Girişimci Doğulmaz, Girişimci Olunur
''Girişimcilik doğuştan mı gelir; sonradan mı kazanılır?''girişimciliğe dair sorulan sıkça sorulardan biridir. Ancak, fikrin değere dönüştürüldüğü girişimcilik yolculuğunda, bu yolun neresinde olduğumuz da önemlidir. Bu yazımızda bu sorunun cevabını gelin birlikte arayalım.
‘’Girişimcilik doğuştan mı gelir; sonradan mı kazanılır?’’sorusu girişimciliğe dair sorulan en sık sorulardan biridir. Aslında burada şu sorunun da sorulması gerekir; girişimcilik fikrin değere dönüştürüldüğü bir yol ise; burada biz insanlara düşen seyehatin neresindeyiz? Ya da mücadele için gereken bu ruhu taşıdığımızın ne kadar bilincindeyiz?
Eğitim-öğretim hayatımız ile beraber dünyayı algılayış biçimimizin değişmesiyle, bu değişimin hangi noktalara ve nelere dokunduğunu objektif bir biçimde söylemek zordur. Ancak şunu biliyoruz ki; ezbere dayalı ve öğren-geç sistemi ile körelen ve daralan bakış açılarımızın da farkındayızdır. Dünyaya ve kendimize farkındalık katan ve dünyaya bakış açımızı değiştirip, her an sorgulayan ve de dikkat verip anlamlandırmaya çalışan bir görüşün, girişimcilikte olduğunu söylersek doğru bir noktaya değinmiş oluruz.
Girişimcilikte iki görüş önemlidir ve farkındalıktaki devingenliğin iki temel taşını oluştururlar. Bunlar ya farklı özellikler ve yeni buluşlar geliştirmek; ya da var olanlar üzerinde odaklanıp bunların sürekli olarak gelişim ve değişimini sağlamak. Sürekli gelişim ve yeni değerler üretmek girişimcilikteki amaçlar arasındadır.
►İlginizi Çekebilir: Ya Ümitsizsiniz Ya da Ümit Sizsiniz
Dünyaca ünlü bir teknoloji markası olan Apple, bu alanın lideri durumundadır. Yeni buluşlarıyle estetik ve farklılığı bir arada bulundurarak alıcılarına sunan bu marka, girişimcilikteki; sürekli arayış ve farkındalık yaratma unsurunun en iyi örneklerini vermiştir. Girişimcilikte işini sevme ve bu işte sürekli arayışın gerekli olduğunu söyleyen Apple CEO’su Steve Jobs, ’Neyi sevdiğinizi bulmanız gerek, ve bu aşklarınız için geçerli olduğu gibi işiniz içinde geçerlidir. İşiniz hayatınızın büyük bir kısmını kaplayacak ve gerçek anlamda tatmin olmanın tek yolu ise yaptığınızı sevmenizden geçer. Henüz bulamadıysanız, aramaya devam edin.’’ sözleriyle bunu açık bir biçimde dile getirmiştir.
Dünya markası ölçeğindeki bu örneğin dışında genç girişimci arkadaşlarımızın örneklerini de görmekteyiz. Gazi Genç Girişimciler Topluluğu Genel Koordinatörü, dedesinin hadis yazdığı için yirmi yılı aşkın süredir atmadığı takvim yapraklarını kullanarak; girişimde fikrin-değere dönüştürüldüğü güzel bir örnekle, doğduğu günün orijinal takvimini alıcılarına sunarak; sevdiklerimize o özel gününde farklı ve nostaljik bir hediye sunmamızı sağlamaktadır.
Geleceği Gören Girişimciler Derneği Proje Koordinatörü olan arkadaşım ile Oxymate Oksijen Bar Sistemleri’nde satış koordinatörü olarak yerimizi aldığımız ’’Hava atmıyoruz,Hava satıyoruz.’’ sloganıyla yola çıkarak, hava satma fikri ile girişimcilikteki fikrin yaratıcılığa ve etkinliğe dönüştüğü farklı bir örneği de alıcılarına sunarak,girişimcilerine de alternatif bir gelir kaynağı sunmayı amaçlamaktayız.
►İlginizi Çekebilir: Türkiye'nin En Girişimci 50 Üniversitesi
Girişimcilik sonuç noktası olmayan bir yolculuğun,üretkenlik ve sürekli arayışla birleşmesinden doğan örnekleri sunarken; yaratıcılığın kişiselliği, orjinalliği, beklenilmeyen ve kullanışlılığının ötesinde, evrensel değerler yaratmada günümüz dünyasının en önemli konularından biri olarak yerini almıştır. Öneminin her geçen gün artması, girişimciliğin her alanda geçerli bir durum olacağını da bizlere göstermektedir.
Girişimci ruhumuzun eksik olmaması dileğiyle, herkese bol girişimler...