elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Cisco'dan Uçtan Uca Bulut Çözümü:
CloudVerse

Cisco tarafından hazırlanan Küresel Bulut Endeksi'ne göre, 2015'e kadar küresel veri merkezi trafiğinin 4.8 zettabayta çıkacağı ve küresel bulut trafiğinin tüm veri merkezi trafiğinin üçte birini aşacağı tahmin ediliyor.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 2930 kez okunmuştur.


Veri ağları konusunda dünya lideri olan Cisco, işletmelerin kamusal, özel ve hibrit bulut ortamlarını kurması ve yönetmesi için gereken temel bileşenler olan Tümleşik Veri Merkezi (Unified Data Center), Akıllı Bulut Ağı (Cloud Intelligent Network) ve Bulut Uygulamaları’nı (Cloud Applications) bir araya getiren Cisco CloudVerse çözümünü duyurdu.



Cisco tarafından hazırlanan Küresel Bulut Endeksi 2010-2015 raporu, bulut bilişimin BT ve tüketici hizmetlerini nasıl hızla değiştirdiğini ortaya koyuyor. 2014 itibariyle veri merkezlerindeki bilişim trafiğinin yüzde 50’sinden fazlasının bulut tabanlı olacağı belirtilen rapora göre, küresel bulut bilişim trafiğinin 12 kat büyümesi ve 2010’da 130 eksabayt olan yıllık trafiğin, yüzde 66’lık yıllık bileşik büyüme oranıyla (YBBO) 2015’te yılda 1.6 zettabayta ulaşması bekleniyor. Bir zettabayt bir seksilyon bayta ya da bir trilyon gigabayta eşit; dolayısıyla 1.6 zettabayt şunlara eşit:



• 22 trilyon saatlik müzik yayını.

• İnternette webcam ile 5 trilyon saatlik konferans görüşmesi.

• 1.6 trilyon saatlik çevrimiçi yüksek tanımlı (HD) video yayını.



Bulutun en büyük bileşeni olduğu küresel veri merkezi trafiğinin 2015’e kadar dört kat artacağı ve yılda toplam 4.8 zettabayta ulaşacağını tahmin ediliyor. Hali hazırda toplam veri merkezi trafiğinin yüzde 11’ini oluşturduğu tahmin edilen bulut trafiğinin, 2015’te yüzde 33’e kadar artacağı öngörülüyor. Bulut, geleceğin bilgi teknolojileri (BT) ile video ve içeriği için kritik bir unsur haline geliyor.



Veri merkezi trafiğinin büyük bölümü, son kullanıcılar tarafından değil, veri merkezlerinin kendileri tarafından kullanılırken (yedekleme ve kopyalama gibi) bu işlemlerin çoğu son kullanıcılara karşı şeffaflık içinde yürütülmüyor. 2015’e gelindiğinde iş yükü çeşitli sanal makinelere geçeceği ve ek yüzde 7’lik bir oran da veri merkezleri arasında kopyalama, güncelleme ve dönemsel ek kapasitenin sağlandığı ‘cloud-bursting’ gibi işlemler sırasında oluşacağı için veri merkezi trafiğinin yüzde 76’sı veri merkezinin kendi içinde yaşanacak.



CloudVerse çözümünü buluta geçişi hızlandıran yeni servislerle destekleyen Cisco, işletmelere geleneksel veri merkezinden CloudVerse bulutuna geçişle BT sistemlerine toplam sahip olma maliyetinde yüzde 50’ye kadar avantaj sağlarken yeni bulut hizmetlerini sunmaya başlama süresini haftalardan dakikalara düşürüyor.



Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Hakan Erkan şöyle diyor: “Bulut, hem özel sektörde hem de kamu sektöründe Türkiye için de giderek daha fazla önem kazanıyor. Cisco Küresel Bulut Endeksi, bulutla ilgili başlıca üç alanı anlamamızı sağlıyor: Veri merkezi trafiğiyle bulut trafiğinin kesişmesi, bunların gelecekteki teknoloji trendlerini nasıl etkileyeceği ve aralarında Türkiye ve Orta Doğu’nun da bulunduğu bölgelerin buluta ne kadar hazır olduğu. Bu endeks, bu trafik büyümesinin ve trendlerin anlaşılmasını sağlayarak kurumların uzun vadeli stratejik kararlar almasına olanak tanıyacak.” Erkan, CloudVerse çözümüyle ilgili olarak şunları ekliyor: “Bugüne kadar bulut teknolojisinin kullanımı, bulut ortamlarının kurulumu ve yönetimi ile çoklu bulutların enregrasyonu işletmeler için zorlu bir süreçti. Cisco olarak yeni nesil internet için bulut kullanıcı deneyimini sağlayarak çoklu bulut dünyasını yaratıyoruz.”



Cisco Küresel Bulut Endeksi (2010-2015) Raporundan Öne Çıkan Başlıklar:




Cisco Küresel Bulut Endeksi (2010-2015), küresel internet protokolü veri merkezi ve bulut tabanlı trafiğin büyümesini ve trendlerini öngörme amacıyla geliştirildi. Ağ ve veri merkezi kendinden bağlı hale geldiği için, bu çalışma, mevcut ağ trafiği çalışmalarını tamamlayarak yeni görüşler kazandırıyor ve veri merkezi ve bulut mimarilerini etkileyen yeni trendlerin fark edilmesini sağlıyor



Cisco Küresel Bulut Endeksi, aralarında dünya çapında çeşitli veri merkezlerinde geçen yıl üretilen aylık 30 terabaytın üzerinde verinin, 45 milyon ağ testi ölçümlerinin ve üçüncü şahıs pazar öngörülerinin de bulunduğu çeşitli birincil ve ikincil kaynakların modellenmesi ve analizinden elde ediliyor.



Cisco Küresel Bulut Endeksi ayrıca geleneksel veri merkezlerinden buluta aktarılan 'iş yükü değişimi' öngörüsünün yanı sıra başlıca coğrafi bölgelerdeki ağların çeşitli kurumsal ve bireysel bulut bilişim hizmetlerini destekleme kapasitelerine ilişkin 'Buluta Hazır Olma' analizini de içeriyor.



Küresel veri merkezi trafiğinde 2015’e kadar dört katı artış



• 2010’da yıllık 1.1 zettabayt olan veri merkezi trafiğinin dört kattan fazla artarak 2015’te yıllık 4.8 zettabayta ulaşacağı ve yüzde 34’lük yıllık bileşik büyüme oranı sergileyeceği tahmin ediliyor.



• Daha fazla sanallaştırma ve ölçek ekonomilerinin gelişmesi, buluta geçişi sağlayacak başlıca etkenler olacak.



Bulut trafiğinin büyüme hızı veri merkezi trafiğinin iki katı



• Bulut hizmetlerine geçiş, küresel bulut trafiğinin küresel veri merkezi trafiğinden iki kat daha hızlı büyümesine yol açıyor. Küresel veri merkezi trafiği 2010’dan 2015’e kadar dört katına çıkarken (yüzde 33 YBBO) küresel bulut trafiği aynı dönem içinde 12 katına çıkacak (yüzde 66 YBBO).



• Bulut veri merkezleri, geleneksel veri merkezlerine kıyasla daha fazla performans, daha yüksek kapasite ve daha kolay yönetim olanağı sunuyor. Sanallaştırma, donanım ve yazılım konsolidasyonu, daha iyi otomasyon ve entegre güvenlik yaklaşımının gerçekleşmesinde başlıca katalizör niteliğinde.



Küresel veri merkezi trafiğinde 2015’te dört kat artış



• 2010’da 1.1 zettabayt olan küresel veri merkezi trafiğinin 2015’te dört katına çıkarak YBBO yüzde 33’lük artışla yıllık 4.8 zettabayta ulaşması bekleniyor. Veri merkezi trafiği kaynakları: Büyük bölümü veri merkezi kaynaklı



• 2015’te veri merkezi trafiğinin yüzde 76’sı, depolama ve sanal makineler arasında doğrulama gibi işlemlerle, veri merkezinin kendisi tarafından üretilecek.



• Yüzde 17’si veri merkezi ile son kullanıcı arasındaki işlemlerden kaynaklanacak.



• Yüzde 7’si yedekleme ve kopyalama gibi işlemlerle veri merkezleri arasında üretilecek. Son kullanıcı işlemlerinde ortalamanın 2.5 katı üzerine çıkan yoğunlu



• Özellikle video tabanlı tüketici hizmetlerindeki artışa bağlı olarak, veri merkezi ile kullanıcı arasındaki trafiğin belirgin oranda yoğunlaştığı işlemler görülüyor. Televizyondaki 'prime time' saatleri gibi, işlemlerin en yoğun olduğu zamanlarda tüketicilerin saat başı veri merkezi trafiği ortalamasının 2.5 katına kadar trafik yaratması bekleniyor ki, bu da aynen ağlarda olduğu gibi veri merkezleri ve bulut için de ilave kapasite planları yapılmasını gerektiriyor.



İş yükü değişimi 



• 2010’da iş yükünün yüzde 21’i bulutta işlem görürken yüzde 79’u geleneksel veri merkezleri üzerinden gerçekleşiyordu.



• 2014, iş yükü değişiminde ağırlığın ilk olarak buluta doğru kaydığı yıl olacak; toplam iş yükünün yüzde 51’i bulut ortamında, yüzde 49’u ise geleneksel BT alanında gerçekleşecek.



• 2010-2015 arasında toplam veri merkezi iş yükü büyümesi 2.7 katına çıkacak; ancak 2010-2015 arasında bulut iş yükü yedi kattan fazla büyüyecek.



Küresel ölçekte buluta hazırlık



• Genel hazır olma durumunu değerlendirmek için, her bir coğrafi bölgede genişbant yaygınlığı, ortalama yükleme ve indirme hızları ve ortalama gecikme süresi gibi çeşitli özellikler analiz edildi.



• Çalışmaya dahil edilen tüm bölgeler (Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika, Batı Avrupa, Orta ve Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Amerika) sosyal ağlar ve web konferansları gibi temel bulut bilişim uygulamalarına hazır durumda.



• Yüksek tanımlı video yayını ve görüntülü sohbet gibi orta derecedeki bulut bilişim uygulamaları konusunda Asya Pasifik, Batı Avrupa, Orta ve Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika bölgelerinin bu hizmetleri desteklemeye yetecek ortalama ağ becerilerine sahip olduğu tespit edildi.



• Bölgelerden hiçbiri, yüksek tanımlı video konferans ve çok kullanıcılı ileri düzey oyunlar gibi gelişmiş bulut uygulamalarını desteklemeye uygun görülmedi, ancak her bölgeden Güney Kore ve Japonya gibi belirli ülkeler halihazırda bu kapasiteye sahip.



Cisco Küresel Bulut Endeksi Öngörü ve Metodoloji, 2010 – 2015, raporu, çalışmada elde edilen bulguların detaylarını ve kullanılan yöntemlerin tanımını içeriyor.



 




 



GÜNÜN FİRMASI