elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Röportaj |
Levent Dinçer | Siemens Sanayi Ticaret A.Ş. İcra Kurulu Üyesi ve Enerji Üretimi Servisleri Bölüm Direktörü

Siemens Sanayi Ticaret A.Ş. İcra Kurulu Üyesi ve Enerji Üretimi Servisleri Bölüm Direktörü Sayın Levent Dinçer ile Enerji Üretim Servisleri hakkında yapılan röportaj sizlerle.



A- A+
30.11.2015 tarihli yazı 8990 kez okunmuştur.



Siemens Enerji Üretim Servislerinin kapsamı nedir, hangi konularda servis veriyor?

Bölümümüz Siemens’in dokuz bölümünden biri olarak Ankara merkezli çalışıyor ve esasen Türkiye’de kurulu bulunan türbin, jeneratör ve kompresörler ve bunlara bağlı ekipmanların servis hizmetlerini veriyor. Ünitelerin büyüklüğüne göre gaz ve buhar türbinlerine hizmet veren iki birimimiz ve rüzgar türbinlerine hizmet veren bir birimimiz var. Halihazırda farklı görevler icra eden 50 kişilik geniş bir servis ekibiyle kesintisiz hizmet veriyoruz.

Güçleri 75 kW’dan başlayıp 660 MW’a ulaşan buhar türbinlerimiz, 5 MW’dan başlayıp 400 MW’a ulaşan gaz türbinlerimiz, 2,3, 3,0 ve 3,2 MW gücünde rüzgar türbinlerimiz ve bunlara bağlı jeneratörlerimiz Türkiye’de enerji üretimi alanında hizmet veriyor. Enerji Üretimi Servisleri de tüm bu ürünler için başta bakım, yedek parça ve modernizasyon olmak üzere geniş kapsamlı servis hizmetleri sunuyor. Gerek periyodik bakımlarda, gerek beklenmedik arızalarda müşterilerimizin yanında oluyoruz. Ürünlerimizin ağır işletme şartlarına maruz kaldığı yıpranma sonucu ihtiyaç duyulan parça değişimleri için orijinal yedek parça temin ediyoruz. Belirli bir işletme saatine ulaşıldığında yapılan bakımlarda gerekli parçaları değiştirirken, teknolojik ilerlemeye paralel olarak geliştirdiğimiz yenilikleri kullanarak ekipmanın modernizasyonunu da sağlayabiliyoruz.

 


Buhar ve gaz türbinlerinde bakımların zamanında ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için planlama süreci bir kaç sene önceden başlıyor. Ünitenin genel durumunun değerlendirilmesi, yapılacak onarım ve iyileştirmelerin belirlenmesi, parçaların bu doğrultuda üretilmesi, bakım sırasında tedarik edilecek alt yüklenici hizmetlerinin tespiti, saha ekibinin mobilizasyon ve demobilizasyon takvimi gibi önemli konular da bu süreçte detaylı bir şekilde değerlendiriliyor.

Siemens, tüm bu bakım detaylarını müşteri adına, müşteri talepleri doğrultusunda planlayarak, bakım hizmetlerini planlanan süre zarfında gerçekleştiriyor. Bakımların uzamasının işletmelerde  yüksek maliyetlere yol açacağı açık. Bu noktada, özellikle saha çalışanlarının eğitim, deneyim ve motivasyonu büyük önem taşıyor. Servis ekibimizin bilgi birikimi ve yüksek mühendislik standartlarıyla üretilen ürünlerimizle yüksek emre amadelik, sürekli geliştirdiğimiz lider teknolojimizle de verim artışı sağlıyoruz.


 

Türkiye’de toplamda kaç GW’lık güce servis hizmeti veriyorsunuz?

Türkiye’de Siemens’in buhar, gaz, rüzgar türbinleri ve kompresörlerle birlikte 500’ün üzerinde dönen ekipmanı bulunuyor. Bir kısmı devrede, bir kısmı kurulmak üzere olan toplamda yaklaşık 12 GW’lık gücümüz var.
 

 

Enerji Üretim Servislerinin varsa Türkiye’deki rakiplerinden farkı nedir?

Siemens olarak en büyük farkımız, yeni ürün satışı kadar, müşterilerimize sunduğumuz servis hizmetine ve kendi servis çalışanımıza verdiğimiz önem. Serviste  ana unsur  insan faktörüdür. Çalışanların bilgi düzeyini ve motivasyonunu artırmak için azami gayreti gösteriyoruz. Bütün bu süreçte kesinlikle iş sağlığı ve güvenliğinden de ödün vermiyoruz.

Siemens, verimlilikte rakiplerinin önüne geçen, üst düzey ürünler sunuyor. Üretim global ölçekte yapılıyor ama servis açısından yerel hizmet sunuyoruz. Türkiye’deki lokal servis ekibimiz ilk müdahaleyi ve gerekli bakımları yapabilecek güce sahip. Aynı dili konuşan, aynı kültüre sahip, kısa zamanda ulaşılabilir bir ekibin ülke içinde mevcut bulunması müşterilerimize çok önemli bir avantaj sağlıyor.

Serviste fark yarattığımız bir başka önemli unsur ise süreklilik. Hem satış ve proje yöneticilerimiz, hem saha servis uzmanlarımız müşterilerimizi tıpkı birer aile hekimi gibi iyi tanıyorlar. Bunun yanı sıra küresel bilgi birikimini iç eğitimlerle devamlı surette çalışanlarımıza aktararak Türkiye’de en iyi servis hizmetini vermeyi hedefliyoruz. Diğer yandan global olarak rüzgar servisi verebilecek personelin eğitim sertifikasını onaylama yetkisine sahip kalifiye uzmanlarımız da mevcut. Bu durum çalışanlarımızın yetkinliklerinin seviyesini  kanıtlıyor.

 


 

Servis programlarından bahsedebilir misiniz? Servis paketleri olarak sunulan özel paket çözümler var mıdır?

Bakım hizmetlerimizi temelde ikiye ayırabiliriz. Bunlardan ilki olan önleyici bakımlar, esasen periyodik bakımları ve diğer önleyici faaliyetleri içeriyor. Bunun haricinde, beklenmedik durumlarla ilgili düzeltici önlemleri içeren programlarımız da bulunuyor. Düzeltici programlar çerçevesinde müşterilerimiz arızaların giderilmesine ilişkin riskleri paylaşabiliyor ya da devredebiliyorlar. Bu durumda meydana gelen arızalar da bu kapsamda ücretsiz olarak giderilebiliyor.

Değişen pazar koşullarında yatırımcılar artık daha çok uzun süreli servis anlaşmalarına yöneliyorlar. Bu anlaşmaların süreleri 5 seneden başlayarak 15-20 seneye kadar uzayabiliyor. Bu tip programlarla müşterimiz ürünü aldıktan sonra bakım maliyetini sabitlemiş oluyor. Böylece bir santral işletmecisi servis anlaşması süresince  türbinin değişecek parçalarını, bunların zamanlamasını ve maliyetini önceden planlamış oluyor. Bakımların yanı sıra beklenmedik bir arıza olduğunda da servis ekiplerimiz anlaşma kapsamında en hızlı şekilde soruna müdahale ediyorlar. Bu anlaşmaları da tamamiyle müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz.

Son olarak bilişim teknolojisinin imkanlarını modern mühendislik uygulamalarıyla birleştirerek uzaktan teşhis ve uzaktan destek hizmetleri sunuyoruz. Bu sayede hem üniteleri yakından takip ederek olası arızaları önceden tahmin edebiliyor, hem de problemlerin uzaktan çözümünü sağlayarak olası duruş sürelerini kısaltıyoruz.




 

Rüzgar türbinleri için de uzaktan hizmet (remote service) sunulabiliyor mu? Uzaktan hizmetin bu noktada müşteriye sağladığı faydalar nelerdir?

Uzaktan izleme sistemini rüzgar santrallerinde de önleyici ve düzeltici hizmetler için kullanıyoruz. Rüzgar türbinlerinin ürettiği enerji miktarı nispeten daha düşük ama kullanılan türbin sayısı çok daha fazla. Birbirine mesafeli farklı coğrafi lokasyonlarda yer alan ünitelerin arızalarına müdahale etmek için normalde arızalı ünitenin yanına gitmek gerekiyor. Uzaktan destek sistemi sayesinde rüzgar türbinlerinin arızaları büyük ölçüde ünitenin yanına gitmeden giderilebiliyor. Bu türbinler için Danimarka’da 7/24 hizmet veren bir uzaktan izleme merkezimiz mevcut. Bu servis sayesinde meydana gelen arızaların %85’inin türbinlerin yanına gitmeden, uzaktan erişimle giderilebildiğini görüyoruz. Doğal olarak bu durum duruş sürelerinde fevkalade kısalma sağlıyor.



 

Servisin müşteriye katkıları nelerdir? Orijinal servis ve orijinal yedek parçanın performansa katkısı nedir?

Ürünlerin bakımı bazen farklı firmalar tarafından da yapılabiliyor. Ancak orijinal üreticisinden bu hizmeti almanın pek çok avantajı bulunuyor. Örneğin bakım ve yedek parça hizmeti verirken, biz ürün ve hizmetlerimizle beraber sağladığımız teknolojik ilerlemeleri de sunuyoruz. Diğer yandan dünyanın farklı yerlerinde edindiğimiz global tecrübeyi de bu servis çalışmalarına yansıtıyoruz. Servis hizmetinde, yetişmiş eleman oldukça büyük önem taşıyor. Tıpkı tecrübeli bir cerrahın yaptığı ameliyatlar gibi, farklı işletmelerde aynı ürünün benzer sorunlarını çözen uzmanlarımız da bu işi çok daha doğru ve hızlı bir şekilde yapıyorlar. Buna paralel olarak tüm dünyada yürütülen operasyonlarda edinilen tecrübelerin bir yerde toplanmasını ve yerli servis ekibimizin bu eğitimleri almasını da sağlıyoruz.
 


Enerji sektöründe orijinal yedek parçaların kullanılmadığı durumlara da rastlanabiliyor. Bazı firmalar kopyalama/tersine mühendislik (reverse engineering) dediğimiz yöntemle çalışıyorlar. Bu firmaların Ar-Ge maliyetleri olmadığından orijinal ürünün belirli bir parçasını kopyalayıp daha ucuza mal ederek pazara sunabiliyorlar. Oysa orijinal üreticide üretime bütünsel olarak bakıldığından, donanımla yazılım bir arada düşünülüyor. Bağımsız hizmet sağlayıcı size parçanın ilk haline yakın bir halini sunarken, orijinal üretici parçayı son teknolojiye uygun şekilde güncellenmiş olarak sunuyor. Bu yüzden orjinal parça kullanılmasının sistemin performansına ve maliyetine uzun vadede sayılamayacak yararları oluyor.

 

Retrofit yani modernizasyon çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Santrallerde emre amadelik, yani türbinin sürekli çalışabilir durumda olması çok önemli. Doğalgaz fiyatlarının artması, yeni santrallerin enerji üretimi piyasasına katılması ve elektrik fiyatlarının düşmesi gibi nedenlerle bir kısım küçük ve orta ölçekli doğalgaz santrali kapanmak zorunda kaldı. Bunun temel nedeni bu santrallerin verimliliğinin büyük santrallere göre daha düşük olması. Verim ne kadar yükselirse maliyetleriniz o kadar azalır, karınız da artar. Bu nedenle santralleri her zaman orijinal parça kullanmaya ve eskiyen aksamların modernizasyonuna (retrofit) yönlendiriyoruz. Her santrel eskidikçe verimi azalıyor ve kullanılan elektrik ve kontrol sistemleri için yedek parça ve onarım hizmeti temini zorlaşabiliyor. Diğer yandan endüstriyel tesislerdeki türbinlerin çalışma koşulları prosesle beraber değişebiliyor. Modernizasyon ve yenileme çalışmalarıyla, değişen koşullara uyum, daha güvenli bir işletim, daha uzun bakım zamanı aralıkları, azami güç ve verimlilik sağlıyoruz.
 

 

SEÇ’in (Sağlık-Emniyet-Çevre) önemi hakkında bilgi verir misiniz?

Siemens olarak hem kendi çalışanlarımız hem de alt yüklenicilerimiz için iş sağlığı ve güvenliğinden asla taviz vermiyoruz. Hatta mevcut iş sağlığı ve güvenliği yasalarının beklentilerinin de ötesine geçerek örnek olmaya çalışıyoruz. İş güvenliği konusunda amacımız, çalışanlarımız sabah işe nasıl geldiyse mesai bitiminde evine o şekilde dönmesidir. Bu konuda bir cep telefonu uygulaması da kullanıyoruz. Bu uygulama sayesinde, ofiste, şantiyede yani tüm çalışma alanlarında tehlikeli bir durum gördüğümüzde fotoğrafını çekip SEÇ ekibiyle paylaşıp bildirimde bulunabiliyoruz. “Sıfır kaza” politikamızı “ben iş güvenliğinden sorumluyum” gibi sloganlar ve örnek uygulamalarımızla kurum içinde yaygınlaştırdık. Her çalışanımız zorunlu eğitimlerin, koruyucu kıyafet mecburiyetinin, çalışma saati sınırlamasının en önce kendisi için yapıldığının bilincinde.

Özellikle saha çalışanlarımıza iş güvenliği ve sağlığıyla ilgili sürekli eğitimler veriyoruz. Bunların yanı sıra yöneticilerimiz sahalarımızı yerinde gözlemleyerek (safety walk & talk uygulaması) geliştirmeye açık noktaları tespit ederek, gerekli iyileştirmelerin hayata geçirilmesini sağlıyorlar. Her ne kadar sahada zamana karşı yarışsak da iş sağlığı ve güvenliği kurallarından asla ödün vermiyoruz.


 

Siemens Servis İnisiyatifi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Siemens olarak her fırsatta servisin hem pazarda hem de Siemens içinde önemini vurguluyoruz. Siemens içinde servis kültürünü yaygınlaştırmak ve farklı bölümlerle bir arada hareket etmek için sağlıktan endüstriye, ulaşımdan enerjiye faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlardaki servis temsilcileriyle Siemens Servis İnisiyatifi’ni oluşturduk. Bu grubun liderliğini de halihazırda ben yürütüyorum.

Servis inisiyatifi bünyesinde farklı alanlardan gelen temsilcilerle bir araya gelerek müşterilerimize  daha iyi hizmet vermenin yollarını araştırıyor ve uygulamaya geçiriyoruz. Bu çalışmaların yanı sıra bu yıl üçüncü Servis Günü etkinliğimizi gerçekleştirdik. Etkinliğimizde servis satış ve proje yöneticileri, saha servis uzmanları ve üst düzey yöneticiler dahil yaklaşık 300 kişilik servis ailesi bir araya gelerek hem bilgi paylaştı hem de eğlendi. İki yılda bir düzenlediğimiz Servis Günü etkinliğimizle servis kültürünü daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Siemens Türkiye çalışanlarının takriben %10’unu servis çalışanları oluşturuyor. Bu oranı artırmak istiyoruz, çünkü kaliteli ve hızlı servis, müşteri memnuniyetinin önemli bir parçası. Servis konusunda müşterilerimiz hem Türkiye’de hem de dünyada artık çok daha dikkatli. Çünkü değişen pazar dinamikleriyle birlikte servisin ayırt edici bir unsur olduğu görüldü. Yatırımcılar bir gaz, buhar ya da rüzgar türbini yatırımı yaparken, bu yatırımın geri dönüşünün nasıl garanti altına alınabileceğini ve öngörülen performansı sağlaması için bakımının kimler tarafından nasıl yapılacağını bilmek istiyor.






Kaynak:


Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.