GE'nin kendini en rahat hissetiği yatırım Garanti
General Electric (GE) Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan, Türkiye'deki yatırımlarından memnun olduklarını söyledi.
General Electric (GE) Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan, finans sektöründe sorunlu olduğu bilinen GE Capital'in global olarak kendilerini "en rahat" hissettikleri yatırımın Garanti Bankası olduğunu söyledi. Global olarak finans sektöründeki portföylerinde bu yıl küçülmeye gidecekleri bilgisini veren Özkan, Türkiye'nin bu plana dahil olmadığını söyledi. Garanti Bankası'nın sermayesinin yüzde 30,5'i Doğuş Grubu'na, yüzde 20,9'u da GE Capital'e ait bulunuyor. Bankanın sermayesinin kalan kısmı ise halka açık durumda.
İstihdamda azalma yok
GE'nin hem dünyada hem de Türkiye'deki planları konusunda dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Özkan, GE'nin 130 yılı aşan tarihinde dokuz resesyon ve 1 depresyona tanıklık ettiğini vurguladı. GE'nin küresel ölçekte maliyetleri azaltma politikası uyarınca 2009'da 5 milyar dolarlık bir tasarruf öngördüğünü ve bu kapsamda çalışan sayısının azaltılacağını ve harcamaların kısılacağını belirten Özkan, "Türkiye'de de maliyetlerimizi düşürme çabamız olacak, ancak 500 olan çalışan sayısında kayda değer bir azaltma planlamıyoruz" dedi. Finans sektöründeki yatırımların radikal bir şekilde yapılandırılacağı bilgisini veren Özkan, "Kuzey Amerika ve Avrupa başta olmak üzere GE Capital portföyünü küçültmeye devam edecek. GE'nin Türkiye'deki toplam gelirlerinin üçte birlik kısmı Garanti Bankası esas olmak üzere finans sektörü yatırımlarından geliyor. Finansta en rahat olduğumuz ülke Türkiye. Dolayısıyla portföy küçültmesi Türkiye'de söz konusu değil" açıklamasında bulundu.
Finansman yapısı değişti
Türkiye'deki faaliyetlerinden 2007'de 1.25 milyar dolar düzeyinde elde ettikleri geliri, 2008'de 1.4 milyar dolara yükselttiklerini söyleyen Özkan, "Söz konusu 1.4 milyar doların üçte biri, ağırlığı Garanti Bankası'ndan olmak üzere Türkiye'deki finansman yatırımlarından geldi" dedi. GE'nin Türkiye'deki 2008 ciro hedefi 1.5 milyar dolardı. Bu yılki ciro hedefi konusunda ise tahminde bulunmayan Özkan, "Aldığımız siparişlerin toplamı bu yıl için önemli bir gelir kaynağı oluşturacak, epey nefes aldıracak düzeyde" dedi.
Şirketlerin daha az borç ve kaldıraçla iş yapma durumunda olduklarını belirten Özkan, "Artık devletler hem daha büyük ortak, hem de müşteri haline geldi. Eskiden yüzde 20 özkaynak ve yüzde 80 kredi olan finansman yapısı, yüzde 50-50 şeklinde değişti. Finansörler de Coface, Hermes, Eximbank gibi ihracat kredi ajansı olan kuruluşlar olmaya başladı. Biz de müşterilerimize bu finansörler konusunda yardımcı oluyoruz" açıklamasında bulundu.
Sağlıkta merkez İstanbul
GE Energy Financial Services ve Gama Holding'in geçen yıl eşit ortaklıkla oluşturduğu Gama Enerji'nin 3 yılda 3 milyar dolarla hedeflediği 3.000 Megawatt (MW) kurulu gücün yeni projelerle 4.000 MW'ye yaklaştığını belirten Özkan, "Kriz nedeniyle vazgeçtiğimiz proje yok, ancak finansmanda yavaşlama var" dedi. 4.000 MW gücündeki portföyün 500 MW'lik kısmının rüzgar olduğunu ve kalan kısmının ise hidroelektrik ve doğalgaz santrallerinden oluşacağını belirten Özkan, "Ancak yatırımımızın önemli kısmı yenilenebilir enerji olacak" dedi. Özkan, sağlık hizmetlerinde Türkiye ve İstanbul GE'nin önemli bir iş merkezi olacağını da vurguladı.
IMF ile anlaşma önemli
Dış finansman temini açısından Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmanın önemli olduğunu belirten Kürşat Özkan, "Ayrıca reel sektörü canlandırma paketleri de büyük önem taşıyor. Kamu harcamalarının artması iç talebi canlandıracak" dedi. Türkiye'nin 2009'da en büyük riskinin IMF ile anlaşmanın sağlanamaması olduğunu kaydeden Özkan, şunları söyledi: "Tüm dünyanın yaşamakta olduğu resesyon Türkiye'de de hissediliyor, talep düşüyor. Resesyon Türkiye'de de zaten başlamış durumda ve hem iç pazarda hem de ihracatta kendini gösteriyor. Bunun en aza indirmesi için altyapı yatırımlarının ve kamu yatırımlarının artırılması şart."
Kaynak: ANKA