Manavgat ve Mavi Akım 2 süreçlerinde duraksama
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsraille ilgili süreç normalleşinceye kadar gerek Manavgattaki suyun kullanımı, gerekse Mavi Akım 2de gaz taşımacılığıyla ilgili konularda herhangi bir süreç başlatmak niyetinde olmadıklarını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsraille ilgili süreç normalleşinceye kadar gerek Manavgattaki suyun kullanımı, gerekse Mavi Akım 2de gaz taşımacılığıyla ilgili konularda herhangi bir süreç başlatmak niyetinde olmadıklarını açıklayarak, İsrail özür dileyinceye kadar, ben pişman oldum ve yanlış bir tasarruf kullandım deninceye kadar bu işin peşinin bırakılmayacağının bilinmesi lazım dedi.
Yıldız, ABD Enerji Bakanlığı ve Amerikan Türk Konseyi tarafından İstanbulda düzenlenen Enerji Verimliliği Konferansında yaptığı açılış konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbulda 7-8 Haziranda Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putinin katılımıyla imzalanacak Şah Deniz-2 projesinin önemli olduğunu söyleyen Yıldız, Bu konuda herhangi bir aksaklık olacağını düşünmüyorum. 2016-2017den sonra üretilecek Şah Deniz 2 gazının hem Türkiyede kullanımı hem de ülkemiz üzerinden Avrupaya kullandırılmasıyla alakalı bir anlaşma yapılmış olacak. Bu bölgemizdeki en önemli anlaşmalardan bir tanesidir dedi.
İstanbulda yapılacak olan toplantı çerçevesinde Şah Deniz 1 gazının fiyatı, dağılımı ve miktarların kullanımıyla alakalı konularında gündeme geleceğinin altını çizen Bakan Yıldız, Azeri kardeşlerimizle işbirliğimizin geliştirilmesi konusunda, yine enerji alanındaki hususlar gündeme gelecek. Bu konuda herhangi bir problemin yaşanmayacağını düşünüyorum dedi.
ŞAHDENİZ-2DE FİYAT ULUSLARARASI DEĞERLERİN ALTINDA DEĞİL
İstanbulda imzaya açılacak olan Şah Deniz 2 gazında Azerbaycan ve Türkiyenin mutabık kalacağı uluslararası değerlerin altında kalmaksızın bir fiyat mekanizması oluşturduklarını söyleyen Bakan Yıldız, Bunların uluslararası arenada, özellikle her türlü global kriz gibi değişimlerin de takip edebilecek, yine ülkelerin revizyon haklarını doğurabilecek, 2011 ve takip eden yıllar için bir kısım noktalar ortaya koyduk diye konuştu. Yıldız, zaman zaman Azerbaycan ile Türkiye arasında yaşanan yanlış anlaşılmalar olsa da iki ülke arasında kardeşliğin ve dostluğun ön planda olduğunu vurguladı.
ÖZEL SEKTÖRÜ YAPTIRIMLAR KONUSUNDA YÖNLENDİRMEDİK
İsrail ile Türkiye arasındaki gerginliğe de değinen Bakan Yıldız, süreç normalleşinceye kadar herhangi bir projenin gelişimini düşünmediklerini açıkladı. İster Manavgattaki suyun kullanımı isterse Mavi Akım 2nin gaz taşımacılığıyla alakalı konularda herhangi bir süreci başlatmak niyetinde değiliz diyen Bakan Yıldız, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
Bırakın başka konuları, son derece insani konulardan bahsederken bile zorlandığımız bir ortamda böyle projelerden bahsetmenin zamanı değildir diye düşünüyorum. Bu ilişkilerin bir an önce normalleşmesini ümit ediyorum. Bunun adımlarını Türkiye fazlasıyla atmıştır ama İsrailden de daha fazla adımların atılmasını beklemek en tabi hakkımızdır. Hele hele son 2 iki gündür duyduklarımızın bizi daha da fazla sıkıntıya soktuğunu söyleyebilirim.
Biz proje geliştirmeyeceğiz fakat özel sektöre yönelik bir yönlendirmede de bulunmadık. Ben özellikle Brezilya dönüşünde AKP grubunda da bahsettiğim gibi, bakanlığımla alakalı hususları masamın üzerine istediğimde bununla ilgili konularda çalışmaktan daha ziyade bir teşhis koymamızın daha doğru olacağını arkadaşlarıma söyledim. Özel sektörün irtibat ve ilişkileriyle ilgili herhangi bir hususa değinmedim. İsraille ortak yürüyen projemiz yok, olanlarda dizayn halinde.
Dizayn aşamasında olan konular ile alakalı da bu haliyle çaba sarf etmeyi düşünmüyoruz. Biz bu konuda İsrail özür dileyinceye kadar, ben pişman oldum ve yanlış bir tasarruf kullandım deninceye kadar, Sayın Başbakanımız da bahsettiler bu işin peşinin bırakılmayacağını, herkesin yaptığının kendi yanına kar kalmayacağının bilinmesi lazım.
URANYUM ANALŞMASIYLA İLGİLİ OLMADIĞINI ÜMİT ETMEK İSTİYORUM
İsrailnin Gazzeye yardım taşıyan gemiye saldırısının ardında Brezilya-Türkiye ve İran arasında imzalanan uranyum anlaşmasının olduğu konusundaki bir soruya Bakan Yıldız, Ben bu konuyla ilişkisi olmadığını ümit etmek istiyorum şeklinde yanıt verdi. Türkiyenin özellikle bölgesinde ve dünyada barışçıl amaçlı bütün çalışmalara katkı koyduğunu belirten Yıldız, bu amaç doğrultusunda yapılacak ortaklıklarda hiçbir ülkenin istisnasının olmadığını söyledi.
Gazeteport
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye