Göz Enfeksiyonları Sonrası Oluşan Görme Bozukluğuna Çözüm Bulundu
Göz, yapısı itibariyle hassas bir dokuya sahiptir. Bu nedenle çok çabuk zarar görebilen ve oldukça dikkat isteyen bir organdır. Ancak iş kazaları ve patlamalar gibi durumlarda yaşanan göz travmaları, anında müdahale edilmesi gereken göz problemleridir. Travma sonrası yara izi ya da ağır enfeksiyonlar nedeniyle görme bozukluğu yaşanabilir. Bilim adamları da, bu riski azaltmak ve göz sağlını korumak için yeni bir damla üretti. Detaylar haberimizde.
01.01.2019 tarihli yazı 7045 kez okunmuştur.
Göz travması veya çeşitli enfeksiyonlar görme bozukluğuna hatta körlüğe bile sebep olabilir. Gözde oluşabilecek bu sorunlar genellikle korneada oluşan yara izi nedeniyle ortaya çıkar. Gözün dış tabakası şeffaftır, ancak yara iziyle bu tabaka opak hale gelir. Bu da görüşü azaltır. Birmingham Üniversitesi’nden bilim adamları, izleri azaltan ve görüşü koruyabilen göz damlası ürettiler.
Günümüzde travma veya enfeksiyon sonrası görme kaybını önlemek için göz damlaları kullanılır. Kullanılan bu damlalar, iltihabı azaltan antibiyotikler ve kortikosteroidler içerir. Ancak tedaviler, görme bozukluğu ile sonuçlanabilir. Bunu düzeltmenin yolları var, ama tamamen güvenli değildir. Örneğin, kornea nakli bir seçenektir, ancak başarısızlık riski de vardır.
Günümüzde travma veya enfeksiyon sonrası görme kaybını önlemek için göz damlaları kullanılır. Kullanılan bu damlalar, iltihabı azaltan antibiyotikler ve kortikosteroidler içerir. Ancak tedaviler, görme bozukluğu ile sonuçlanabilir. Bunu düzeltmenin yolları var, ama tamamen güvenli değildir. Örneğin, kornea nakli bir seçenektir, ancak başarısızlık riski de vardır.
Bilim adamları da, Decorin adlı bir protein içeren doğal yara iyileştirici yeni damla oluşturdu. Bu damla sıvı bir jel kıvamındadır. Bu uygulamada jel kullanımı, Decorin’i göz yüzeyinde tutabilmesi açısından daha uygundur. Doktorlar bu yeni damlayı, ‘tedavi edici bandaj’ olarak tanımladı. Çünkü jel, hasarlı gözü kaplar ve yarasız iyileşmeyi sağlar. Bu projenin arkasındaki bilim adamlarından biri olan Profesör Liam Grover, “Sıvı jel, katı ve sıvı arasında geçiş yapabilen yeni bir malzemedir. Göz yüzeyine göre şekil alır ve orada kalır.” şeklinde açıkladı.
Kimya Mühendisliği Fakültesi’nden Dr. Richard Moakes, “Bu yeni yara izi önleyici damlayı test etme ve iyileştirme çalışmalarına devam ediyoruz.” dedi.
Klinik Bilimler Enstitüsü’nden Dr. Lisa Hill ise şunları söyledi: “Göz enfeksiyonu ve travma için büyük ölçüde iyileştirme potansiyeline sahip olan bu damla, kornea nakli gibi cerrahi müdahalelerin bulunmadığı bir tedavi yöntemidir. Birçok insanın göz sağlığını korumada yardımcı olabilir.”
Sıvı jelin tedavi edici etkisi vardır, kayganlaştırıcı olarak işlev görür. Yapılan ilk testler olumlu sonuçlar verdi, ancak bilim adamları yeni yara önleyici bu göz damlasını daha da mükemmelleştirmek için hala çalışıyorlar. Bu yeni çözüm, insanların görmesini koruyabilir ve riskli kornea nakli ihtiyacını da ortadan kaldırabilir.
Yazar: Ayşenur Erdem
Kaynak:
►technology.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
- Kompanzasyon Sistemleri ve Güç Kalitesi | Webinar | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.