elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Origamiden Esinlenilen 3D Robotlar

Origami kağıt katlama sanatı olarak küresel çapta üne sahip olan bir sanat dalıdır. Yazımızda, Origami sanatından esinlenilerek ortaya çıkarılan, üç boyutlu yazıcılar tarafından üretilen robotları inceleyeceğiz.



A- A+
13.11.2017 tarihli yazı 6147 kez okunmuştur.
Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre, 1.8 milyondan fazla endüstriyel robot, dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda çalışıyor. 2019 yılına kadar bu sayının yaklaşık 2,6 milyona yükselmesi bekleniyor. Kişisel tasarımlarla bunun daha da artması düşünülüyor.

Uluslararası Robotik Araştırmaları dergisinde yayınlanan bir makalede, robotik olmayan parçaların da kullanımının içinde olduğu ve  bir veritabanı yardımıyla yazılım konusunda bilgisi bulunmayan kullanıcılar için bile robot tasarımı yapmalarına imkan verecek “İnteraktif Robogami” adını verdikleri bir çalışmanın detayları paylaşıldı.

Robotik olmayan parçaların öncelikle tasarımları bilgisayarlar üzerinde oluşturuluyor. Daha sonrasında  tasarımı yapılan bu parçalar 3 boyutlu yazıcılar tarafından basılıyor. 3 boyutlu yazıcılarda ana hatları oluşturulan bu parçalar Japon kağıt katlama sanatı olan origami yöntemiyle katlanarak robot tasarımı gerçekleştirilmiş oluyor. Origamiden esinlenilerek oluşturulan bu robotlar “Robogami” olarak adlandırılmakta.

 


► İlginizi Çekebilir: NASA'nın Katlanabilir Kaşif Robotu

Araştırmacılar, tasarımla ilgili bir deneyde gerçekleştirdi. Bu deneyde araştırmacılar katılımcılara 20 dakika kadar eğitim verdi. Katılımcılar ortalama 10-15 dk içerisinde bir tasarım oluşturdu. Sonrasında ise bu tasarımın 3 boyutlu basımı 3 ila 7 saat içerisinde bir değişiklik göstererek gerçekleşti. En son aşama olan katlama işlemi ise 30 ila 90 dk arasında gerçekleşti.

Araştırmacılar, Robogami'nin yeteneklerini geliştirmeyi de planlıyorlar. Böylelikle kullanıcılar, sisteme istedikleri görevleri tanımlayabilecekler. Mevcut sistemde, kullanıcılar hareket geometrilerini bir veri tabanından oluşturarak istenen özelliklere sahip robotları oluşturabilecekler. Bu araç, imalat için gerekli esnekliği sağlamasıyla birlikte kavramsal olarak tasarımın sınırlarını da olabildiğince genişletti. Sonuç olarak bu çalışmayla günlük ihtiyaçlar için çokta üst düzey olmayan tasarımlar geliştirilebilir.

 

Kaynak:

howstuffworks.com
 
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.