor. Kablo toplam da dört kesitten oluşuyor. Koruyucu dış kılıf, iletken örgü, yalıtkan madde ve en son da iç iletkenden oluşuyor. Eskiden çokça kullanılsa da günümüz teknolojisinde artık kullanılmamaktadır.
 

Şekil 2. Koaksiyel Kablo
 

Bükümlü Bakır Kablo


Bükümlü bakır kabloları iki çeşit olarak ayırabiliriz korumalı ve korumasız olarak. Korumalı kablo dediklerimiz şu an da piyasa da satılan CAT5, CAT6, CAT7 olan kablolardır. Korumasız kablolar manyetik alan ve radyo frekanslarından etkilenebiliyor bu sebeple veri akış hızı etkilenebilir. Bu sebeple korumalı kablo kullanılması tavsiye edilir. Bükülü kablolar da ne kadar fazla bükümlü ise o kadar fazla dış etmenlerden korunur. CAT serisi arttıkça büküm sayısı da artar. Ayrıca dış katmanında bulunan koruyucu malzemelerde dış etmenlerden korunmasına yardımcı olur
 

Şekil 3. Bükümlü Bakır Kablo Çeşitleri
 
Ethernet kabloları cihazlara bağlanması için sonlandırılması gerekmektedir. İki şekilde sonlandırma mevcuttur. RJ45 jak veya Keystone ile sonlandırılır. RJ45 ile sonlandırılan kablolar direk olarak cihaza bağlanabilir ancak Keystone ile sonlandırılan kabloların cihazlara bağlanabilmesi için cihazla Keystone arasında yine bir bağlantı kablosuna ihtiyaç duyurulur.

 

Şekil 4. RJ45
 
Ethernet kablosu ile maksimum 100 metre veri iletimi sağlanır. 100 metre iletim olması için de şu an en kaliteli kablolar kullanılmalıdır. Daha uzun mesafeler için ise switch ler veya hub lar kullanılır.

Ethernet kablolarını RC45 jak ile sonlandırırken belirli standartlar vardır. Bunlar T568A ve T568B' dir. Bir kablonun iki ucunu sonlandırırken aynı şekilde sonlandırılmalıdır. Aynı sonlandırılır ise düz sonlandırma çapraz şekilde sonlandırılır ise çapraz sonlandırma denir. Aynı cihazlar arasındaki kablolarda çapraz kablo, farklı şekillerdeki cihazlarda ise düz kablo kullanılır.

 

Şekil 5. T-568A ve T-568B Standartları
 

Fiber Optik Kablo


Fiber optik kablolar adından da çağrıştırdığı gibi ışık ile iletişimi sağlayan kablolardır. Işık iç yansımalar sayesinde iletimi gerçekleşir. Fiber optik kablolar diğer kablolara oranla daha uzun mesafeye daha hızlı bir şekilde iletim sağlarlar. Fiber kablolar günümüzde kullanımı yaygınlaşmaya devam eden kablolardır. Bakır kablolar yerine fiber kablolar kullanılmasının diğer sebeplerinde birisi de elektromanyetik alandan etkilenmiyor olmaları, bakır kablodan daha ucuz maliyetli olmaları, gittikçe artan kanal ihtiyacına ve geniş bantlı yüksek hızlı iletime cevap verecek donanıma sahip olduğundan günümüzde kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır.
 
 
Şekil 6. Fiber Optik Kablo
 
Fiziksel katmanda kullanılan cihazlar ve ekipmanlar bu şekildedir. Fiziksel katmanın da amaçladığı gibi verinin kaynak konumundan hedef konumuna iletilirken bu cihazlar üzerinden iletim ve iletişim gerçekleşir. Bir sonraki yazımızda ise veri iletim katmanını ve switch yapısından bahsedeceğiz.


 


Yazar: Enes GÜVEN


KAYNAK:

Bilgisayar Ağları / Resul Kara
Bilgisayar haberleşmesi ve ağ teknolojisi / Rıfat çölkesen



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar