elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerjide bankaların boşluğunu yabancı krediciler dolduruyor

Financial Times gazetesi, "Uluslararası kredi kuruluşları, Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımları için marşa basmak amacıyla krizin vurduğu bankaların bıraktığı boşluğu dolduruyor" yorumunu yaptı.



A- A+
13.05.2009 tarihli yazı 3632 kez okunmuştur.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Zorlu enerji grubunun Osmaniye rüzgar santralı projesinin 130 milyon euroluk bir kredi alacağını belirterek ""Uluslar arası kredi kuruluşları, Türkiye'nin yenilebilir enerji sektöründeki yatırımları için marşa basmak amacıyla krizin vurduğu bankaların bıraktığı boşluğu dolduruyor" diye yazdı.



Bu kredinin, Dünya Bankası'nın özel sektörü kredilendiren yan kuruluşu Uluslar arası Finansman Kurumu'nun (IFC) liderliğindeki paketin 45 milyon euroluk bir bölümünü sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın Türkiye'deki ilk işlemi olacağına işaret eden gazete, IFC'nin 55, Avrupa Yatırım Bankası 30 milyon euro katkısını yapacağı projenin finansmanı ile ilgili IFC Güney Avrupa Direktörü Shahbaz Mavaddat'nın ise, "Normal bir piyasada liderliği üstlenerek ticari bankalardan sendikasyon yapardık" sözlerini aktardı.



İngiliz gazetesi, "Bunun yerine, bu yıl Türkiye'de 300 milyon dolar civarında kredi vermeyi amaçlayan IFC, tümüne yakın bir bölümünün çok taraflı kuruluşlarca finanse edilen bir paketi kolaylaştırdı" diye yazdı.



Bu tür ortaklıkların, küresel sermaye akınlarındaki düşüş çok taraflı kredilendirme kuruluşları daha büyük bir rol üstlenmeyi zorlarken giderek daha sık sık tesis edildiğine dikkat çekti. Haberde şöyle devam edildi: "Bir sözcü, EBRD'nin finansal krizin etkilerinin azaltılmasına yardımcı olmak için işleri genişletmeyi düşünürken Türkiye'de 2010 yılının sonuna kadar 450 milyon euroluk yatırım yapma planlarını hızlandırabileceğini belirtti ve küçük şirketleri destek amacıyla Türk bankalarına kredi konusunu incelediğini de ekledi."



Haberde Türkiye'nin enerji kıtlığının önlenmesi için acil olarak üretim artırması gerektiği belirtilirken de Türkiye'nin bu amaçla rüzgar ve güneş enerjisine yatırım çekmek istediği ancak bu alanlardaki projelerin gecikmelerden ve birçok grubun henüz finansman sağlanamamasından olumsuz etkilendiği kaydedildi.



Rüzgar enerjisinin Türkiye'nin mevcut enerji tüketiminin çok küçük bir bölümünü oluşturduğuna işaret eden gazete, Zorlu'nun yan kuruluşu Rotor Elektrik tarafından yapımı sürdürülen 133 megavatlık santralın üretime geçeceği 2009 yılının sonunda toplam üretimi yüzde 35 artıracağına dikkat çekti.



Financial Times, Dünya Bankası'nın geçen yıl Türk enerji sektörü için 'önemli' bir finansman planladığını söylediğini anımsatırken Mavaddat'ın paketin başka yatırımcıların harekete geçmesine yardımcı olabileceğini belirttiğini de kaydetti. Gazete şöyle devam etti:



"Ancak İstanbul'daki Ata Invest Direktörü Mehmet Sami, altyapıya yönelik ticari kredilerin dondurucudan çıkarılacağına ilişkin pek bir işaret olmadığını söyledi. Sami, 'giderek artan bir biçimde insanlar, çok taraflı kuruluşlara başvuruyor. Şimdilik, bu kuruluşlar sanayi için bağımsız bir can kurtaran olacak' dedi."



Kaynak: AA