elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneşte teşvikler yetersiz

“Güneş enerjisi santralı kurmayı düşünen girişimcilere, 15 yıl için, kWh başına 25 euro cent fiyat verileceği konuşuluyor. Bu rakam ve süre girişimciyi teşvik etmeye yetmez”



A- A+
23.02.2009 tarihli yazı 2833 kez okunmuştur.

Güneşe Derneği Başkan Yardımcısı ve Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, güneş enerjisi santralı kuracaklara devletin vereceği alım garantili fiyat için kulislerde konuşulan 25 euro cent rakamının yetersiz olduğunu söyledi. 26 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılacak Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı öncesi açıklama yapan Yenen, Türkiye ile aynı iklim kuşağında ve enlemde bulunan komşumuz Yunanistan'da kWh başı geri alım bedelinin 45,82 euro cent olduğunu kaydetti.



Krize rağmen pek çok firma gibi kendilerinin de yatırım ve hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Yenen, devlet teşvikleri konusundaki belirsizliklerin sektöre zarar vermeye başladığını söyledi. Yenen, 'Yenilenebilir Enerji Yasası çıktı, ama bu temel yasaya bağlı olarak yapılacak düzenlemelerde belirsizlikler sürüyor. Güneş enerjisi santralı kurmayı düşünen girişimcilere, 15 yıl için, kWh başına 25 euro cent fiyat verileceği konuşuluyor. Bu rakam ve süre girişimciyi teşvik etmeye yetmez' dedi.



Türkiye ile aynı iklim kuşağı ve enlemde bulunan Yunanistan'da, devletin, 10+10 yıllık alım garantisi ve kWh başına 45,82 euro-cent fiyat verdiğini kaydeden Yenen, bunun yanında, düşük faizli yatırım kredisi ve yüzde 40 oranında hibe desteğinin de bulunduğu söyledi.



Türkiye temsilciliğini yaptıkları Alman Conergy'nin Yunanistan'da kurduğu 100 kWp'lik santral maliyet analizini örnek veren Yenen, 'Bu santralda yılda 135 bin kWh güç elde üretilecek. kWh başına 45,82 euro-cent'ten yılda 61.857 euro gelir elde edilecek. Projelendirmeden montaja kadar toplam yatırım maliyeti yaklaşık 500 bin euro. Devletin 200 bin euro hibe desteğini düştüğümüzde geriye kalan 300 bin euro'nun geri dönüşüm süresi de (300 000 / 61.857= 5) yaklaşık 5 yıl. Bu koşullar yatırımcı için makul. Türkiye'de şu sıralar TBMM gündemine gelmesi beklenen değişiklik teklifi için telaffuz edilen 15 yıl ve 25 euro cent rakamları cazip değil. Bu rakamlarla geri dönüşüm süresi 15 yılı buluyor. Dünya ortalaması ise 5 yıl' şeklinde konuştu.



Sektör hareketlenme bekliyor


Sektörün, tüm bu belirsizliklere rağmen, Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı sonrası bir hareketlenme beklentisi içinde olduğunu belirten Güneşe Derneği Başkan Yardımcısı ve Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, bunun koşulunun tatmin edici rakamlarla yapılmış bir yasal değişiklik olduğunu söyledi.



Yenen, fuar süresince, stantlarında, Norm Enerji Sistemleri ve temsilcisi oldukları Alman Conergy'nin güneş çözümleri hakkında, proje bazlı maliyet analizleri dahil, detaylı bilgiler vereceklerini söyledi.