elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hattat Holding krizde enerji yatırımlarını sürdürecek

Hattat Holding, Çinli kömür ve enerji devi Datong ile 600 milyon euro'luk kömür üretimi anlaşması imzaladı.



A- A+
28.10.2008 tarihli yazı 4548 kez okunmuştur.

İmza törenine Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat ve Datong Başkanı Wu Yongping katıldı.



Toplantıda konuşan Mehmet Hattat, Bartın-Amasra bölgesinde kömür üretimi için 3 adet mega kuyu açılması için daha önce Datong firması ile müteahhitlik anlaşması imzaladıklarını bugün imzalanan anlaşma ile bundan sonra projeyi işbirliği şekline çevirdiklerini belirtti.



Datong'un kömür çıkarmada ve elektrik üretiminde dünyadaki sayılı üreticilerden bir tanesi olduğunu, Çin'in ise dünyanın en çok kömür ve elektrik üreten ülkesi olduğunu ifade eden Mehmet Hattat, Çin'in aynı zamanda dünyada en çok kömür tüketen ülke haline geldiğini de hatırlattı.



Kömür ve elektrik üretimi işi hakkında bilgi almak amacıyla Çin'e birçok defalar ziyaretler yaparak çeşitli firmalarla görüştükten sonra, 2 yıl önce Datong ile çalışmaya karar verdiklerini belirten Mehmet Hattat, bu çerçevede Bartın-Amasra bölgesinde taş kömürü çıkarmak amacıyla üç adet mega derin kuyu inşaatını başlattıklarını kaydetti.



"Özal'ın Uyuyan Güzel Projesi"


Bartın-Amasra bölgesinde dünyanın en kaliteli taş kömürü yataklarından bir tanesinin bulunduğunu ifade eden Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, burada çıkartılacak olan kömürün 7 bin 500 kalorili ve düşük kükürt oranlı bir kömür çeşidi olduğunu belirtti.



"Rahmetli Özal tarafından bu proje, birçok yabancıya 'Uyuyan Güzel Projesi' olarak tanıtılmıştı. Fakat çeşitli bürokratik nedenlerle projenin ihalesi gerçekleştirilemedi" şeklinde konuşan Mehmet Hattat, 2005 yılında AK Parti döneminde ihalenin yapıldığını ve ihaleyi Hattat Holding olarak kazandıklarını anlattı.



İhaleyi kazandıktan sonra yaptıkları çalışmalarla halen bin 800 kişiyi bölgede istihdam ettiklerini belirten Hattat, projenin ilerleyen safhalarında bu sayının 11 bine ulaşacağını vurguladı. Çıkarılacak taş kömürünün bir kısmının proje çerçevesinde kurulacak elektrik santrallerinde kullanılacağını, bir kısmının ise serbest piyasaya satılacağını anlatan Mehmet Hattat, ilk etapta bin 200 megawatt kapasiteli bir kömür santrali kuracaklarını bunu 5 bin megawatt kapasiteli bir başka termik santralin izleyeceğini belirtti. Hattat, enerji sektörü olarak krizden fazla etkilenmeyeceklerini, bu projenin "çılgınlar çılgını" bir proje olduğunu söyledi.



Çinli firma çevreye duyarlı santral kuracak


Toplantıda söz alan Datong Başkanı Wu Yongping ise, Amasra'daki projeyi denetlemek için Türkiye'ye geldiklerini, Amasra'daki kömür rezervlerinin dünyadaki en kaliteli rezervlerden bir tanesi olduğunu belirterek, "Yer altında büyük bir servetiniz yatıyor. Datong olarak bu konuda deneyimimiz var. Bu projenin en iyi şekilde gerçekleşmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" şeklinde konuştu.



Datong olarak yılda 120 milyon ton kömür üretimi yaptıklarını, bu konuda Çin'de 2. dünyada ise 6. sırada yer aldıklarını belirten Wu Yongping, "Türkiye'de üç kuyu inşaatımız sürüyor. Burada şu anda 150 işçimiz var. Şu ana kadar her şey yolunda gitti" dedi.



Çin'de kurdukları santrallerin hiçbir şekilde çevreye zararı bulunmadığını belirten Yongping, Hattat Holding ve Hema Enerji ile birlikte Türkiye'de yapacakları projelerin 2.5 milyar euro'ya ulaşacağını söyledi.


İlk aşamada yılda 5 milyon ton kömür üreteceklerini kaydeden Yongping, bin 200 megawatt gücünde kuracakları elektrik santralinde bu kömürün kullanılacağını aynı zamanda santralde çıkacak külleri de en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini ifade etti. Yongping, inşa edecekleri santralde uygulayacakları özel teknoloji ile santralin çevreye kesinlikle zarar vermeyeceğini belirtti.


Wu Yongping ayrıca, Datong'un halen 120 milyon ton olan kömür üretimini 5 yıl içerisinde 200 milyon tona yükselteceklerini belirtti.



Yerli doğalgaz projesi


Toplantıda söz alan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat, Hattat Holding'in Batı Karadeniz'de yürüteceği enerji projelerinin önemli bir ayağının da metan gazı çıkartılması olacağını söyledi. Metan gazı çıkarmak için de Batı Karadeniz'de geniş bir sahada lisans aldıklarını belirten İbrahim Hattat, kömürde yaptıkları gibi derin sondaj tekniği uygulayarak metan gazı çıkarmayı planladıklarını bildirdi. Bu konuda ABD'li ve Avustralyalı firmalar ile görüştüklerini ve ABD'li firma ile


anlaşmaya yakın olduklarını belirten İbrahim Hattat, birkaç ay içerisinde bir sonuç almayı beklediklerini söyledi.


Doğalgazın yüzde 94 ila 95'inin zaten metan gazından oluştuğunu kömür sahalarında üretilecek metan gazının doğrudan şebekeye verilebilecek kalitede olduğunu belirten İbrahim Hattat, bu nedenle metan gazı çıkartılmasını "yerli doğalgaz üretimi projesi" olarak değerlendirdiklerini ifade etti.



"Finansman sorunumuz yok"


Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehmet Hattat, 600 milyon euro'luk yatırım bütçesinin yüzde 25'inin harcandığını, projeye özkaynaklar ile başladıklarını, kredi kullanmadıklarını ve bu şekilde devam ettiklerini anlattı.


Hilton Otel'lerinin sahibi olan Blackstone firmasına finansman temini için yetki de verdiklerini, finansman bulunabileceğini ümit ettiklerini belirten Mehmet Hattat, finansman bulunamasa bile özkaynaklarla yola devam edebileceklerini ifade etti.


Daha önce Datong firması ile projenin müteahhitliğini üstlenmesi konusunda anlaştıklarını fakat bugün atılan imzalar ile projeyi işbirliği anlaşmasına dönüştürdüklerini belirten Mehmet Hattat, iki firmanın birlikte kömür üreteceklerini ve satacaklarını belirtti.


Bir yıl sonra kömüre ulaşmış olacaklarını ve üretime başlayacaklarını belirten Hattat, 1 kilo taş kömüründen 3 kilowatt elektrik çıktığını, bu nedenle ilk aşamada kuracakları bin 200 megawatt'lık santral için 3.5 milyon ton taş kömürü gerekeceğini ve geriye kalan kömürün ise serbest piyasaya satılacağını anlattı.


İnşa edecekleri santralin kesinlikle çevreci bir santral olacağını ifade eden Mehmet Hattat, Bartın-Amasra bölgesinde kömür çıkarmak için aldıkları lisansın süresinin 20 yıl olduğunu ve bunu 2 defa 10'ar yıl uzatma hakları bulunduğunu kaydetti.



"Hitler teknolojisini de kullanacağız"


Nazi Almanyası döneminde yer altı kömürlerinden sıvı petrol üretimi hakkında geliştirilen fakat daha sonra unutulan bir teknolojinin özellikle Avustralya ve Güney Afrika'da yeniden gündeme getirildiğini aktaran Mehmet Hattat, şirket olarak bu konuyu daha da derinlemesine araştırdıklarını TÜBİTAK ile bir anlaşma yapacaklarını ve yeraltında erişilemeyen, çıkarılamayan kömürleri de yakarak bunlardan çıkan gazı değerlendirme yoluna gideceklerini ifade etti.


Toplantının sonunda Datong firması faaliyetlerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi ve Datong yetkilileri Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat'a çeşitli hediyeler sundu.