elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koç Üniversitesi ve IBM'den ileri araştırmada işbirliği

Koç Üniversitesi ve IBM'in işbirliği halinde gerçekleştirdiği İleri Araştırmalar Merkezi birinci yılında bir dizi önemli proje gerçekleştirdi.



A- A+
11.05.2009 tarihli yazı 3431 kez okunmuştur.

Koç Üniversitesi İleri Araştırmalar Merkezi, Türkiye için çok önem taşıyan otomotiv endüstrisinin lojistik altyapısının geliştirilmesi, İstanbul üzerinden geçen ağır vasıta trafiğinin Marmaray'a bağlanması, atık pillerin çevreye zararının minimize edilerek endüstriye yeniden kazandırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut enerji sistemine en etkin şekilde entegrasyonunu öngören projeler geliştiriyor.



Tedarik Zincirinde İnovasyon İleri Araştırmalar Merkezi adını taşıyan merkezin yöneticisi Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Türkay, "Dünyanın en büyük teknoloji firması IBM'in sağladığı yazılım ve donanım sayesinde hayal gücümüz içinde yer alan her türlü projeyi artık planlayıp tasarlayabiliyoruz. Geliştirilen projelerin Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli üniversitelerinde de ders olarak okutulması ilerde gündeme gelebilir" dedi.



Enerji projelerinde hedef, çevreye en az zarar veren enerji sistemlerinin en düşük maliyetle nasıl üretilebileceği konusunda sürdürülebilir yeni bir model yaratmak. Doç. Dr. Metin Türkay, bu konuda şunları söyledi:



"Çevreye zarar vermeyelim dediğinizde çok yüksek bir maliyetle enerji üretiyorsunuz. 'Düşük maliyet yaratalım' dediğinizde de çevrenin mahvına yol açıyorsunuz. Şimdi bizim hedefimiz bu iki kaygıyı en doğru şekilde buluşturup gerçekçi bir zeminde geleceğin enerji modelini ortaya çıkarmak."



Türkay, enerji projesini yine IBM'in altyapı desteğiyle TÜBİTAK'ın yanı sıra Japon Mitsubishi Corporation ile işbirliği içinde götürdüklerini ve ilk sonuçları 2010 içinde alacaklarını kaydederek "İlk pilot uygulamayı bu temmuzda Japonya'da Mitsubishi'de yapacağız" diye konuştu.





Marmaray'da yük taşınacak


Doç.Dr. Metin Türkay, Marmaray sisteminin lojistik ve yük taşımacılığına yönelik altyapı ve planlama sisteminin tasarlanmasını öngören projeyi TÜBİTAK ile işbirliği içinde gerçekleştirdiklerini belirterek "3 milyar dolarlık yatırımı öngören Marmaray öncelikle yolcu taşımaya odaklı. Bizim projemiz yolculuk talebinin olmadığı durumlarda, yani gece saatlerinde sistemin yük taşımacılığına hizmet verecek şekilde tasarlanmasını öngörüyor" dedi.



Türkay, ROLA sistemi ile günde 6 bin ağır vasıtanın köprülerden geçmesi yerine Marmaray üzerinden yük taşımasının gerçekleştirileceğini belirterek böylelikle trafikte yüzde 30 azalma olacağını söyledi.



IBM Türkiye'nin Üniversite İlişkileri Yöneticisi Jale Akyel de Koç Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri ileri araştırmalar merkezi modelinin çok başarılı olduğunu ifade ederek "Türkiye'de öyle başarılı projeler geliştiriyoruz ki IBM global da bu gelişmenin farkında. Şimdi onlara ciddi bir proje götürdüğümüzde hiç bakmadan gözü kapalı kabul ediyorlar neredeyse. Prestijimiz ve bize olan inanç çok fazla" dedi.



Kaynak: ANKA