Doğan nükleerde büyük oynuyor
Doğan Enerji, Anadolu Endüstri Holding ve Unit Investment'in Oluşturduğu Uda Konsorsiyumu, Mersin Akkuyu Bölgesi'ndeki Nükleer Güç Santralı İhalesine Birlikte Katılmak Üzere, Bruce Power ile Anlaşma İmzaladı.
DOĞAN Enerji, Anadolu Endüstri Holding ve Unit Investment'in oluşturduğu UDA adlı konsorsiyum, Kanada'nın tek özel nükleer enerji üreticisi Bruce Power ile nükleer güç santralı kurup işletmek üzere anlaştı. Taraflar, Mersin Akkuyu Bölgesi'nde nükleer güç santrali kurup işletmek için Eylül ayında yapılması planlanan ihaleye birlikte katılacaklar. Taraflar işbirliğinin koşullarını belirleyen bir anlaşma mutabakatını imzaladılar.
Yatırım planları
Konsorsiyumun ihaleye birlikte katılacağı Kanadalı Bruce Power mevcut durumda toplam kapasitesi yaklaşık 4 bin 700 MW olan 6 CANDU ünitesi işletiyor. Şirket, Bruce A ve B santrallarının yer aldığı saha üzerinde 10-13 milyar dolar yatırımla 4 bin MW ek kapasite eklemeyi ve Batı Kanada'da 4 bin MW kapasiteli nükleer santral kurmaya hazırlanıyor. Yatırımların tamamlanmasıyla Bruce Power 2020 yılında 15 GW kapasite iletmeyi planlıyor.
Ortalama maliyet
TETAŞ tarafından düzenlenecek ihalede 3 ile 5 bin MW arasında değişecek büyüklükte bir nükleer enerji santralı yapımı öngörülüyor. 3 bin MW büyüklüğünde bir santralın maliyeti ise 7.4 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Taraflar arasındaki anlaşmaya göre göre Bruce Power işletmeci ve ortak olarak yüzde 50 hisse ile yer alabilecek ve yanında bir yabancı ortak getirebilecek. Ayrıca işletme ile ilgili kararlarda öncelikli söz hakkına sahip olacak.
Dördüncü ortak hakkı
Yerli yatırımcılar Doğan, Anadolu Endüstri Holding ve UNİT de tarafların kabul edebileceği dördüncü bir ortak getirme hakkına da sahip bulunuyor. Konsorsiyum ve yabancı ortağı Bruce Power'ın ihaleyi kazanması durumunda kuracağı nükleer santralın en ileri teknolojiyle yapılmış, denenmiş ve prototip olmayan bir nükleer enerji santralı olacağı belirtildi.
Dünyada 37 santralın inşaatı devam ediyor
DÜNYADA pahalı ve atıklarının tasfiyesi sorun olduğu gerekçesiyle eleştirilmesine rağmen rağmen nükleer santral inşaatları devam ediyor. Bugün ABD, Fransa, Japonya ve Finlandiya'da 1'er, Güney Kore'de 3, Çin'de 6, Rusya'da da 7 adet toplam gücü 31.878 MW olan 37 adet nükleer santralın inşaatı devam ediyor. Fransa elektrik eneriji ihtiyacının yüzde 78'ini, Japonya ise yüzde 28'ini nükleer santrallardan karşılıyor. Ancak Avrupa'daki bazı ülkelerde ise nükleer enerjiye pek sıcak bakılmıyor.
Kimler şartname aldı
Vinci Construction Grand Projects (Fransa)
Itochu Corporation (Japonya)
AECL (Kanada)
Suez Tractabel (Fransa- Belçika)
Atostroyexport Tsco (Rusya)
Enka- KEPCO (Güney Kore)
China Nuclear Power Components Co.- Park Holding
Unit Investment N.V. (Belçika)
Kaynak: Milliyet