Bor gübresine yatırım
Eti Maden'in Bandırma'da zirai bor üretimi için 4,1 milyon dolar maliyetle yaptığı tesis, bu ay içinde deneme üretimlerine başlayacak.
AA muhabirinin Eti Maden yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilişkili kuruluşu Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ve Türkiye'deki bazı üniversiteler, borun tarımdaki etkileri konusunda geniş çaplı araştırmalar yapıyor.
Araştırmalarda bor cevherinin, buğday, yonca, sarımsak, pancar, fasulye, nohut ve kolza gibi birçok üründe yüzde 20-30 civarında verim artışı artışı sağladığı belirlendi. Özellikle Konya, Afyonkarahisar, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kayseri illerini içine alan orta-güney Anadolu tarım bölgesinde yapılan analizlerde, borun buğdayda yüzde 38'e varan oranlarda verim artışı sağladığı ve kuraklığa karşı dayanıklılığı artırdığı ortaya çıktı.
Tarımda yeni sayfa açacağı söylenen borun tarımda gösterdiği bu performans üzerine Eti Maden Bandırma Bor ve Asit Fabrikası İşletme Müdürlüğü bünyesinde zirai bor üretimi için harekete geçildi.
Geçen yıl, tarımda kullanılmak üzere mikro besleyici zirai bor üretimi için yatırım yapıldığını ifade eden yetkililer, 4,1 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen tesisin bu ay içinde deneme üretimlerine başlayacağını bildirdi.
Aslında bazı çiftçilerin boru yakından tanıdığını ve kullandığını dile getiren yetkililer, ''Zeytin üreticileri yıllardır tarlasında bor kullanıyor. Tabi bu biraz daha kontrolsüz oluyordu. Şimdi yeni tesisimizde yılda 8 bin ton zirai bor üretilecek. Kontrollü üretim ile üretim miktarları değişecek'' dedi.
Türkiye'de ilk kez üretilecek mikro besleyici bu ürünün tarımda verimliliği artıracağını vurgulayan yetkililer, ''Dünya bor rezervinin yüzde 70'i Türkiye'de bulunuyor. Türkiye ve dünyadaki tarım topraklarının önemli bölümünde ise bor noksanlığı yüzünden verimde sorunlar yaşanıyor. Bu ürünümüz Türkiye'de tarımı yeniden şekillendirecek. Ayrıca toprakları bor sıkıntısı yaşayan dünyanın birçok ülkesine ihraç etme olanağı da olacak'' diye konuştu.
Yetkililer, zirai borun, noksanlığı görülen yerlerde kullanılması durumunda verimde artışı sağlayacağını, fazla görülen tarım alanlarında kullanılması halinde ise üründe zarara yol açacağına işaret ederek, bu nedenle toprak analizlerine göre hareket edilmesi gerektiğini bildirdi.
Kaynak: AA