LED ampule geçilirse yılda bir Keban'a denk tasarruf sağlanır
Tasarruf için aydınlatmada şeffaf lambaların yerini halojen ve LED'li ampuller almaya başladı. Yaklaşık 80 milyon aydınlatma noktası LED'e geçtiği halde Türkiye'nin yılda Keban Barajı'nın ürettiği elektrik kadar tasarruf edeceği belirtiliyor.
Son yıllarda yaşanan enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş, vatandaşı daha tasarruflu ürünler kullanmaya sevk ediyor. Enerji tasarruflu beyaz eşya ürün kullanımı artsa da, faturayı az etkilediği düşünülen lambaların değişimi daha yavaş oluyor. Philips Aydınlatma Türkiye Müdürü Ülkem Kırımlı, ülkedeki hanelerde LED lambalara geçiş sağlanırsa, yılda bir Keban Barajı kadar enerji tasarrufu sağlanabileceğini savunuyor. Söz konusu tasarrufun rakamsal karşılığı yaklaşık 1,6 milyar TL olarak hesaplanıyor.
Enerjisini yurtdışından ithal eden Türkiye'de bu konudaki tasarruf ve verimlilik milli duyarlılık seviyesine geldi. Vatandaşın taleplerine cevap vermeye çalışan şirketler de beyaz eşyadan lambaya kadar tasarruflu ürünler üretmeye başladı. Beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde enerji tüketimi A '3+'lara kadar çıkarken, aydınlatmada da şeffaf lambaların yerini floresan, halojen ve LED'li alternatifleri almaya başladı. Aydınlatma konusunda dünyanın en büyük şirketi olan Philips, şeffaf lambaların üretimini durdururken, kapasitesini yüzde 80'lere varan tasarruf sağlayan LED teknolojisi üzerine konumlandırmaya başladı. Philips'in Türkiye'deki faaliyetiyle ilgili bilgi veren Ülkem Kırımlı, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın bir yolunun da azami tasarruf sağlayan ürünlerin kullanılmasından geçtiğini söyledi. Ülkedeki tasarruf potansiyeline dikkat çeken Kırımlı, "Enerji tasarrufu için 4 kişilik çekirdek aile ve hane başına 12 nokta olmak üzere yaklaşık 80 milyon adet aydınlatma noktasının değişimi ile LED'e geçişi sağlanırsa, Türkiye, Keban Barajı'nın ürettiği elektrik kadar tasarruf etmiş olur. Bunun rakamsal değerinin ise 1,6 milyar TL'ye tekabül ettiğini görüyoruz. Bu da hane başına yıllık 240 TL elektrik tasarrufu demek." sözlerine yer verdi.
Maliyetini 1 yılda amorti ediyor
Philips'in tüketici çözümleri kendini 1 yıl içerisinde amorti ediyor. LED lambaların eski şeffaf ampullere göre biraz pahalı olduğunu ama çok ciddi anlamda tasarruf sağladığını belirten Kırımlı, pahalı olduğu için şimdilik zenginlerin aldığını söyledi. LED'in tasarrufu şeffaf lambalara göre yüzde 80, floresana göre ise yüzde 30–40 civarında. Ayrıca ömürleri de uzun; floresan 5-6 yıl, LED lambalar ise 20 yıla kadar kullanılabiliyor. 7 watt'lık LED lamba, normal lambaya göre 60–70 watt'lık lambanın ışığını veriyor. Karayolları aydınlatmasında hâlâ 1960'lardan kalma eski teknolojilerin kullanıldığını söyleyen Kırımlı, "Tasarrufun yapılacağı en önemli sektörlerden biri de karayollarıdır. Çünkü teknoloji bu alanda değişiyor, sadece lamba değil aydınlatma kontrol sistemleri de gelişiyor. Yol harekâtı sensörleri, gün ışığının algılanıp ona göre lambanın ışığının otomatik ayarlanması, akıllı sistemler devreye giriyor." dedi. Dünyadaki yolların üçte birinin hâlâ eski teknoloji ile aydınlatıldığını aktaran Ülkem Kırımlı, bunların değişmesi halinde 10 milyar Euro tasarruf sağlanacağının tahmin edildiğini ifade etti. Kırımlı'ya göre bu para Yunanistan'ı bile kurtarmaya yetecek bir miktar.
Ülkem Kırımlı, evinde de LED lamba kullanmayı tercih ediyor. LED'in tasarrufuna kapılan Kırımlı, ayrıca evdeki elektrik ve beyaz eşyaları da A+ sınıfı ile değiştirmiş. Genel müdür olmadan önce ayda ortalama 60–70 TL fatura ödediğini söyleyen Kırımlı, bu sene için ortalama 20-30 TL fatura geldiğini söyledi. İşe alırken çevreci olup olmadığı sorulan Kırımlı, tam bir çevreci aile olmuş; şişeleri, kâğıtları, çöpleri ayrı ayrı paketleyip çöpe bırakıyor.
Her sektörde olduğu gibi aydınlatmada da dijitalleşme yaşandığını söyleyen Kırımlı, LED'in profesyonel çözümlerde tercih edilen bir model haline geldiğini söylerken, "Köprü aydınlatması dediğimizde LED'den başka bir şey konuşulmuyor. Boğaz köprüsünün ışıklandırmasını uçtan uca tamamen Karayollları ile biz yaptık. F.S.Mehmet Köprüsü'nde ise tedarikçi konumundayız. 3. köprü olursa ona da talibiz." şeklinde konuştu.
Hayalim, Boğaz'ı Karadeniz'den Marmara'ya kadar ışıklandırmak
Ülkem Kırımlı'nın hayali İstanbul Boğazı'nın her iki yakasını Karadeniz'den Marmara Denizi'ne kadar baştan başa aydınlatmak. Kırımlı, "Bu sadece hayal, gerçekleştirmek zor. Ama bir sponsor çıkıp 'varım' derse neden olmasın. Karadeniz'den girip Marmara Denizi'ne çıkana kadar ışık dizeceğiz. Boğaz'ı baştan başa geçen gemiler, yatlar ya da Boğaz'da düğün yapanların istedikleri doğrultuda, istedikleri renkte ışık koridoru oluşturabiliriz. Hatta Boğaz Köprüsü'nde olduğu gibi farklı ışık süzmeleri de olacak. Teknolojik olarak mümkün ama pahalı bir hayal." dedi. Türkiye'deki en az 50 şehrin simgesi olan öğeleri Philips olarak aydınlatmak istediklerini de söyleyen Kırımlı, "yapmak istediğimiz sadece süs değil, aynı zamanda o ilin sembolü olacak ve o şehirlere kimlik kazandıracak, aynı zamanda bunu kentin pazarlama unsuru olarak kullanabilecekler." şeklinde konuştu.