elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Etibakır maden rezervi için 3. tüneli açıyor

Küre Etibakır AŞ Genel Müdürü Ahmet Tezcan, günde yaklaşık 3 ila 4 bin ton maden cevheri işlediklerini belirterek, yeraltında maden rezervi almak için 3. tünel açma çalışmasını da başlattıklarını söyledi.



A- A+
02.05.2009 tarihli yazı 4189 kez okunmuştur.

Tezcan, Etibakır'daki yeni çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, Kastamonu ve Küre ekonomisine katkı sağlamak için ellerinden gelen tüm imkanları kullandıklarını, yeni işçi ve çalışanları çıkartmamak için büyük gayret gösterdiklerini vurgulayarak, şu anda Etibakır bünyesinde 440 kişiyi istihdam ettiklerini, ihtiyaç halinde de Etibakır;a yeni eleman almaya devam edeceklerini bildirdi.



Tezcan, İlçeye Meslek Yüksek Okulu açılması durumunda da Etibakır AŞ olarak ellerindeki imkanlar dahilinde her konuda yardımcı olacaklarını kaydetti.



Etibakır'ın şu anda faaliyette bulunan yer altı işletmesi maden tünelinden başka iki yeni yer altı tüneli açma çalışmasını yürüttüklerini belirten Tezcan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:



''Maraş çeşmesi civarında geçen sene başlatmış olduğumuz, 2. sinin yapımına devam edilen 2 kilometrelik maden tüneli çalışmasında artık sona gelinerek maden alınacak kesime 300 metre civarında açılacak bir bölüm kaldı. Bu 2. yer altı tünelinden başka aynı bölgenin biraz üstünde de 3. tünel yer belirleme çalışmamız devam ediyor. Bu bin, bin yüz metre civarındaki yeni yer altı tüneli açma çalışmasının fizibilite ve diğer işlemlerinin de ilk aşamasına başladık. Yeraltındaki maden rezervinin tenörü de yüzde 2 ila yüzde 3 oranında olup diğer yerlerde çıkanlardan değer oranları yüksek çıkmaktadır.''



Tezcan, yaklaşık 1,5 yıldır devam eden Bagi Baba açık ocak maden çıkartma çalışmasını 2 aya kadar tamamlayacaklarını bildirerek, Hanönü ilçesi Cozoğlu Köyü, Çaybaşı mevkiinde ise maden arama çalışmasının devam ettiğini, ancak şu ana kadar olumlu bir sonuç alamadıklarını ifade etti.



Küre ve çevresinde sondajla yeni maden arama çalışmasının devam ettiğini vurgulayan Tezcan, ''Yeni maden rezervi bulma çalışmalarımız son sistem sondaj makineleri ile devam etmektedir. Şu anda son sistem 4 sondaj makinesi ile değişik yerlerde uzman kişilerle maden rezervi aramasını sürdürüyoruz. Küre de daha uzun süre kalabilmemiz, işletmemizi uzun süre çalıştırabilmemiz de yeni rezervlerin bulunması ile orantılı olacak'' dedi.



Bakır fiyatları eskiye oranla arttı


Tezcan, bir ara 8 binlerden 2 bin 800 dolar/tona kadar düşen bakır fiyatlarının şu an biraz artış göstererek 4 bin-4 bin 300 dolar/ton civarlarına yükseldiğini belirterek, ''Şu an bu fiyatlarla az da olsa eskiye göre yüzümüz biraz güldü'' dedi.



Samsun Bakır hammadde üretim tesislerinde revizyona gittiklerini anlatan Tezcan, Küre Etibakır;da üretilip İnebolu;ya kamyonlarla sevk edilen maden rezervini gemi ile Samsun;a gönderdiklerini, Samsun;daki İzabe tesislerini revizyona aldıklarını, gerekli ek bakımları yaptırıp bu alandaki yatırımlarını artırmış olduklarını kaydetti.


Tezcan, Küre;de maden rezervinden üretilen Bakır Konsantresi ve Pirit stokumuz, bakır ve piritle yapılan üretim alanındaki düşüşler nedeniyle her geçen gün arttığına dikkat çekerek, kapalı alandaki silolarda şu anda yaklaşık 50 bin ton civarında konsantre stokun bulunduğunu bildirdi.



Kaynak: Dünya