Telefonların Karanlıkta Fotoğraf Kalitesini Artıran Yeni Filtre Geliştirildi
Herkes karanlıkta çekilen fotoğrafların iyi çıkmadığından şikayetçidir. Cihazınız ne kadar iyi, kaliteli olursa olsun bazen bu durum sinir bozucu olabilir. Az ışıktaki kalite düşmesinin sebepleri ve bunu aşmak için geliştirilen yeni filtrenin ayrıntıları haberimizde.
09.11.2015 tarihli yazı 6401 kez okunmuştur.
Utah Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliğinden Prof. Rajesh Menon akıllı telefonlar için düşük ışıkta fotoğrafın çekim kalitesini arttırabilecek yeni bir renk filtresi geliştirdi. Yeni bu renk filtresil çeşidinin geliştirilmesi sayesinde akıllı telefonların az ışıktaki fotoğraf performansında çok yakında önemli bir artış görülebilir. Utah Üniversitesinde bir mühendis tarafından üretilen yeni filtre geleneksel filtrelere göre 3 kat daha fazla ışık alabiliyor böylece daha iyi renk üretimi ile daha keskin ve parlak görüntüler elde edilebiliyor.
Fujifilm X- Trans ve Sigma Foveon dışında, bir çok dijital kamerada renk bilgisini yakalamak için Bayer filtresi kullanılır. Bu filtreler görüntü sensörü üzerinde olur, önce piksel üzerinde kırmızı, yeşil ve mavinin bir mozaik desen içinden ışığı süzer daha sonra tam renk bilgisini son görüntü içine mozaik parçalar şeklinde yerleştirir. Ancak bu emici renk filtre dizisinin verimsiz olduğu söylenebilir çünkü sensöre ulaşan ışığın %50 ile %70 'ini engeller.
Şekil: Işığın tamamı dijital kamera sensörüne ulaşmadan önce yeni kamera filtresinden geçiyor ve böylece fotoğrafın daha parlak ve keskin olmasına olanak sağlıyor.
►İlginizi Çekebilir: Renk Nedir?
Buna benzer, görüntü sensörüne daha fazla ışık alabilme problemini çözmek amacı ile Panasonic'in Mikro Renk Ayırıcı sistemi gibi çalışmaları son zamanlarda görmeye başladık. Son gelişme Utah Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Rajesh Menon tarafından Bayer alternatifinden 3 kat daha fazla ışığı içeri alabilen yeni bir transparan difraktif - filtre dizisi ile geldi.
Yeni transparan filtre ölçüleri sadece 1 mikron kalınlığında (insan saçından 100 kat daha ince) ve bir tarafı hassas biçimde tasarlanmış mikroskobik olarak kabartılmış çıkıntılardan oluşmaktadır. Bu çıkıntılar belirli şekillerde ışığı geçirirken, en az 25 yeni kod ya da renk şablonu dizisi oluşturur ve sırayla yazılım tarafından okunur. Çünkü sensöre 3 kat daha fazla ışık ulaşır, ve filtre daha fazla renk bilgisi üretir. (geleneksel kırmızı, yeşil ve maviye nazaran 25 ya da daha fazla kod) Bunun sonucunda daha doğru renk gösterimi ile daha parlak görüntüler elde edilir.
Filtre bütün dijital kamera çeşitlerinde kullanılabilirken, Menon akıllı telefonların düşük ışıktaki kamera performansı büyük bir sorun olduğu için filtreyi özellikle telefonlar için geliştiriyor. Menon önümüzdeki 3 yıl içinde bu yeni filtrenin ticari olarak kullanılabileceğini söylüyor ayrıca endüstriyel alanlarda robotlar, güvenlik kameraları ve dronlar içinde kullanılabileceğinin altını çiziyor. Örnek olarak, bu filtre çeşidi sürücüsüz araçların geceleri yoldaki nesneleri daha iyi algılamasına imkan sağlayabilir.
Kaynak:
►University of Utah
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.