Akaryakıtçı serbest fiyat istedi
Akaryakıt bayileri, EPDK Başkanı Hasan Köktaş'tan 'tavan fiyat' uygulamasının tamamıyla rafa kaldırılarak eski liberal piyasa modeline geri dönülmesini istedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, dün bir toplantı düzenleyerek 25 Haziran'da başlatılan "tavan fiyat" uygulamasının uzatılması konusunda akaryakıt sektörünün nabzını tuttu.
Toplantıda tavan fiyat uygulaması ve bu uygulamanın bayilerin nakliye masraflarının göz önüne alınması şartıyla uzatılmasına yönelik formüller tartışmaya açıldı. Bayiler şartlı bir uygulamanın karşısında olduklarını ve serbest piyasadan vazgeçmeyeceklerinin mesajını verdi. Bayiler, tavan fiyat uygulamasının tamamıyla rafa kaldırılarak, eski liberal piyasa modeline geri dönülmesini talep ediyor.
EPDK'da düzenlenen toplantıya, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), Akaryakıt Dağıtıcıları Derneği (ADER) katıldı. Toplantıda akaryakıt bayilerinin tavan fiyat uygulaması nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar da gündeme geldi. Tavan fiyat formülüne navlun fiyatları dahil edilmediği için bayilerin brüt kâr marjları sürekli geriliyor. Çünkü akaryakıt fiyatı artsa da azalsa da bayilere benzinde 12.5 kuruş brüt kâr hakkı tanınıyor. Bayiler 12.5 kuruşluk brüt kâr nedeniyle satış fiyatı içindeki kâr yüzdelerinin sürekli düştüğünü belirterek serbest piyasadan vazgeçmeyecekleri mesajını ilettiler. 25 Ağustos'ta süresi biten tavan fiyat uygulamasının uzatılması durumunda bayilerin çok zora girecekleri, tüketicilerin ise çeşitliliğin olmadığı bir sektörden fayda sağlayamayacağı belirtildi.
2 hafta içinde yeni karar bekleniyor
Akaryakıt fiyatlarının en yakın piyasa koşullarına göre pahalı olduğu gerekçesiyle uygulamaya sokulan tavan fiyat uygulaması 25 Ağustos tarihinde sona eriyor. EPDK'nın bunun süresini 2 ay için uzatma yetkisi de bulunuyor. Ancak bu yetkiyi kullanmak için 2 hafta içinde karar vermesi gerekecek. Yeni bir tavan fiyat kararı alınmaması durumunda akaryakıt bayileri ve dağıtıcıların eski kâr marjlarına dönerek fiyatlara 15 kuruş zam yapması kaçınılmaz durumda bulunuyor. EPDK ise bunun önüne geçebilmek için tavan fiyat uygulamasına devam edip etmemeyi tartışıyor. Buna yönelik sektör temsilcilerinin görüşlerini öğrenmek için EPDK'nın talebiyle bir araya gelinen sektör temsilcileri ise tavan fiyat uygulamasına navlun ücretlerinin dahil edilmesi durumunda dahi uygulamaya karşı olduklarını belirttiler.
Kaynak: Referans