elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye fiber optik köprü kuruyor !

Rekabet Kurulu, haftalardır merakla beklenen vizeyi verdi. Türk Telekom'un Avrupa'nın en büyük fiber optik ağına sahip olan Invitel'i satın almasının önünde hiçbir engel kalmadı.



A- A+
19.09.2010 tarihli yazı 6819 kez okunmuştur.

Türkiye'nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, Invitel Holdings A/S ile Invitel International'ın hisselerinin yüzde 100'ünün 221 milyon Euro karşılığında satın alınmasına ilişkin bir hisse alım anlaşması imzaladı. Türk Telekom bu alım için yaklaşık 197 milyon Euro ödeyecek.





17 BİN KİLOMETRELİK OPTİK AĞ



Invitel International, Orta ve Güneydoğu Avrupa'da 16 ülkede 27 bin kilometrelik optik fiber ağı ile hizmet veren önde gelen bağımsız toptan data ve kapasite servis sağlayıcıları arasında yer alıyor. Invitel International'ın 2009 yılsonu itibariyle gelirleri 121,1 milyon Euro olarak gerçekleşti.





Anlaşma, Türkiye'nin Ortadoğu ile Avrupa arasında karadan ses ve data köprüsü haline gelmesi açısından önem taşıyor. Türk Telekom içinse Avrupa pazarına, daha da ötesinde küresel pazara atılmış güçlü bir adım oluşturuyor. Coğrafi bir 'bağlantı merkezi' olma konusunda eşsiz bir konumda bulunan Türk Telekom, uçtan uca güvenilir hizmetler almaya kritik önem veren uluslararası data ve geniş bant müşterileri ile arasındaki ilişkilerin bu anlaşma ile daha da güçlendirecek.





Invitel International, aralarında Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya, Romanya, Slovakya, Ukrayna, Sırbistan ve Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkede faaliyet gösteriyor.





Şirketin hizmet verdiği müşterileri arasında dünyanın önde gelen telekomünikasyon kuruluşları, internet servis sağlayıcılar ile AB ülkeleri ve ABD'den çok sayıda önemli kablo TV sunucu ve firması bulunuyor. 2009 yılsonu itibariyle gelirleri 121,1 milyon Euro olup, FAVÖK 41,6 milyon Euro olarak gerçekleşen Invitel International, Orta ve Doğu Avrupa'da müşterilerinin beklentilerini yüksek kaliteli, güvenilir ve esnek telekomünikasyon çözümleri ile karşılama misyonu ile faaliyetlerini sürdürüyor.





AĞLARIN YÜZDE 80'İ INVITEL'İN



Fiber hatların yaklaşık yüzde 80'i Invitel International'a ait ya da uzun dönemli IRU (Indefeassible Right of Use) anlaşmalarına bağlı bulunuyor.





Sabit ya da cep telefonlarından uluslararası yapılan aramalar, önceden belirlenmiş olan uluslar arası ve yerel iletişim ağları aracılığıyla, aranan numaranın bağlı olduğu sabit ya da mobil işletmeciye ve bu işletmeci tarafından da aranan aboneye iletilir. Her ülkedeki yerleşik ve alternatif işletmecilerin birbirleriyle yapmış oldukları karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde uluslar arası ses taşımacılığı toptan olarak gerçekleştirilmektedir. Bu anlaşmalar kapsamında gerçekleşen ses trafiği işletmeciler arasında karşılıklı olarak ücretlendirilir.





TÜRKİYE KITALARARASI İLETİŞİM KÖPRÜSÜ OLUYOR



İnternet bulutu olarak adlandırılan ortama giriş belirli ülkelerdeki varlık noktaları (PoP) üzerinden sağlanmaktadır. Bu varlık noktaları her kıtadaki belli başlı şehirlerde bulunmaktadır. Internet trafiği söz konusu varlık noktaları (PoP) üzerinden iletildiği için dünyadaki tüm işletmeciler bu noktalara fiber optik kablolarla bağlantı gerçekleştirmek zorundadır. Dolayısıyla telekomünikasyon işletmecilerinin yapmış oldukları internet trafiği iletimi bütünleşik olarak ve tüm işletmeciler arasında toptan olarak karşılıklı biçimde yapılmaktadır.





Değişen teknoloji koşulları ve kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda işletmeciler arasında toptan ses, veri ve internet satış faaliyeti kaçınılmaz bir gereklilik halini almış olup, işletmeci gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturur hale gelmiştir.





Türk Telekom da, yurt içi ve yurtdışında bulunan iletişim ağları aracılığıyla toptan ses ve veri iletimi alanındaki pazar payını Ortadoğu ve Avrupa'da artırmıştır. Bu bağlamda Türkiye'den Avrupa ve Amerika'ya doğru olan internet bağlantısını 445 Gbps kapasitesine ulaştırmıştır. Bunun yanı sıra Türk Telekom Kafkaslar, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'de gerçekleştirmekte olduğu projelerle Türkiye'yi kıtalararası iletişim köprüsü konumuna getirmiş tarihi ipek yolunu fiber optik ağlarla yeniden oluşturmuştur.



Habertürk