elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Petkim 30 yıllık müşterisi Akkök'le kapasite artıracak

Petkim'in Akkök Grubu'na sattığı tekstil hammaddesi olan ACN üretimi yetersiz kalınca sorun iyi niyet anlaşmasıyla çözüldü.



A- A+
14.07.2009 tarihli yazı 3454 kez okunmuştur.

Petkim ve Akkök Grubu'nun 'value park' modeliyle ortak fabrika kurması gündemde.





Türkiye'nin petrokimya devi Petkim Petrokimya Holding (Petkim) 30 yıldır birlikte çalıştığı Akkök Grubu ile işbirliği yapıyor. Petkim'in Akkök Grubu'na yıllardır sattığı ve tekstil sektöründe hammadde olarak kullanılan Akrilonitril (ACN) üretimi ihtiyacın üçte birini karşılar hale gelince iki taraf da çözümü işbirliğinde buldu. Şimdi iki şirket Petkim'in daha fazla kapasite ile daha verimli çalışması için gerekirse birlikte yeni fabrika kuracak.





Value park'ın ilk örneği


Dün Petkim'den Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, Akkök Grubu ile ACN üretiminde kapasite artırımı, potansiyel işbirliği olanakları ve yan ürünlerde katma değer yaratmak amacıyla özel kimyasallara dönüştürülmesi konularını içeren bir iyi niyet sözleşmesi imzalandığı belirtildi. Akkök Grubu ile imzaladıkları iyi niyet sözleşmesinin belki de Petkim'in en önemli hayalini hayata geçirebileceğine dikkat çeken Genel Müdür Kenan Yavuz, bu işbirliğinin adının ise "value park" olduğunu söyledi. Yavuz, "Bunu Türkiye'de ilk kez biz uygulayacağız" diye konuştu. Uzun yıllardır value park modelini Petkim tesislerinde uygulamak istediklerini belirten Yavuz, "Petkim'in özelleşmesinden sonra bu karar alındı" dedi.



Value park modelinin özellikle yurtdışında çok fazla uygulandığını bildiren Yavuz, "Hatta hükümetin açıkladığı teşvik paketinde ismi 'kümeleşme' olarak geçiyor. Şirketler birbirlerinin arazisi başta olmak üzere güvenliğine kadar ortak kullanıyorlar. Böylelikle rekabet gücü artıyor, maliyetler azalıyor" dedi.





Rekabet gücü artıyor


Petkim'in Akkök Grubu'nun ACN ihtiyacını karşılayacak durumda olmadığını belirten Yavuz, "Fabrikamızda Akkök Grubu'nun ihtacı olan ACN'yi daha çok üretebilir hale gelmek ve verimliliği artırmak için bir iyi niyet sözleşmesi imzaladık" diye konuştu. Petkim'in toplam ACN üretim kapasitesinin 90 bin ton civarında olduğunu kaydeden Yavuz, bunun küçük bir kısmını da Uzak Doğu'ya ihraç ettiklerini söyledi. Akkök Grubu ile 30 yıllık ticari ilşkilerinin olduğunu ve birbirlerinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilecekleri konusunda karşılıklı düşündüklerini belirten Yavuz, iki grubun ilişkilerinin daha da iyiye gitmesini istediklerini söyledi.





'Arazimize gelebilirler'


Value park modeli çerçevesinde başka fabrikaların Petkim sahasında üretim yapmalarını istediklerine dikkat çeken Yavuz, bu konuda kendilerinin de her türlü altyapıyı, teknik desteği ve AR-GE'yi sunacaklarını söyledi. Value park modelinin kimya sanayinde kullandığını kaydeden Yavuz, "İki şirketin giderleri paylaşması önemli bir şey. Çünkü bu giderler arasına enerji, lojistik, altyapı, teknik personel de dahil. Bu sayede şirketlerin stok maliyetleri azalır" diye konuştu. Value park modelinden dünya üzerinde 20 tane olduğunu da vurgulayan Yavuz, "Avrupa, Singapur, Japonya, Kore ve Malezya bu modelin uygulandığı ülkelerden bazıları" dedi.



Petkim'in sermayesinin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemi ile özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi Mayıs 2008'de 2 milyar 40 milyon dolara SOCAR&Turcas Petrokimya kazanmıştı. Yılda 3.2 milyon ton brüt üretim gerçekleştiren Petkim, 50'den fazla petrokimyasal ürün üretiyor. 1998 yılında başladığı kapasite artırıcı yatırımlarını devam ettiren Petkim, yaklaşık 450 milyon dolar tutarında kapasite artırıcı yatırım yaptı.





Zarardan kâra geçti


Petkim'in bu yılın ilk çelreğinde satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,1 azalarak 374.8 milyon TL'ye geriledi. Bu dönemde brüt kârı yüzde 464 artan, genel yönetim giderleri ise yüzde 61,4 azalan şirket 12.5 milyon TL kâra geçti. Petkim geçen yılın ilk çeyreğinde 14.9 milyon TL zarar açıklamıştı. Petkim'in 1.7 milyar TL olan toplam aktifinin 536 milyon TL'lik kısmını dönen varlıklar oluşturuyor. İlk çeyrekte şirketin kısa ve uzun vadeli borçlarının toplamı 408.9 milyon TL olarak gerçekleşti.



Kaynak: Referans