EİE’den Evde Enerji Verimliliği için Öneriler
Enerji kaynaklarının her geçen gün tükendiği günümüzde, ekonomik kriz ortamıyla birlikte sadece iyi bir gelecek için değil, aile ekonomilerinin sürdürülebilirliği için de enerjiyi verimli kullanmanın önemi ortaya çıktı.
Krizle birlikte kemer sıkmaya başlayan vatandaşlar, enerji kullanım alışkanlıklarında yapacakları basit değişiklikler sonrası ay sonunda gelen yüklü faturalardan kurtulabilecek.
EİE Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü ve enverIPAB Proje Koordinatörü Sebahattin Öz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'Günümüzde 120 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcadığı enerji yılda 2 bin kWh civarındadır. Bunun dışında ısıtma ve sıcak su için yılda ortalama 2 bin metreküp doğal gaz kullanılıyor. Oysa bugün evlerimizde yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyeli mevcut. Tüm dünyayı saran bu kriz ortamında alacağımız basit önlemlerle bu potansiyeli değerlendirmek çok önemli' Unutmayalım ki verimli tüketerek de ekonomiye ve çevreye olumlu katkı sağlayabiliriz' dedi. Sebahattin Öz, ülkemiz, çevremiz ve bütçelerimizin küresel ekonomik krizi en az zararla atlatması için herkesi enerjiyi verimli kullanmaya çağırdı.
Binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılması amacıyla yola çıkan enverIPAB Projesi, aile ekonomilerinin etkilenmemesi için alınabilecek basit önlemleri belirledi. Alacağınız önlemlerle yıllık ortalama enerji giderini 2.500 YTL'den 1.500 YTL'ye düşürebilirsiniz. Ekonomik kriz kapınızı çalmasın istiyorsanız işte size ipuçları:
• Evlerinizdeki normal lambaları tasarruflu lambalarla değiştirerek 5 kat daha az enerji kullanırsınız.
• Binalarınıza ısı yalıtımı yaptırarak ısıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 50 tasarruf sağlayabilirsiniz.
• Oda sıcaklığını 10C düşürerek yüzde 6'lık yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.
• Satın alırken daha fazla para ödeseniz de A ve üstü enerji sınıfına sahip elektrikli aletleri tercih ederek ortalama enerji tüketiminde yüzde 45 tasarruf sağlayabilirsiniz.
• Yemek pişirirken normal fırın yerine mikrodalga fırın kullanarak aylık 5 YTL olan fatura giderini 2,5 YTL'ye indirebilirsiniz.
• Bulaşıklarınızı elde değil de makinede yıkayarak her yıkamada en az 20 litre su tasarrufu yapabilirsiniz.
• Küvete su doldurarak banyo yapmak yerine duş yapın. Bu şekilde su tüketiminizi yüzde 25 azaltabilirsiniz.
• Saniyede 1 damla su akıtan musluğunuzu tamir ettirerek yılda 1 ton su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
• Derin dondurucudan çözülmesi için çıkardığınız yiyecekleri buzdolabının içinde çözülmeye bıraktığınızda, bu yiyecekler çözülürken dolaba soğukluk vereceği için enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Buzdolabına sıcak yiyecekler koymak ise tam aksine enerji tüketiminizi artırır.
• Ütünüzün fişini, ütüleme işi bitmeden birkaç dakika önce prizden çekin ve son çamaşırlarınızı ütünün içinde kalan ısı ile ütüleyin. Çünkü 1500 Watt bir ütüden 5 dakika tasarruf etmek, 15 Watt bir ampulü 8 saat bedava çalıştırmak demektir.
• Saç kurutma sürenizi yüzde 10 azaltarak yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
• Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi dolu çalıştırınız.