elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens’in Düsseldorf’ta Kurduğu Enerji Santrali 3 Dünya Rekoruna İmza Attı

Siemens’in Düsseldorf’ta kurduğu yeni enerji santrali, test sürecinde yaklaşık yüzde 61.5 verimlilik, 603.8 MW’lık üretim kapasitesi, merkezi ısıtma için ortalama 300 MW gücünde ısıtma kapasitesi ile alanında dünya rekortmeni oldu.



A- A+
22.02.2016 tarihli yazı 15295 kez okunmuştur.
Siemens, Düsseldorf-Almanya'daki liman bölgesinde bulunan Lausward'da Siemens H-sınıfı gaz türbinlerinin kullanıldığı kombine çevrim enerji santralini, enerji dağıtım şirketi Stadtwerke Düsseldorf AG'ye Ocak 2016'da teslim etti. Anahtar teslim kurulan santral, dünya çapında üç yeni rekora imza attı.

Kabul öncesi yapılan testler sırasında, tesisin "Fortuna" ünitesi, maksimum 603,8 MW elektrik üretimiyle, aynı sınıftaki kombine çevrim santrallerdeki tek şaftlı konfigürasyonlarda yeni bir dünya rekoru kırdı. Ayrıca enerji üretiminde yaklaşık yüzde 61,5 verimlilikle yeni bir dünya rekoruna daha imza atıldı. Bundan önceki rekor, yüzde 61 verimlilik ile yine Siemens'e aitti.



Yüksek düzeyde verimlilik, enerji santrallerinin çevreye dost özelliklerini daha da geliştiriyor. Düsseldorf'taki santralin "Fortuna" ünitesi, şehirdeki merkezi ısıtma sistemi için 300 MW'a ulaşan kapasitede enerji sağlıyor. Bu, tek bir gaz ve buhar türbini bulunan bir enerji santralinde bugüne dek ulaşılmış en yüksek değer. Böylece, tesisinin yakıt kullanımındaki verimliliği de yüzde 85'e kadar çıkıyor ve CO2 emisyonları, kilovat/saat başına sadece 230 grama düşüyor. Kapasitedeki ve verimlilik seviyelerindeki bu artış; bileşen tasarımı, kullanılan malzemeler, santralin inşaatı, santral bileşenlerinin birlikte kusursuz çalışması gibi gelişmelerden kaynaklanıyor.



Siemens AG Enerji Üretim Bölümü CEO'su Willi Meixner, bu başarılı proje hakkında şunları ifade ediyor: "Bu enerji santralinin, dünyanın en zorlu enerji pazarlarından birinde ideal bir şekilde konumlanabilmesi için optimizasyonu üzerine yoğunlaştık. Hem Stadtwerke Düsseldorf hem de Siemens AG olarak, santralin dünya verimlilik rekorunu kırmasından büyük mutluluk duyuyoruz."

 


Santraldeki gaz türbini, otomatik başlatmanın ardından, 25 dakikadan kısa sürede tam kapasite çalışabiliyor. Böylece, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretiminde de yedekleme sistemi olarak kullanılabiliyor. Bu esneklik sayesinde işletmeci, geleneksel enerji santralleri açısından zorlu bir ortamda ekonomik operasyonlar yürütebilir hale geliyor.



Siemens, "Fortuna" ünitesini müşteriye, planlanan takvimden 19 gün önce teslim etti. Ren Nehri kıyısında kurulan tesis, kurulum ve işletme sürecinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları anlamında da büyük bir başarı kazandı. İki milyon saati aşan çalışma sırasında tek bir kaza bile yaşanmadı. Santralin şehrin merkezine yakın olması nedeniyle; minimum emisyon, şehir panoramasına görsel uyumluluk, mümkün olan en düşük gürültü seviyesi gibi konulara özellikle önem verildi. Ren'in diğer kıyısında, yani tesisin karşı tarafında kaydedilen gürültü seviyesi ise 25 desibelin altında, yani fısıltıdan bile düşük seviyede oldu.



Siemens bugüne dek dünya genelinde 76 adet H-sınıfı gaz türbini için sözleşme imzaladı ve 17 ünite halen faaliyette bulunuyor. Kurulumu yapılan tüm SGT-8000H üniteleri şimdiden 195 bin saati aşan bir çalışma süresine ulaştı.
 

Yüzde 61,5 verimlilik seviyesi iklim açısından ne anlama geliyor?


Avrupa Birliği genelindeki kömür santrallerinin enerji üretimindeki ortalama emisyonlarıyla kıyaslandığında, Düsseldorf'taki gibi doğal gaz kombine çevrim santrali yüzde 61,5'e varan elektrik verimliliği oranları ile karbondioksit (CO2) emisyonlarında da yılda yaklaşık 2,5 milyon ton azalma sağlıyor. Bu da, her biri yılda 15 bin kilometre yol kat eden 1,25 milyon aracın ürettiği CO2 ile eşdeğer oluyor.


Kaynak:


GÜNÜN FİRMASI