elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla’ya Rakip Olacak Yeni Elektrikli Araç:
Lightyear One

Elektrikli araçlar gün geçtikçe piyasada popülerliğini artırmakta. Hollanda’da, Tesla’ya rakip olarak geliştirilen yeni bir acın en önemli özelliği kendini şarj edebiliyor olması. Detaylar haberimizde.



A- A+
07.07.2019 tarihli yazı 6922 kez okunmuştur.
Lightyear One şirketi, 2016 yılında güneş enerjisiyle çalışan otomobiller için düzenlenen Bridgestone World Solar Challenge yarışmasını kazanan Eindhoven Teknoloji Üniversitesi ekibinin birkaç üyesi tarafından kuruldu. Yola çıkmaya hazır olan bu araç test aşamalarnı geçerse Lightyear One şirketinin ilk aracı olacak. Lightyear, 130'dan fazla çalışanı ile büyük çaptaki Avrupa otomotiv şirketlerinden mühendislik uzmanlığı kazandı.

Lightyear One adlı prototip, Hollanda’nın Katwijk şehrinde “kendini şarj eden elektrikli otomobil” olarak tanıtıldı. Şirket yetkilileri uzun menzilli prototip olan Lightyear One’ın, 725 kilometre sürüş için yeterli enerjiye sahip, doğrudan güneş ışığından veya geleneksel şarj istasyonlarından şarj edilebilen küçük bir bataryaya sahip olduğunu belirttiler.  Otomobilin tavanı ve kaputu, güvenlik camının altında olacak şekilde, beş metrekarelik güneş panelleriyle kaplandı. Güneş panelleri araç hareket ederken de çalışabilmekte. Bu özelliği sayesinde şarj edilmiş bir aküye, kendi kapasitesine ek olarak 80 kilometre mesafeye kadar destek sağlayabilmekte.

 

Güneş panelleri, aracın güneşin altında bir saat park halinde olması durumunda ilave olarak 12 kilometrelik yol sağlayabiliyor. Güneş panelleri,  Sunrooflarda kullanılan aynı tip camlarla kaplandı. Bu sayede güneş enerjisinden daha efektif  bir şekilde fayda elde edilebileceği görüldü.

Lightyear One, sürtünmeyi mümkün olduğunca engelleyen aerodinamik bir tasarıma sahip. Geliştirilen tasarımda, enerji verimliliğini artırmak için, aracın dört tekerleğine küçük motorlar da yerleştirildi. Her bir tekerlek birbirinden bağımsız olarak kendi elektrik motoruyla çalışıyor. Yerleştirilen motorların tekerleklere yakın olması enerji tüketimini azaltıyor. Ayrıca motorlar frenleme sırasında kullanılan enerjinin bir kısmını tekrar elde edebilmek için jeneratör gibi davranıyor.

 

Lightyear One araçları, enerji tasarruflarıyla birlikte, tam şarj edildiğinde 800 kilometre yol kat edebiliyor. Kışın ise bu miktar 400 kilometreye iniyor. Lightyear, yolcu güvenliği standardını korurken ayrıca kullanılan son teknoloji malzemeleri ile otomobilin toplam ağırlığını da azalttı. Lightyear Ceo’su Lex Hoefsloot, yapılan çalışmaların temel amacının elektrikli otomobilin yetersiz kaldığı yerleri doldurmak olduğunu belirtti. Yaz aylarında Hollanda’da yaklaşık iki ay boyunca aracın şarj istasyonlarında şarj edilmesine gerek olmayacağı, aracın güneş panelleri ile kendini şarj edeceği tahmin ediliyor. Şimdilik gösteri ve test için birkaç prototip bulunduğu, 2021 yılından sonra üretime başlanacağı, ön satış ücretinin 127 bin dolar olacağı öngörülüyor.
 


Kaynak


 
cnn edition
►engadget.com
►venturebeat.com

 

PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.