elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla'nın Kablosuz Elektrik Aktarımı Hayali Gerçek Oluyor!

Alternatif akımın babası ünlü elektrofizikçi Nikola Tesla, dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla 'kökünden' değiştirebilecek birçok 'kullanılan ve kullanılmayan' deneye/buluşa da imza atmıştır. Yaptığı önemli çalışmalardan biri de kablosuz enerji aktarımının anlaşılmasıydı. Tesla’nın bu hayali günümüzde gerçek oluyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
29.06.2016 tarihli yazı 29280 kez okunmuştur.

Nikola Tesla’nın Hayali Neydi?

Tesla, Colorado Springs yakınlarındaki bir dağın üzerine dünyanın en güçlü radyo vericisini kurdu ve çalıştırmayı da başardı. 60 metrelik bir direk dikerek etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yaptı. İç kısımdaki sekonder 100 sarımlı ve 3 metre çapındaydı. Üreticisi, istasyondan birkaç mil uzaklıkta bulunan enerjiyi kullanırken, Tesla tıpkı gökyüzündeki şimşekler gibi insan yapımı şimşeği oluşturdu. Direğin tepesindeki 1 metre çaplı bakır küreden, 30 metre uzunluğunda, kulakları sağır eden şimşekler çaktı. Müthiş bir gürültüsü işitildi. 100 milyon Volt değerinde gerilim kullanılıyordu. Yarım asırlık bir süre içerisinde giderilemeyen bir hayret oluşturmuştu. İlk denemesi başarısız olmuştu. Vericideki güç jeneratörünü yakmasına rağmen pes etmedi ve tamir ederek vericiden 26 mil uzağa iletinceye kadar denemeye devam etti. Sonunda toplam 10 kw’lık 200 tane akkor ampulü yakmayı başardı.
 


Fakat ne olduysa ondan sonra oldu, Nikola Tesla’nın 60 metrelik verici direği ve diğer deney düzeneklerini yıktılar. Tesla insanların elektrik enerjisini bedava kullanmasını istiyordu. O devirde buna açıkçası pek de iyi bakmayan rakipleri vardı. Alternatif akımı icat eden ve elektrik enerjisini gökyüzünden taşımak isteyen Tesla, belki de hayallerini gerçekleştirebilirdi.
 

Kablosuz Ortam Geri Yansıtıcı

Şimdilerde Washington Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı, Kablosuz Ortam Geri Yansıtıcısı (Ambitient Wi-Fi Backscatter) ismini verdikleri bir sistem geliştirdiler. Araştırmacılar radyo frekansı (RF) geri yansıtma (backscatter) teknolojisiyle bu gibi bağlantılar için gerekli olan güç kaynaklarını ortadan kaldırabileceklerini belirtiyorlar. Böylece günümüzde internete ihtiyacı olan fakat pili olmayan nesneler düşük bir güçle Wi-Fi ile internete bağlanarak iletişim kurabilecek.


►İlginizi Çekebilir: Zamanın Ötesindeki Dahi: Nikola Tesla
 
 
Geliştirilen prototip, radyo sinyallerini güç kaynağı olarak kullanarak mevcut Wi-Fi yapısını kullanarak internete bağlayabildiklerini iddia ediliyor. RF Wi-Fi geri yansıtıcı ortamda bulunan radyo frekans cihazından veya bir başka kablosuz router’den yansıtarak güç elde ediyor. RFID etiketlerinde de radyo sinyalleri normalde etkisiz olan, cihazın antenine geldiğinde indüklenen voltaj cihazı çalıştırıyor. Wi-Fi RD ise sadece 10 mikrovat üretiyor.

 

Herhangi Bir Batarya Gerekmiyor

Sistemde, sadece sinyallerin kendi arasındaki alışverişi ve bu sinyallerden ortaya çıkan enerji sayesinde iletişim kurulabilmesi mümkün olabilecek ve kullanılacak cihazlarda iletişim için bir bataryaya gereksinim olmayacak.
 


Araştırmacılar aynı RF etiket prototiplerini geliştirerek, ultra düşük güç tüketimi sağlıyor. Kendi antenine ve devresine sahip Wi-Fi cihazlar, laptop ve akıllı telefonla minimum güçle  iletişim kurabilecek.Ekibin geliştirdiği Wi-Fi geri yansıtıcı etiket 1 kbps iletişim hızıyla 2 metre uzaklığa kadar çalışıyor. Ekip bu mesafeyi ilk aşamada 10 katına çıkarmayı hedeflemektedir.

Özellikle güç tasarrufu ve maksimum verim sağlamak için etiketler Wi-Fi sinyalleri alarak birbiri arasında çalışarak router ve laptop cihazlar arasında iletişim kurmaya yarıyor. Etiketler veriyi kodlayarak, dakikalar içinde kablosuz sinyali değiştirerek yansıma olsa da olmasa da veri iletimi sağlıyor.

 
 
Kaynak:


interestingengineering
gizmag
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.