elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Deri |
Robotlar ve İnsanlar

Derimiz sayesinde çevremizi hissediyor, bizim için tehlikeli olabilecek sıcak, soğuk vs. durumları fark edebiliyoruz. Metalden yapılmış bir robotun günlük hayatta bu tarz endişeleri bulunmayabilir. Ancak robotlar insanlara yardımcı olmak için çevrelerindeki ısıyı hissedebilmeliler. Bu düşünceyle yola çıkan bilimciler, robotlar için ısıyı algılayabilen yapay deri geliştirdi. Peki yangınlardan kurtulan ancak derisinde ciddi yanıklar bulunan insanlar için bir gelişme var mı?



A- A+
10.02.2017 tarihli yazı 8616 kez okunmuştur.

İnsan Derisinden Daha Hassas Yapay Deri

Deri, insan vücudunun en büyük organı ve en önemlilerinden birisidir. Derimiz sayesinde çevremizi hissediyor, bizim için tehlikeli olabilecek sıcak, soğuk, tehlikeli vs. şeyleri fark edebiliyoruz. Metalden yapılmış bir robotun günlük hayatta bu tarz endişeleri bulunmayabilir. Ancak robotlar insanlara yardımcı olmak için çevrelerindeki ısıyı hissedebilmeliler. Örneğin; evde kullanılan bir robot, insanlara bir bardak içecek verirken bu nesnenin sıcaklığını algılayabiliyor olmalı. Böylece aşırı sıcak ya da soğuk bir nesneyle insanların zarar görmesinin önüne geçebilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Elektronik Dövme Nedir?

Bu düşünceyle yola çıkan bilimciler, robotlar için ısıyı algılayabilen yapay deri geliştirdi. Günümüzdeki ısı algılama teknolojilerinin aksine, elektronlarla değil iyonlar yoluyla çevresindeki ısıyı algılayabilen derinin diğer ucundaki elektrotlar, algılanan ısıyı yönetim merkezine aktararak gerekli kararların alınmasını sağlıyor.

İnsan derisinden iki kat daha hassas olan yapay deri, 10 mili kelvinlik ısı değişikliklerini algılayabiliyor. Bu deri sayesinde robotlar çevrelerinde canlı bulunduğunu algılayıp buna göre hareket edebilir ve canlıların zarar görmesini engelleyebilir. Araştırmaya göre, ısıya duyarlı deri tavşan büyüklüğünde bir canlının ısısını bir metre uzaklıktan algılayabiliyor.

Bu özellik arama kurtarma çalışmalarında çok faydalı olabilir. Bir yangın durumunda, dumanla kaplı bir odada bulunan bir insan gözle görülemese bile ısıyla algılanabilir. Benzer bir şekilde, deprem sonrası yıkıntıların altında kalan kişiler, robotlar tarafından ısı farklı algılanarak tespit edilebilir.
 

İnsanlar İçin Deri

Peki yangınlardan kurtulan ancak derisinde ciddi yanıklar bulunan insanlar için bir gelişme var mı? İspanya’daki Madrid 3. Charles Üniversitesinden bilimciler, 3D yazıcı kullanarak insan derisi üretmeyi başardı. Hastanın kendi hücreleri kullanılarak üretilen deri, yanık olan bölgelere yerleştirilebiliyor. Normalde bu tarz bir işlem için hastanın kendi vücudunun başka bölgelerinden alınan deriler yanık bölgesine aktarılıyor ancak bu işlem haftalar sürüyor. 3D baskı yöntemiyle ihtiyaç duyulan deri, hızlı bir şekilde geliştirilebiliyor ve uygun şekle getirilebiliyor.

Üstelik, canlı olma özelliğini koruyan bu deri, ilaçların ya da kozmetik ürünlerinin deri üzerindeki etkilerini test etmek için de kullanılabiliyor. Böylece bu deneylerin hayvanlar üzerinde yapılması da önlenebilecek.

 


Kaynak:

newscientist
thememo.com
ibtimes.co.uk
arxiv.org
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.