elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fransa'da, Total'e 'yüksek kâr vergisi' tartışılıyor

Fransa'da iş dünyası, petrol devi Total'in perşembe günü 18 milyar dolarlık yıl sonu kârı açıklamasının ardından gündeme gelen yüksek kâr açıklayan şirketlere ek vergi uygulanmasını tartışıyor.



A- A+
14.02.2009 tarihli yazı 3639 kez okunmuştur.

Uzmanlar, 80'lerde ABD ve İngiltere'de uygulanan süper vergilerin kriz ortamında yeniden gündeme gelebileceğini savunuyor. Bazı çevrelerse bunun serbest ticaret prensibine aykırı olacağı uyarısında bulundu.



Perşembe günü Reuters'a konuşan Fransız ekonomistler, kriz ortamında rekor kâr açıklayan Total'in ülkenin içinde bulunduğu krizin yaralarının sarılması için etkin rol oynaması gerektiğini savundu. Öte yandan, bir televizyon kanalına konuşan Gençlikten Sorumlu Müsteşar Martin Hirsch, "18 milyar dolar ne kadar istihdam yaratabilir" sorusunu sorarken, krizin aşılması için gerekli hareket yalnızca hükümet ya da sendikalardan beklenmemeli" dedi. Hirsch'in herkesin kendini krize adapte etmesi gerektiği ile ilgili sözleri, Fransa'da korumacılık politikalarının tartışıldığı bir dönemde Total'e ekstra vergi uygulayabileceği sorusunu gündeme getirdi. Öte yandan Fransız tüketiciyi koruma dernekleri, Total'in astronomik kâr etmesini sağlayan yüksek petrol fiyatlarını eleştirdi.



Negatif ayrımcılık olabilir



Fransız UFC finans kurumu uzmanı François Carlier, "Açıklanan kâr rakamları herhangi bir yatırımın ürünü değil, düşük rafineri giderleri Total'e astromik kazançlar getirirken, tüketici 2008'de yüksek fiyattan petrol aldı" dedi. Diğer yandan Carlier'nin, krizin bu kadar şiddetli hissedildiği bir ortamda Total'e ek vergi uygulanması gerektiğiyle ilgili sözleri negatif ayrımcılık tartışmalarına yol açtı. 80'li yıllarda ABD'de Jimmy Carter yönetiminin petrol gruplarına, 1997 yılında ise Tony Blair'in su ve gaz endüstrisine ek vergi uyguladığını hatırlatan Carlier, Total'in Bill Gates gibi 21. yüzyılın lokomotif kuruluşu olması gerektiğini kaydetti. Ancak uzmanlar, böyle bir uygulamanın negatif ayrımcılığa neden olarak, serbest ticaret prensibini kısıtlayabileceği görüşünde. Konuyla ilgili Reuters'a konuşan Total CEO'su Christophe de Margerie, beklentilerin farkında olduklarını ve petrolün varil fiyatının 40 doların altına inmemesi durumunda yatırımlarına devam edeceklerini kaydetti. Margerie, 2008'de 9 bin işe alım yaptıklarını belirtirken, "İstihdam yaratmaya ve üst düzey kurumsal yapımızı korumaya devam edeceğiz" dedi. Dünyanın beşinci büyük petrol şirketi olan Total'in dünya genelinde 96 bin 400 çalışanı bulunuyor. Öte yandan petrolün varilinin 2008 yılı ortalama fiyatı 97 dolar olurken, bugün 45 dolar seviyesinde.




Kaynak: Referansgazetesi


GÜNÜN FİRMASI