elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Röportaj |
Siemens Türkiye Bina Teknolojileri Bölüm Direktörü Levent Yıldırım

Siemens Türkiye Bina Teknolojileri Bölüm Direktörü Levent Yıldırım ile çalıştığı şirket, sektör, yeni teknolojiler ve Siemens'in yeni çözümleri üzerine konuştuk. Geniş kapsamlı bu pazar değerlendirmesinin ayrıntılarına, haberimizin devamında ulaşabilirsiniz..



A- A+
03.02.2016 tarihli yazı 13546 kez okunmuştur.




1) 
Şirketinizi genel olarak tanıtır mısınız?

Merkezi Almanya’da bulunan Siemens AG, dünyada yaklaşık 170, Türkiye’de ise 2016 itibarıyla 160 yıldır mühendislikte mükemmellik, inovasyon, kalite ve güvenirlik yönleriyle öne çıkan uluslararası bir teknoloji şirketidir. Elektrifikasyon, otomasyon, dijitalizasyon ile sağlık alanlarında küresel bir lider olan Siemens, enerji iletimi çözümlerinde önemli bir tedarikçi; endüstriyel otomasyon, sürücüler, yazılım, ulaşım, altyapı ve bina teknolojileri çözümlerinde de öncü bir şirket olarak konumlanıyor. 
 
Siemens, teknolojiye yön veren ürünlerine paralel olarak endüstriye özel yazılım uygulamaları ve yazılım çözümleri, akıllı trafik yönetim sistemleri, akıllı bina teknolojileri, akıllı şebeke teknolojilerinin yanı sıra dijitalleştirme ve otomasyon alanındaki güçlü yetkinlikleri ve elektrifikasyon konusundaki uzmanlığıyla, endüstride ve enerji yönetiminde yeni trendleri belirliyor. 200'den fazla ülkede faaliyet gösteren Siemens; enerji ve kaynak-verimli teknolojilerde dünyanın en büyük üreticilerindendir. Enerji sistemlerinde görülen yeniliklerin yanı sıra Almanya’da ortaya çıkan Endüstri 4.0 kavramının en önemli uygulayıcılarından biri olarak, fiziksel ve dijital dünyaların bütünleşme sürecinde her iki dünyada da lider bir konumda kalmaya devam etmeyi hedefliyor.


 

2) Ürün gamınızdan bahsederek, öne çıkacak yeni teknoloji ve çözümleriniz neler olacak anlatır mısınız?

Teknoloji ortağı, danışman, hizmet sağlayıcısı, sistem entegratörü ve ürün tedarikçisi olan Siemens Bina Teknolojileri bölümü, enerji yönetim ürünleri ve hizmetlerinin yanı sıra yangın güvenliği, emniyet, bina otomasyonu, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme çözümleri de sunuyor. Yüksek bina performansına eşlik eden düşük işletme masrafları sayesinde müşterilerimiz enerji maliyetlerini en hesaplı seviyede tutabiliyor ve binalarının güvenirliğini ideal hale getirebiliyor. Özel müşteri ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş entegre ve otomatik bina çözümlerimizin yanı sıra enerji yönetim hizmetlerimizle de müşterilerimize tasarruf ve güvenlik hedeflerine ulaşmalarında yardımcı oluyoruz.

Siemens Bina Teknolojileri bölümünün sunduğu entegre yangın güvenlik ve bilgi teknolojisi tabanlı güvenlik çözümleri ve bunlarla ilgili hizmetler, ticari faaliyetlerin devamlılığını sağlıyor, yatırımları koruyor ve uzun vadede müşterilerimizin riskle karşı karşıya kalma oranını azaltıyor. Yangın güvenlik sektöründe Bina Teknolojileri bölümü en gelişmiş yangın ve gaz algılama, otomatik yangın söndürme, alarm ve tehlike yönetim sistemleri ve ürünleri sunuyor.




Siemens’in bina otomasyon çözümleri, güneş ışığına göre iç aydınlatma derecesinin otomatik olarak değişmesi  , güneşin konumuna göre gölgelendirme sistemini ayarlayarak ısıtma ve soğutmada tasarruf sağlaması, yangın söndürme sistemlerinin binadaki diğer güvenlik sistemleriyle etkileşim halinde olması, ısıtma-soğutma ve iklimlendirme ile ilgi tesisatın maksimum verimlilikte ve enerji tasarrufu ile çalışmasını sağlayan farklı hizmetleri içeriyor. Siemens, DESIGO bina otomasyon sistemleri ile bir binanın veya tesisin gereksinimlerini kolayca ve tek elden karşılayabiliyor.




Siemens Bina Teknolojileri, bina yönetimlerine yönelik bina otomasyonu yazılımı Desigo CC, giriş kontrol yazılımı SiPass ve tehlike yönetimi yazılımı MM8000 olmak üzere 3 yazılım sunuyor. Bu üç yazılım ise Data Center Infrastructure Management (Veri Merkezi Altyapı Yönetimi) çözümü olan Clarity LC yazılımıyla tamamlanıyor. Clarity LC, diğer üç yazılımla sürekli haberleşerek izleme, takip ve raporlama yapıyor. Böylece tesis yönetimini IT yönetimiyle bağlayarak bir yönetim seviyesi oluşturuyor. NASA’yla çalışan, motorların ve uzay mekiklerinin yüzey ısı dağılımlarının simülasyonunu yapan ve Siemens’in uzun dönemli iş ortağı olan Maya firması ile geliştirilen DCIM- Clarity LC, şimdiye kadar çoğunlukla ayrı ayrı yönetilen enerji yönetimi, bina yönetimi, yangın güvenliği, bina, sunucu rafları ve veri depolama sistemleri gibi üniteleri içeren alt sistemlerden gelen bilgileri birleştiriyor. DCIM çözümü bu farklı sistemlerden gelen veriye dayalı enerji tüketimini optimize ediyor ve böylece veri merkezlerinde maliyet tasarruflu operasyonların önünü açıyor. Bu çözüm, veri merkezi çalışanlarına planlama ve simülasyon yapmak, varlık yönetimi ve enerji tüketimini izlemek için geniş aralıkta çözümler sunuyor. Clarity LC, DCIM verisine bağlı veri merkezi altyapılarını optimize edebilen operatörler için bir kontrol noktası olarak işlev gösteriyor. Bu yazılım aynı zamanda veri merkezinin erişilebilirliğini ve verimliliğini de geliştiriyor.

Siemens Bina Teknolojileri Bölümü, HVAC tesisatlarının (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) uzaktan izlenmesi ve kontrolü için bulut tabanlı bir sistem olan Synco IC’yi de sunuyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli binalar için tasarlanmış ilk bina otomasyon sistemlerinden biri olan Synco  sayesinde şimdiye kadar bu büyüklükteki binalarda ekonomik olmayan bina otomasyonu, rahatlıkla kullanılabilir hale geliyor. Synco IC tesisatlara eksiksiz bir genel bakış sunuyor ve bağlı tesisatlar hakkında en önemli bilgileri bir bakışta gösteriyor. Operatörler hangi tesisatın bina otomasyon sistemine bağlı olduğunu, herhangi bir hata mesajının olup olmadığını ve her bir tesisatın enerji verimliliği durumunu görebiliyor, kontrol edebiliyor. Ancak en önemlisi tüm bu erişim fonksiyonlarını, hiçbir IT bilgisine ihtiyaç duymadan, tak-çalıştır (plug & play) mantığıyla kurularak yapıyor. Statik IP ye ihtiyaç duymuyor.



 

3) Bayi yapılanmanız ve servis hizmetleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Hızla değişen dünya ve artan rekabet tüm işletmelerin en yüksek üretkenlikle ve verimlilikle çalışmalarını daha da önemli hale getirdi. Sunduğumuz ürün ve servis hizmetleri ile müşterilerimizin daha üretken, daha verimli ve daha rekabetçi olmalarını sağlıyoruz.
 
Bina Teknolojileri olarak HVAC sistemleri, Isı Pay Ölçer Sistemleri ile Yangın ve güvenlik sistemleri üzerine uzun yıllardır işbirliğinde bulunduğumuz  işinin uzmanı çözüm ortaklarımız ve  bayi ağımız bulunuyor.




 

4) Şirketiniz açısından pazar değerlendirmesi yaparak, beklentilerinizi açıklar mısınız?

2015 yılında referanslarımıza birçok yeni proje eklerken birçok projemizi de tamamlama aşamasına geldik.
 
8 tane bina otomasyon sistemi kurduğumuz İzmir’deki Tüpraş Projesi’nin yanı sıra Kanyon, Trump Towers gibi Türkiye’nin en büyük AVM’lerinde, ayrıca Acıbadem Hastaneleri, Koç Üniversitesi Hastanesi gibi sağlık kuruluşlarında birçok bina otomasyon sistemi kurduk.
 
Yurt içindeki projelerimizin yanı sıra yurt dışında da geniş kapsamlı projelerde yer aldık. Örneğin, Rusya’da çok sayıda projemiz bulunuyor. Bunların arasında Moskova’da devam eden White Garden Ofis Merkezi ve şu anda Avrupa’nın en yüksek binalarından olan Plot 16 binasındaki çalışmaları sayabiliriz. Diğer taraftan Aşkabat’taki Havalimanı ve Olimpiyat Köyü’nde yangın güvenlik ve bina otomasyon sistemlerine yönelik çalışmalar gerçekleştirdik.
 
2016 yılında da yurt içi ve yurt dışındaki projelerimize devam ederek sektöre yenilikçi ve verimli çözümler sunmayı sürdüreceğiz.


 

5) Sektörünüz ile ilgili görüş ve mesajlarınız nelerdir?

Hızla ilerleyen teknolojinin hayatımıza yön vermesiyle birlikte sadece ticari kuruluşlarda uygulanan bina teknolojileri uygulamaları, artık her tip ve büyüklükteki bina için uygun çözümler sunuyor. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak için önem taşıyan bina otomasyon çözümleri, sağladığı enerji tasarrufuyla ve konforla dikkat çekiyor. Yurt dışında yeşil binaların yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’de de yeşil bina projeleri artmaya başladı. Pek çok konut, işyeri ve AVM projelerinde çevreci özellikler ön plana çıkartılıyor. Biz de ürün portföyünün yüzde 43’ü çevre dostu ürünlerden oluşan uluslararası bir teknoloji şirketi olarak, yeşil binalara özel çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Yeşil binalarda, bina teknolojileriyle ilgili EMC ve Green Building Monitor olmak üzere öne çıkan iki temel ürünümüz bulunuyor. EMC (Energy Monitoring & Controlling) enerji verimliliğini artırmak isteyen binalara yönelik oldukça kapsamlı bir enerji yönetimi sunuyor. EMC ile beraber çalışan bir uygulama olan Yeşil Bina Monitörü (Green Building Monitor) ise enerji verimliliği uygulamalarının görsel olarak paylaşılabileceği bir alan sunuyor. Çalışanlar, müşteriler ya da misafirler tesise geldiği zaman tesisle ilgili yapılan uygulamaları kolay arayüzler üzerinden görebiliyor. Yeşil Bina Monitörü bu bağlamda bilinç oluşturmak için oldukça güzel ve etkili bir sistem.

 

6) Yeni projeleriniz ve hedefleriniz neler olacak anlatır mısınız?

Bugün dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ı binalardan kaynaklanıyor. Siemens Bina Teknolojileri Bölümü olarak enerji verimliliğini en üst düzeye çıkaran çevre dostu ürün portföyümüzle enerji tüketimini minimize ederek sera gazı emisyonunu en aza indirmeyi hedefliyoruz.
 
Binaların güvenilirliğini ve işletme performanslarını çevreye duyarlı çözümlerimizle artırıyoruz. Verimli bina performansı ve düşük işletme maliyetlerine yönelik sunduğumuz sistem ve teknolojiler, binaların enerji maliyetlerinin ve güvenliğinin optimum düzeye gelmesine imkan veriyor. Tümleşik yangın güvenliği, IT tabanlı güvenlik çözümleri ve ilgili hizmetlerden oluşan geniş ürün portföyümüz iş devamlılığını sağlıyor.

Şehir altyapısının yanı sıra uluslararası şirketlere ait ticari binalar, veri merkezleri, hastaneler, yaşam bilimi şirketleri, havaalanları, oteller ve enerji tedarikçileri için sektöre özgü çözümler, bölümün en önemli faaliyet alanları arasında yer alıyor. Siemens Bina Teknolojileri, son kullanıcı uygulamaları için maksimum seviyede sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve güvenlik sağlayacak gelişmiş çözümler sunuyor.

Yaşam alanlarında yüksek düzeyde konfor sunarken, binaların enerji maliyetlerinin azaltılması konusunda da kapsamlı çözümler ve yenilikçi teknolojiler sunmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. 


Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.