elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3G'ye 10 milyar dolarlık onay

Danıştay'ın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Türkiye'de üçüncü nesil mobil haberleşme sistemi (3G) kurulmasına ilişkin üç ihale taslağına onay vermesi, Türkiye'de uzun zamandır beklenen 3G pazarının önünü açtı.



A- A+
03.04.2009 tarihli yazı 3203 kez okunmuştur.

Cep telefonu üzerinden başta görüntülü görüşme olmak üzere internet, video, oyun uygulamaları ile sağlık, finans ve eğitim hizmetleri verebilen 3G teknolojisinin yaratacağı yeni pazarın 10 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması ve yaklaşık 10 bin kişiye iş olanağı sağlaması bekleniyor.



Danıştay'ın ihale taslaklarına verdiği onay, önce Danıştay Kanunu uyarınca Danıştay İdari İşler Kurulu'nda ele alınacak. Kurul'un vereceği kararın ardından taraflarca taslağa son şekli verilecek.





Turkcell 5 yıldır hazırlanıyor


Daha önce "rekabet şartlarının oluşmadığı" gerekçesi ile iptal edilen 3G ihalesinin bu kez Danıştay'dan onay alması, telekom sektörünü heyecanlandırdı. Mevcut GSM operatörleri de 3G pazarından pay kapabilmek için kolları sıvadı. 5 yılı aşkın bir süredir 3G'ye hazırlanan Turkcell, bu kapsamda Ericsson ve Huawei ile işbirliği yaptı. 3G'ye ilişkin tüm yasal prosedürün tamamlanmasının ardından Turkcell, 81 ilde aynı anda 3G teknolojisini devreye sokmayı planlıyor. Vodafone ve Avea da hazırladıkları kampanyalarla 3G uyumlu cep telefonlarının yaygınlaşmasına çalışacak.



3G teknolojisi, şu anda 101 ülkede kullanılıyor. Dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişinin 3G abonesi olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de Kasım 2008'de yapılan 3G ihalesi, Hazine'nin kasasına 940 milyon euro yani yaklaşık 2 milyar TL gelir getirdi. 3G sisteminin kurulmasına ilişkin A, B, C tipi lisanslar için yapılan ihalede, A tipi lisans için en yüksek teklifi 358 milyon euro ile Turkcell, B tipi lisans için en yüksek teklifi 250 milyon euro ile Vodafone, C tipi lisans için tek teklifi 214 milyon euro ile Avea vermişti.





Telefon hizmetlerinde devrim


3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da esas ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak. 3G'nin faaliyete geçmesiyle cep telefonundan internete hızlı erişim yaygınlaşacak, e-devlet uygulamaları gelişecek, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanabilecek. 3G sistemi ayrıca, yaşlı ve engellilerin uzaktan gözetim ve kontrolünde de çeşitli kolaylıklar sağlayacak.



Kaynak: Referans