elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

"2010 yılı enerjide büyüme rakamı 16 milyar dolar "

Türkiye'deki yatırımlarını arttırma kararı alan ve bu yöndeki ilk adımını Samsun'da doğalgaz kombine çevrim santrali kurarak atan OMV şirketinin Samsun'daki temel atma törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'deki enerji yatırımları hakkında konuştu.



A- A+
10.10.2010 tarihli yazı 8104 kez okunmuştur.

Avusturya enerji şirketi OMV'nin iştiraki OMV Samsun Elektrik tarafından yapılacak doğalgaz kombine çevrim santralinin resmi temel atma töreni, Samsun'un Terme ilçesinde gerçekleştirildi. Temel atma törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer katıldı.



Yıldız, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin şu ana kadar sağladığı siyasi istikrarın ve yaptığı referandumun, halkıyla bütünleşen bir siyasi yapıyı vurguladığını ifade ederek, "Bunun şu an temelini attığımız santralle çok ilişkisi var" dedi.



Türkiye'nin istikrarıyla beraber kalkınmasına karşılık gelebilecek enerji arz güvenliğinin bu tür yatırımlarla sağlanacağına işaret eden Yıldız, "Türkiye'nin uluslararası sermayeyle beraber yıllık enerjide büyüme rakamı 5,5 milyar dolar civarındadır. Biz bu yatırımları yapmak zorundayız. Karar vermişiz, liberalleşen, serbestleşen ve rekabetçi bir ortamda özel sektör kanalı ve eliyle bu yatırımları yapacağız" diye konuştu.



Bu yıl içinde elektrik dağıtım hizmetlerinden elde edilen gelirin 10.5 milyar dolar olduğunu ifade eden Yıldız, "Üretim özelleştirmelerini saymıyoruz, doğalgazla alakalı özelleştirmeleri saymıyoruz, onunla beraber 2010 yılın içinde enerjide büyüme rakamı toplam 16 milyar dolar" dedi.



OMV ile Nabucco'da da ortak olduklarını hatırlatan Yıldız, Nabucco projesinde de OMV ile beraber 7,8 milyar euroluk bir projeyi daha hayata geçireceklerini söyledi.



Yıldız her büyük projenin tehdidi ve sıkıntısı olacağını söyleyerek, şöyle devam etti:



"Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Hattı'nda da benzer durumlar oldu. Yapılamaz, hayal dendi. Yapıldı ve petrol akıyor şu anda. Nabucco'da da bu böyledir. Sabırlı olmamız, projeyi gerçekleştirebiliyor olmamız lazım. Biz doğru bir iş yapıyoruz. Bu projeyle birlikte hepimiz kazanırız diye düşünüyorum."









Santral 870 megavat gücünde olacak



Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, santralin 870 megavat gücünde olacağını ve Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılayacağını söyledi. Spindelegger, bu santralin Türkiye'de bir Avusturyalı şirketin yaptığı en büyük projelerden biri olduğunu vurgulayarak, "Umarım devamı gelecek. Bu sadece burayla kısıtlı değil" dedi.



OMV Üst Yöneticisi (CEO) Wolfgang Ruttenstorfer ise Türkiye'nin Asya-Avrupa arasında enerji kavşağına dönüşüyor olmasının, BOTAŞ ile üzerinde birlikte çalıştıkları Nabucco projesi nedeniyle önemli olduğunu söyledi. Nabucco projenin gayet iyi ilerlediğini ifade eden Ruttenstorfer, Türkiye'nin enerji piyasası için çok verimli bir ülke olduğunu kaydetti.



Ruttenstorfer, "Önümüzdeki yıllarda bu bakımdan petrol olsun, doğal gaz olsun, elektrik olsun çok büyük potansiyel görüyoruz" dedi.



Projeyi, Türkiye'nin enerji arzına katkıda bulunmak ve enerji arzı güvenliğini temin etmek için 2012 yılında bitirmeyi amaçladıklarını ifade eden Ruttenstorfer, "Büyümekte olan Türkiye enerji sektörünün enerji arz güvenliğine ve kaynak çeşitliliğine katkıda bulunacak, aynı zamanda enerji açığını kapatmaya da yardımcı olacak bu çapta bir projeyi hayata geçirmekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.



OMV Gaz ve Enerji Genel Müdürü Korkut Öztürkmen de OMV olarak şu ana kadar Türkiye'ye doğrudan yapılan yatırım miktarının yaklaşık 2 milyar dolara ulaştığını, Türkiye'deki operasyonlarının hızla geliştiğini ve bu çerçevede istihdam ve insan kaynağı alanındaki ihtiyaçlarının da arttığını kaydetti. Bunların OMV'nin Türkiye'deki potansiyele ne kadar inandığının somut göstergeleri olduğuna dikkati çeken Öztürkmen, bunun artarak devam etmesini arzuladıklarını söyledi.



Bu yatırımın OMV'nin tek başına ve doğrudan yaptığı ilk yatırım, OMV'nin elektrik sektörüne girişte yaptığı yatırımlar arasında da mihenk taşı olduğunu belirten Öztürkmen, 870 megavat gücündeki son teknolojiye sahip bu santralin 610 milyon euroya mal olacağını ifade etti.


Öztürkmen, bu proje kapsamında sadece bir doğalgaz santrali değil, BOTAŞ ve TEİAŞ adına 50 kilometrelik bir doğalgaz boru hattı, 134 kilometrelik bir yüksek gerilim hattı da yapılacağını bildirdi.



Yapılacak santralde General Electric'in en yeni türbinlerinin kullanılacağını kaydeden Öztürkmen, "Türkiye'de kategorisindeki en verimli enerji santrali olacak. Bölgede yaratacağı istihdamın yanı sıra, bölge ekonomisine de ciddi katkı sağlayacak olan santralde üretilecek elektrik, ulusal şebekeye doğrudan aktarılacak. Santral, Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılayacak" dedi.



Samsun Valisi Hüseyin Aksoy da Samsun enerji konusunda bir merkez olma yolunda önemli adımlar atılan bir kent olduğunu söyledi. Santralin 30 yıl hizmet vermesi planlanıyor.



Petrol Ofisi'nin yüzde 41,58 hissesine sahip olan OMV Gas&Power, Türkiye pazarında 2007 yılından bu yana iştiraki OMV Gaz ve Enerji tarafından temsil ediliyor. Doğalgaz ticaret şirketi Enerco'nun yüzde 40 hissesine sahip olması ve Nabucco ortağı olması dolayısıyla OMV'nin, Samsun'da kurulacak olan santralin uzun süreli gaz tedarikini güvenceye aldığı da kaydedildi.



Kaynak: Dünya Gazetesi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.