ADÜAŞ’ın 9 Santrali Zorlu Enerji Grubu’na Devredildi
Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, devralınan santrallerin üretim kapasitesini iki yıl içinde iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti
Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, devralınan toplam 141 MW kurulu güce sahip 7 hidroelektrik, 1 jeotermal ve 1 termik (gaz türbini) santrallerinin yıllık 450 milyon kWh'lık üretim kapasitesini iki yıl içinde iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti ve santrallerde kısa ve orta vadeli rehabilitasyon çalışmalarına hemen başlayacaklarını söyledi.
T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, 5 Mart 2008'de gerçekleştirilen ADÜAŞ (Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.) özelleştirme ihalesini 510 milyon dolar ile Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. kazanmıştı.
ADÜAŞ'a ait 7 HES, 1 jeotermal ve 1 termik (gaz türbini) santral 1 Eylül Pazartesi günü Ankara'da Zorlu Enerji'nin sahip olduğu Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş.'ye resmen devredildi.
Zorlu Doğal, ihale ile Van'da bulunan Engil Gaz Türbinleri'nin mülkiyetini alırken; Tokat, Eskişehir, Kars, Rize, Erzurum, Erzincan ve Tunceli'de bulunan hidroelektrik santralleri ile Denizli'de faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük kapasiteli jeotermal santralinin 30 yıllık işletme hakkına sahip oldu.
Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa açıklamasında, Zorlu Enerji Grubu'nun beş yıllık hedefinin yenilenebilir enerji yatırımları ile büyümek olduğunu söyledi. ADÜAŞ ihalesi kapsamında bulunan HES'lerin ve jeortermal santralinin bu hedefe ulaşmada önemli bir adım olduğunu vurgulayan Bursa, yenilenebilir enerji alanında yapılacak özelleştirme ihalelerini yakından takip edeceklerini söyledi.
'Yıllık üretim kapasitesini iki yıl içinde iki katına çıkaracağız.'
Murat Sungur Bursa, devralınan toplam 141 MW kurulu güce sahip 7 hidroelektrik, 1 jeotermal ve 1 termik santralin yıllık 450 milyon kWh'lık üretim kapasitesini iki yıl içinde iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti ve santrallerde kısa ve orta vadeli rehabilitasyon çalışmalarına hemen başlayacaklarını söyledi. Bursa, bu çalışmaların yanı sıra ilave kapasite artırımları ile santrallerin bulundukları havzalardaki yakıt potansiyelinin maksimum düzeyde kullanımını sağlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Murat Sungur Bursa açıklamasında, santrallerin işletmesinde, hem yöresel istihdamı hem de doğal tarımı desteklemeye öncelik vereceklerinin altını çizdi. Bursa, santrallerin lokomotifi olan Denizli Sarayköy jeotermal santralinden elektrik üretiminin yanı sıra ısı üretimi de yaparak bölgede seracılık başta olmak üzere yeni iş alanlarının oluşmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
Santraller hakkında bilgi:
- HES'ler
o Ataköy/Tokat 5,5 MW
o Beyköy/Eskişehir 16,8 MW
o Çıldır/Kars 15,3 MW
o İkizdere/Rize 18,6 MW
o Kuzgun/Erzurum 20,9 MW
o Tercan/Erzincan 15 MW
o Mercan/Tunceli 19,23 MW
- Jeotermal
o Denizli 15 MW,
- Termik (Gaz türbini)
o Engil/Van 15 MW