Profilo, kadınlara evde enerji tasarrufunu anlattı
Profilo Dayanıklı Ev Aletleri 2010 yılından bu yana kesintisiz sürdürdüğü ve Türkiye'yi il il dolaştığı “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesiyle yaklaşık 10,000 ev hanımına ulaştı, elektrikli ev aletlerini doğru kullanarak nasıl enerji tasarrufu yapılabileceğini öğretti.
Türkiye’de enerjinin verimli kullanımına dikkat çekmek için düzenlenen “Enerji Tasarrufu Haftası” etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor. Profilo Dayanıklı Ev Aletleri de iki yıldır kesintisiz sürdürülen “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesi ile yaklaşık 10.000 ev hanımını evlerinde ziyaret etti ve “TET” projesiyle son iki yıl içerisinde 65 ili dolaştı. Türkiye’de özellikle elektrikli ev aletlerinin doğru kullanımı konusunda bir sorun olduğu, bilinçsiz ve yanlış kullanımlar nedeniyle evlerdeki elektrikli aletlerin gerektiğinden fazla elektrik ve de su tükettiğini belirleyen Profilo, “Türkiye Enerjisini Topluyor” (TET) projesiyle ev hanımlarını bilinçlendirirken aynı zamanda Türkiye’de “TET” projesinin metodolojisiyle bir ilke imza atarak benzeri olmayan bir proje gerçekleştirdi.
Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin, doğal kaynakların doğru kullanımına ve özellikle direkt olarak aile, indirekt olarak ülke bütçesine katkıda bulunmak üzere başlattığı “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesi 2011 yılında da düzenlenen ev ziyaretleriyle hanımlarla buluşmaya devam etti. TET projesi kapsamında Türkiye’de bugüne kadar 1000’e yakın hanede ve ziyaret edilen illerin Halk Eğitim salonlarında yaklaşık 10.000 kadına ulaşıldı. Ev kadınlarına ulaşırken çocukları da unutmayan Profilo, toplantılarda bulunan çocuklara dağıtılmak üzere enerji tasarrufu konulu Tabu oyunu da hazırladı. Çeşitli okulların ve üniversitelerin bu konuyla ilgili sempozyumlarına da katıldı.
2012 yılında da yeniliklerle tüm Türkiye’de ev ziyaretlerine devam edecek olan Profilo, bu yolla daha geniş kitlelere Enerji Tasarrufunu öğreterek öncelikle ev ekonomisine sonrasında ise ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Profilo’dan Enerji Tasarrufu’na Yönelik İpuçları:
· Çay ya da kahve yaparken içeceğiniz kadar su kaynatın, böylece ihtiyacınız olmayan suyu kaynatmak için harcayacağınız enerjiden tasarruf edersiniz.
· “Çamaşırlarımı yüksek ısıda yıkamam lazım” diye düşünmeyin. Tüm çamaşırları yüksek ısıda yıkamak sadece daha fazla enerji harcamanıza sebep olur.
· Buzdolabınızdaki sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın. Sıvı yiyecekler dolabın içindeki nem oranını artırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.
· Dondurulmuş gıdaları derin dondurucudan 1 gün önce çıkarıp buzdolabınıza koyun. Donmuş ürün, dolaba soğukluk vereceği için dolabınız daha az enerji harcayacaktır.
· Buzdolabınız fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta olsun ki, serin kalmak için çok fazla çaba sarf etmek zorunda kalmasın.
· Verimli enerji kullanımı için buzdolabı ile arkasındaki duvar arasında en az 10 cm mesafe olmalı. Buzdolabının çevresi, toz ve hava sirkülasyonunu etkileyen maddelerden de uzakta olmalı.
· Bulaşık makinesi kullanmak elde yıkamaya göre yaklaşık 10 kat daha ekonomiktir. Bulaşıkları bulaşık makinesinde yıkayarak hem yarı yarıya daha az enerji harcarsınız hem de sudan tasarruf edersiniz.
· Elektrikli cihazlar düğmesinden kapatmadığınız sürece enerji harcamaya devam eder. Elektrik tasarrufu için cihazlarınızı mutlaka düğmesinden kapatmalısınız.
· Şarj cihazları da kullanılmadıkları zaman bile enerji harcar, cep telefonu gibi cihazlarınızı şarj ettikten sonra şarjı prizde bırakmayın. Bu şarj cihazının kullanım süresini de kısaltır.
· Düşük enerji ampulleri size gereken ışığı verdikleri gibi 3 kat daha az enerji harcar.
Daha Az Su kullanabiliriz!
· Profilo bulaşık makineleri, su enerji ve zaman harcama değerleri ile elde yıkama harcama değerleri karşılaştırmasına gelince;
· 50 C ekonomik programa göre;
Su: Elde yıkama ile 126 litre / Bulaşık makinesi ile 13 litre.
Enerji: Elde yıkama ile 2kWh / bulaşık makinesi ile 1kWh.
Zaman: Elde yıkama ile 106 dakika / bulaşık makinesi ile ise doldurma boşaltma için 15 dakika.
· Sebzeleri elde yıkama yerine bir kaba su koyarak onun içinde yıkarsak yılda 18 ton (900 damacana) su tasarrufu sağlarız.
· Sebzeleri yıkadığımız veya yumurta haşladığımız suyu çiçek sulamada kullanabiliriz
· Musluğunuz dakikada bir damla su sızdırıyorsa yılda 12 500 litre boşa akmış demektir. Bu da 1.250 damacanaya denk düşmektedir.
· Dişlerinizi fırçalarken veya duş yaparken aralarda suyu mutlaka kapatın.
· 5 dakikalık bir duş sırasında 60 litre su harcanıyor. Yeni duş başlıkları suyu ekonomik kullanıyor ve aynı zamanda suyun basıncını artırarak suyu verimli kullanıyor.
· Tuvaleti günde 1 kez de olsa çöp olarak kullanıp, amacı dışında sifonu çekerseniz yılda 4 ton su harcamış olursunuz.