En
"Baba" tasarım
Burdur'da, boyun fıtığı rahatsızlığı bulunan babasını rahat ettirmeyi planlayan Gazi İlköğretim Okulu öğrencisi Sümeyye Özdamar'ın geliştirdiği yastık, ''Uluslararası Düş Çizgisi Tasarım Olimpiyatı''nda finale kalan 106 proje arasına girmeyi başardı.
Özdamar, bu yıl 6'ncısı düzenlenen ve 31 ülkeden 5 bin 654 projenin katıldığı olimpiyadın Ankara'daki finalinde derece almak için çaba harcayacak. Finalde, 106 projenin sahibi, uluslararası seçici kurul önünde çalışmalarını anlatacak.
Tasarımıyla ilgili bilgi veren 7. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Sümeyye Özdamar, babasının bazen yumuşak bazen de sert yastığa ihtiyaç duymasının kendisini böyle bir tasarıma yönlendirdiğini söyledi.
Özdamar, babasının durumuna çare bulmak için bir yüzü yumuşak, diğer yüzü sert yastık tasarladığını belirterek, "Yastığımın yumuşak kısmını pamuk, elyaf, sert kısmını süngerden yaptım. Sert kısmının yatılabilecek şekilde olması için dış yüzeyini polarla kapladım, yumuşak kısmını ise ortopedik yaptırdım" dedi.
Yastığı daha da geliştirmeye karar verdiğini ve yatarak kitap okumak isteyenler yada tamamen karanlık ortamda uyuyamayanlar için yanına ışık sistemi yerleştirdiğini dile getiren Sümeyye Özdamar, "Aklımıza gelebilecek şeyleri anında not edebilmek için yan bölüme kağıt ve kalem gözleri yaptım. Nezle ve grip olanların peçeteleri her zaman yanında olmalıdır. Bu yüzden yastığın bir bölümüne peçetelik yaptım. Gözlük kullananlar için yastığın bir bölümüne gözlük kabı bölümü ekledim. Yatarken müzik dinlemeyi zevk haline getirenler için MP3 çalar koydum" diye konuştu.
İlaçların her zaman yanıbaşında bulunması gereken hastalar için de yastığa ilaç bölümü yaptığını, su için de su şişesi bölümünü unutmadığını söyleyen Özdamar, sabah uyanmakta zorluk çekenler için ise yastığın kenarında çalar saatin bulunduğunu anlattı.
Gece meydana gelebilecek bir deprem sırasında yastığını alıp dışarı çıkan kişinin su, ilaç, gözlük, lamba ve haberleri dinlemek için radyosunu yanına almış olacağını ifade eden Sümeyye Özdamar, Ankara'da yapılacak finalde de başarılı olup Burdur'u ve okulunu başarıyla temsil etmek istediğini kaydetti.
Kaynak: A.A.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye