“Bilişim 500” Sektörün Liderlerini Belirleyecek
“BİLİŞİM 500” bu yıl 10. kez gerçekleştiriliyor. Türk Bilişim Sektörü’nün referans niteliğindeki tek araştırması “BİLİŞİM 500” için başvuru süreci başladı.
İnterpromedya tarafından gerçekleştirilen 'BİLİŞİM 500' araştırması, 5000 şirket içinden sektörün ilk 500 şirketi ile birlikte 49 kategorideki liderlerini belirleyecek. Sektörün en önemli platformu olan 'BİLİŞİM 500'de yer alabilmek için firmaların 17 Nisan 2009 tarihine kadar http://www.btnet.com.tr/wps/portal/bilisim500 adresinde yer alan formu doldurup İnterpromedya'ya ulaştırması yeterli olacak.
Bilişim sektörüyle ilgili 'büyük resmi' görmek isteyenlere her yıl ışık tutan 'BİLİŞİM 500', 2009'da birçok yenilik içeriyor. Bunların başında, 'BİLİŞİM 500'ün 10. yılı olması nedeniyle kamuoyuyla paylaşılacak olan 'geçmiş 10 yılın en çarpıcı verileri' geliyor. Bu verilerin arasında 10 yıl boyunca sıralamaya giren şirketler (bu şirketlerin yerli/yabancı dağılımı; üretici/toptancı/bayi dağılımı), en hızlı büyüyen şirketler, büyüme yüzdeleri vb. yer alıyor. Dolayısıyla bu yıl 'Bilişim 500', sadece güncel durumu ortaya koymayacak; 10 yılda Türkiye'de sektörün nasıl geliştiğini de gözler önüne serecek.
Dört ana kategori altında toplam 49 alt kategorinin yer aldığı 'BİLİŞİM 500'de bu yıla özgü yeniliklerden biri de şirketlerin AR-GE harcamalarına göre bir sıralama yapılacak olması. Ayrıca BİLİŞİM 500 ve kategori sıralamalarının yanı sıra donanım, yazılım ve hizmet ana kategorilerinde de sıralama yapılacak.
Özel sektörde ve kamuda referans alınıyor
İnterpromedya Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Grup Müdürü Özlem Unan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'BİLİŞİM 500 sayesinde şirketler, kendilerini sadece rakipleriyle karşılaştırma olanağı bulmakla kalmıyor, rakiplerine ve diğer pazar kategorilerine ait bilgiler de edinebiliyorlar. Yurtiçi ve yurtdışı iş ortaklığı süreçlerinde, yatırım ve satın alma kararlarında ve kamuda, BİLİŞİM 500'ün bir referans kaynağı olarak kullanıldığını biliyoruz. Zira, cirosu ne olursa olsun BİLİŞİM 500 sıralamasında yer almak, kurumsal itibar açısından çok önemli bir gösterge haline gelmiştir. Prestij sağlaması, işbirliği imkanlarına yol açması, karar süreçlerinde kurum ve yöneticilerin ilk başvuru kaynağı olması nedeniyle BİLİŞİM 500, sektörün en önemli platformu olma işlevini sürdürmektedir. Tüm bilişim şirketlerini bu benzersiz çalışmada yer almaya davet ediyoruz' dedi.
Şirketlerin resmi belgelere dayalı 2008 yılı net satış gelirleri esas alınarak hazırlanacak olan 'BİLİŞİM 500' çalışmasında yer alabilmek için firmaların 17 Nisan 2009 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor. Şirketlerin ciro performanslarının yanısıra dünya, bölge ve Türkiye ölçeğinde bilişim pazarına ilişkin veri ve yorumlara da yer verecek olan araştırma, sektördeki değişim ve gelişmelere, pazarın durumuna, eğilim ve beklentilere ışık tutacak.