Botaş'ın istediği teminat OSB'leri sıkıntıya soktu
BOTAŞ'ın organize sanayi bölgelerine (OSB) uyguladığı fiyat indirimini kaldırmasının ardından bir de yeni anlaşmalar için teminat mektubu istemesi, OSB yönetimlerini çileden çıkardı.
OSB'lere milyonlarca liralık teminat vermeleri için tanınan süre ise 1 ay sonra doluyor.
BOTAŞ'ın ekonomik krizin ortasında yerine getirilemeyecek talepler ileri sürdüğünü ifade eden Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, "BOTAŞ'ın tavrını anlamak mümkün değil. İskontoda hiçbir şekilde taviz vermedi. BOTAŞ, tabiri caizse, en sadık, en yağlı müşterilerini kaybetti" dedi. BOTAŞ Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol ise "basiretli bir tacir" gibi davranmak zorunda olduklarını belirtti.
Halen Türkiye'deki 256 OSB'den 47'sinde doğalgaz kullanılırken, birçoğunda da altyapı çalışmaları sürüyor. Yıllık 4.3 milyar metreküp gaz tüketen ve bunun için sanayicilerin olanaklarıyla milyonlarca dolarlık yatırım yapan OSB'ler, 2008 sonuna kadar BOTAŞ'ın uyguladığı iskontolarla işletme giderlerini karşılıyordu. BOTAŞ önce yüzde 3 olan indirim oranını yüzde 1'e çekti. Ardından OSB'lere uygulanan fiyat indirimi uygulamasını ocak ayından itibaren tamamen kaldırdı. BOTAŞ'ın son olarak kriz gerekçesi ile 2009 için yapılacak anlaşmalarda alacaklarına karşılık teminat mektubu istemesi, OSB'ler için bardağı taşıran son damla oldu. OSB'ler şimdi BOTAŞ'ın her OSB'den kullandıkları iki aylık gaz bedeli ile KDV tutarı karşılığında istediği teminat mektubu sorununu, Enerco ve Bosphorus gibi şirketlerle anlaşarak aşmaya çalışıyor.
Kriz zamanı böyle talep olmaz
BOTAŞ'ın tutumunu eleştiren OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz, söz konusu kararın "uygulanamaz" olduğunu savundu. OSB'lerden tüketimine göre 5 ila 100 milyon dolarlık limit içi kesin teminat mektubu istendiğine dikkat çeken Yılmaz, ekonomik krizde böyle bir talebin yerine getirilemeyeceğini söyledi. Özellikle gaz tüketimi yüksek olan bölgelerin istenilen teminatı vermesinin mümkün olmadığını öne süren Yılmaz, BOTAŞ'ın 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren teminat isteyeceğini, aksi halde gazı keseceğini duyurduğunu hatırlattı.
OSB'lerin, ekonomik kriz nedeniyle bankalardan teminat mektubu almakta zorlandıkları gerekçesi ile yaptıkları itiraz sonucunda gaz kesim tarihinin 30 Nisan 2009'a ertelendiğini hatırlatan Yılmaz, "Serbest tüketici limitini aşan 34 bölgemiz var. Bunlar yıllık 15 milyon metreküpün üzerinde tüketime sahip. Bu bölgelerden büyük limitli gaz alan bölgeler çok zorlanır. Örneğin Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin 160 milyon TL teminat vermesi gerekiyor. Özellikle bu kriz ortamında teminat mektubu almak çok zor. Bu kararın uygulanacağını sanmıyorum" dedi.
BOTAŞ Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol ise, OSB'lerin eleştirilerinde haksız olduğunu dile getirdi. Müşterileri ve tedarikçi ülkelere karşı yükümlülüklerini yerine getirebilmek için, basiretli bir tacir gibi davranmak zorunda olduklarını vurgulayan Düzyol, bu çerçevede alacaklarını teminat altına almak istemelerinin doğal olduğunu savundu.
Kaynak: Referans