Hacettepe Robot Topluluğu
Sektör : Robotik ve otomasyon
Telefon : (312) 297 7000
Faks : (312) 299 2125
E-Posta : hunrobotx@yahoo.com
Web Sitesi : http://robot.ee.hacettepe.edu.tr/
Hacettepe Robot Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından 2004 yılının güz döneminde ilk defa gündeme gelmiştir. İlk olarak Elektrik-Elektronik bölümünde PIC mikro denetleyicileri üzerine çalışmaya başlayan 12 arkadaş, çalışma gruplarıyla robot teknolojisi üzerine çalışmaya karar vermiştir ve böylelikle Hacettepe Robot Topluluğu'nun temelleri atılmıştır.
İlk yıllarında topluluğumuz faaliyetlerini gayri resmi şekilde sürdürmüş fakat üye sayısının artmasıyla resmi topluluk olma gereksinimi hissetmiştir. Bunun üzerine 2006 senesinde yapılan çalışmalar sonucunda resmiyet kazanmış o zamandan itibaren de faaliyetlerini resmi bir topluluk olarak sürdürmektedir.
Topluluğumuz deneyimlerini diğer ilgili öğrencilere aktarmak için mikro denetleyici programlama kursu vermeye başlamış bu kurslar 2004 senesinden itibaren geleneksel olarak her sene açılmıştır. Ağırlığını elektrik-elektronik bölümünü öğrencilerinin oluşturduğu ortalama 50 kişi her sene bu kurslardan faydalanmaktadır.
2005 yılında topluluğumuz ilk defa bir yarışmaya katılmıştır. Zor şartlar altında ve kısa bir zamanda yapılan Haprox adlı robot ODTÜ Robot Günleri 2005’te birinci olarak belki de topluluğun bugünlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır. Bu başarıyla adını duyuran topluluğumuz önce Elektrik-Elektronik Bölümü tarafından sonra da Mühendislik Fakültesi tarafından desteklenmeye başlanmıştır. Önce çalışmalarını sürdürebilmesi için faaliyet gösterdiği bölüm bünyesinde bir laboratuvara daha sonra da bir odaya kavuşmuş bu sayede faaliyetlerini daha düzenli bir şekilde yürütmeye başlamıştır.
2008 senesinde topluluğumuz ilk kez mezun verme heyecanını yaşamış, topluluğumuzda uzun yıllar faaliyet gösteren arkadaşlarımız mühendislik fakültesi proje yarışmasında birinci olan projeleriyle topluluğumuzu gururlandırarak bölümümüzden mezun olmuştur.
2011 senesinde topluluğumuz ilk defa en üst düzey kategori olan serbest kategoride iki projeyle yarışmalara katılmıştır. Topluluğumuz aynı sene içerisinde iki farklı yarışmada serbest kategoride ikincilik ödülünü kazanmıştır.
2012 senesinde topluluğumuz serbest kategori projelerine yenilerini eklemiş ve eski projelerin geliştirmeleri tamamlanmıştır. En fazla katılımın olduğu bu yıl 9 tane çizgi izleyen, 1 tane mini sumo robot yapılmıştır. Bunlara ek olarak topluluk üç tane yeni serbest projeyle yarışmalara katılmıştır. Üniversitemizin malzeme desteğiyle yapılan serbest projelerin tamamı katıldığımız tüm yarışmalardan derece almıştır. Topluluğumuzda uzun yıllar faaliyet gösteren arkadaşlarımız mühendislik fakültesi proje yarışmasında ikinci olan projeleriyle topluluğumuzu gururlandırarak bölümümüzden mezun olmuştur.
Verilen mezunlarla ve yeni katılan arkadaşlarla her üniversite topluluğu gibi jenerasyon değişikliği yaşayan topluluğumuzda değişmeyen tek şey arkadaşlık ortamıdır. Her sene aramıza yeni arkadaşlar katılıyor bazıları mezun oluyor ve ayrılıyor ama biz yine bir yarışmaya hazırlanırken onlarca kişi proje laboratuvara doluşup omuz omuza çalışıyor birbirimize yardımcı oluyoruz. Sanırım başarımızın sırrı da burada yatıyor.
Topluluğumuz 2012-2013 dönemi itibariyle 22 kişilik bir ekip tarafından yönetilmektedir. Bu sene ihtiyaçtan dolayı komitelerimize sponsorluk komitesi eklenmiştir.
Şu an birçok konuda faaliyetlerimize devam ediyoruz. İnternet dünyasında da forumumuzla robot konusunda meraklı arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Teknik ve sosyal konuları içeren faaliyetlerimizi şu şekilde sıralayabiliriz;
· Periyodik olarak mikro kontrolcüler kursu vermek,
· Periyodik olarak devre tasarım/simülasyon kursu vermek,
· Periyodik olarak çeşitli teknolojik konularda bilgilendirici seminerler düzenlemek,
· Periyodik olarak topluluktaki arkadaşlık ortamını arttırmak adına sosyal etkinlikler düzenlemek,
· Periyodik olarak ülkemizde faaliyet gösteren AR-GE firmalarına teknik geziler düzenlemek,
· Periyodik olarak mezun olacak arkadaşlara tavsiyelerde bulunabilecek iş hayatındaki elektronik mühendislerini davet edip söyleşiler düzenlemek.
HUNRobotX'in yaptığı teknik faaliyetler ise şu şekilde özetlenebilir:
· Çizgi izleyen robot yapımı,
· Mini sumo ve sumo robot yapımı,
· Yangın Söndüren robot yapımı
· Süpürge robot yapımı
· LED matris ekranlar, LCD’ler üzerine çalışmalar,
· Servo motor ile ilgili çalışmalar,
· Görüntü işleme ile ilgili çalışmalar,
· RF ile ilgili çeşitli çalışmalar
· İnsansız hava aracı yapımı
· Quadrotor(helikopter) yapımı
· İnsansı robot yapımı
· Örümcek robot yapımı
HUNRobotX'in aldığı ödüller:
· 2005 ODTÜ Robot Günleri çizgi izleyen kategorisi birincilik ödülü.
· 2006 ODTÜ Robot Günleri çizgi izleyen kategorisi ikincilik ödülü.
· 2007 İTÜ Robot Olimpiyatları çizgi izleyen kategorisi üçüncülük ödülü.
· 2007 Boğaziçi Robot Günleri çizgi izleyen kategorisi üçüncülük ödülü.
· 2008 ODTÜ Robot Günleri çizgi izleyen kategorisi üçüncülük ödülü.
· 2008 ODTÜ Robot Günleri merdiven çıkan kategorisi ikincilik ödülü.
· 2008 ODTÜ Robot Günleri çöp toplayan kategorisi teşvik ödülü.
· 2008 Hacettepe Mühendislik Fakültesi 5. Proje Yarışması birincilik.
· 2011 ODTÜ Robot Günleri serbest kategorisi ikincilik ödülü.
· 2011 RoboÇankaya serbest kategorisi ikincilik ödülü.
· 2012 ODTÜ Robot Günleri serbest kategorisi üçüncülük ödülü.
· 2012 İTÜ Robot Olimpiyatları serbest kategorisi ikincilik ödülü.
· 2012 Hacettepe Mühendislik Fakültesi 9. Proje Yarışması ikincilik.
Ayrıca sosyal konularda da çeşitli yarışmalar, yemekler vb. faaliyetlere imza atıyoruz.