elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kızılötesi Algılama ile Serinleten Kumaş Geliştirildi

Maryland Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından, serin ve kuru havalarda ısıyı tutan, sıcak ve nemli havalarda ise ısıyı serbest bırakarak vücudu otomatik olarak soğutan karbon nanotüp kaplamalı sentetik iplikten yeni bir kumaş tasarlandı. Detaylar haberimizde.



A- A+
15.02.2019 tarihli yazı 5779 kez okunmuştur.
Maryland Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar, hava koşullarına bağlı olarak ısıyı otomatik olarak düzenleyen bir kumaş tasarladılar. Sıcak hava koşullarında terleyen bir vücut için kumaş, kızılötesi radyasyonun geçmesine izin verir. Hava koşulları soğudukça, kumaş çıkan ısıyı azaltır. Kızılötesi radyasyon bu yeni teknolojinin temelini oluşturuyor.

Araştırmacılar bu özel kumaşı iletken bir metalle kaplanmış özel ipliklerden tasarladılar. Bu iplik, sıcak ve nemli koşullarda, kumaşın kızılötesi radyasyonla etkileşime girmesini sağlayan kaplamayı aktif ediyor. Araştırmacılar bu eylemi, ısıyı ileten veya engelleyen kızılötesi radyasyonun geçidi olarak adlandırıyorlar. Bu temel iplik iki farklı sentetik liften oluşuyor. Bu liflerden biri suyu emiyor, diğeri de suyu itiyor. Lifler karbon bazlı iletken metal sınıfı olan karbon nanotüplerle kaplanmıştır. Liflerdeki malzemeler suya hem direnç gösteriyor hem de suyu emiyor. Vücut neme maruz kaldığında bu malzemeler çözülür. Bu çözülme sırasında ipler birbirine yaklaşarak kumaştaki gözenekleri açıyor. Gözeneklerin açılması vücutta soğutma etkisi oluşturuyor ve ısıyı dışarı salıyor. İpliklerin birbirine yaklaşması ile meydana gelen ikinci bir etki de kaplamadaki karbon nanotüpler arasındaki elektromanyetik kuplajı değiştirmesidir. Nanotüpleri ayarlayarak yüzde 35 daha fazla kızılötesi radyasyonu absorbe ederek, vücuttan daha fazla ısı çekiyor.



Maryland Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan YuHuang Wang, “Bu birleştirme etkisini, rezonansa girdiği dalga boyunu veya frekansını değiştirmek için bir radyo anteninin bükülmesi gibi düşünebilirsiniz.” diyor. Liflerin birbirine yaklaştırılması ile radyasyon etkileşime girer. Bu da kumaşın insan vücudundan yayılan ısı ile etkileşime girdiği anlamına geliyor.

İnsan vücudu mükemmel bir radyatördür. Hızlı bir şekilde ısı veriyor. Tarih boyunca radyatörü düzenlemenin tek yolu, vücut ısındığında kıyafetleri çıkarmak ve soğuduğunda ise kıyafetleri giymek oldu. Ancak araştırmacılar bu dinamik kızılötesi kumaşın iki yönlü düzenleyici olarak çalıştığını ve kullanıcının çok fazla ısındığını fark etmeden devreye girdiğini belirtiyor.

Science dergisinde yayınlanan bildiriye göre, bu kumaş çevre ile ısı değişimini düzenleyen ilk tekstil ürünüdür. Kumaşın ticarileşmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu söyleniyor. Ancak, araştırmacılar lifler için kullanılan temel malzemelerin kolayca temin edilebileceğini ve karbon nanotüp kaplamanın normal boyama işlemi sırasında uygulanabileceğini söylüyor.



 
Yazar: Pelda Gezer
 
Kaynak:

►newatlas.com

►sciencedaily.com
►umdrightnow.umd.edu

 
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.