Funika enerjide tasarruf, çölde tarım için çalışıyor
Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen, geliştirdikleri Hibrit Isı Maddesi'nin (HIM) düşük voltajlı elektrik enerjisini ısıya çevirerek enerji tasarrufu sağladığını söyledi.
Uzay pijaması, torbaya dönüşen elbise, çift kişilik bornoz gibi ürünleriyle tekstilde birçok inovatif ürün geliştiren Funika Holding dün, yüzde 90'a varan enerji tasarrufu sağladığını belirttiği yeni bir ürününü tanıttı.
Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen, Muğla Üniversitesi'nin desteği ile geliştirdikleri yeni ürünleri Hibrit Isı Maddesi'nin (HIM) düşük voltajlı elektrik enerjisini ısıya çevirdiğini belirterek, şunları söyledi: "Bu maddenin kullanılmasıyla ekonomiye Türkiye'de yılda 20 milyar, dünyada ise 2 trilyon dolar katkı sağlanabilir. Bir iş adamı olarak aylık enerji masrafınız 100 lira ise bu teknolojiyle bu 7 liraya düşmektedir. Bu projemizle ilgili şu anda 15 firmayla görüşüyoruz. Bunlar yılbaşından itibaren buluşumuzu kullanabilecek. Buluşumuz ile Türkiye'ye Nobel Fizik Ödülü'nü getireceğimize inanıyoruz."
Ufo merakı ile tanınan Sözkesen, cirolarının yüzde 3'ünü Denizli'deki fabrikalarında oluşturdukları Ar-Ge bölümüne bütçe olarak ayırdıklarını belirterek HIM dışında beş buluşları daha olduğunu açıkladı.
2007 yılında geliştirdikleri yüksek verimli ısı elde etme tekniği olan HIM'ı elektrik tasarrufu sağlayacak bir hale getirdiklerini belirten Sözkesen, "HIM maddesindeki performansı 10 kata çıkararak yüzde 90 oranında elektrik tasarrufu sağlayacak şekilde geliştirdik. Bir evde kullanılan 13 voltluk ısı sobasının her gün düzenli kullanımıyla 100 YTL'ye yakın elektrik faturası geliyor. Ancak o sobadaki rezistansların yerine HIM maddesini koyduğunuzda ay sonunda aynı fatura 7 YTL civarında gelecek. HIM ısıyla ilgili her alanda kullanılabilecek" diye konuştu.
Sözkesen, üretici firmalardan HIM ile ilgili talepler almaya başladıklarını söyledi. Yılbaşı sonrasında belirledikleri 15 üretici firmaya Türkiye sınırları içinde kullanmaları kaydıyla buluşlarının lisansını vereceklerini açıklayan Sözkesen, "Lisans vereceğimiz firmalar arasında inşaat sektöründe ve ayakkabı sektöründen birer firma var" dedi.
Sibirya'dan teklif aldık
Funika Teknoloji, son 8 yıl içinde serinletici pijama ve gecelik, x-ray radyasyonunu durdurucu madde, gama ışını radyasyonunu durduran madde, elektromanyetik dalgaları durduran kumaş, internet takip sistemi ve çölleri yeşerten lazer destekli sistem gibi icatlara da imza attı. Buluşlarının ticarileştirme aşamasına geldiğini kaydeden Sözkesen, "Türkiye'de 20 bin röntgen odası var. Bu odalarda tomografi cihazları kullanılıyor. Çalışan ve hastaları radyasyondan korumak için duvarlarda kurşun plakalar kullanılıyor. Ancak bu kurşun plakalar radyasyonu durdurmakta yetersiz kalıyor. Ar- Ge ekibimiz ise bu eksikliği göz önünde bulundurarak yüzde 100 radyasyonu önleyen makine icat etti. Bunu da yakın zamanda ticarileştirmeyi düşünüyoruz" dedi.
Gama ışını radyasyonunu önleyen madde çalışmalarının da 2 ay önce tamamlandığını ifade eden Sözkesen, ışın içindeki nötronları tutabilen plastik madde geliştirdiklerini kaydetti. Elektromanyetik dalgaları durduran kumaşların da tekstil alanında bir yenilik olduğuna dikkat çeken Sözkesen, çölleri yeşerten lazer destekli sistem ile ilgili olarak da Sibirya'dan davet aldıklarını dile getirdi.
Yıllık cirosu 40 milyon dolar
Tekstil, otomotiv, ev giyimi, yerel medya ve teknoloji gibi sektörlerde faaliyet gösteren Funika Holding'in yıllık cirosu 40 milyon dolar. Yaklaşık 25 yıl önce bornoz üretimi yaparak tekstil sektöründe faaliyete başladıklarını belirten Nuri Sözkesen, 51 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Sözkesen, "2007 yılında tüm şirketlerimiz genelinde 20 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 50 milyon dolarlık da yatırım gerçekleştirdik" açıklamasını yaptı.
Kaynak: Referans