Sabancı ve Doğuş çatıdan elektrik üretimine bakıyor
İki grup şimdiden güneş enerjisi sistemlerine yatırım için araştırma yapmaya başladı.
Evlerde ve sanayide güneşten yararlanıp enerji üretmeye ve fazlasını devlete satmaya imkan veren Yenilenebilir Enerji Yasası'nda yılın ikinci yarısında yeni bir düzenleme daha bekleniyor. Standart yönetmeliklerin çıkarılma sürecinin yanı sıra kriz ortamı ve altyapı yetersizlikleri, sistemin evlerde fiilen uygulanmasını 2011'e ertelerken Enerjisa, Doğuş Holding gibi büyük grupların şimdiden güneş enerjisi sistemlerine yatırım için araştırma yaptığı belirtiliyor.
Sanayinin yanı sıra tüketicilerin evlerinde güneş enerjisinden yararlanarak 500 kilovata kadar herhangi bir izne gerek kalmadan enerji üretmesi ve tüketiminden fazlasını devlete satabilmesine olanak veren Yenilenebilir Enerji Yasası'nda gözler yılın ikinci yarısına çevrildi. Enerji sektörü, geçen yıl çıkarılan yasa kapsamında firmalara verilecek teşviklerle birlikte enerjinin evlerde üretilmesi ve devlete satışı ile ilgili standartlarla ilgili yeni düzenlemenin Haziran ayından itibaren çıkarılmasını bekliyor. Halihazırda baz istasyonları, fabrikalar ve tarımsal sulama alanlarında şimdilik 'deneme amaçlı' olarak kurulan ve üretimin cüzi bölümüne enerji desteği yaratan güneş enerjisi sistemlerinde toplam kurulu güç yaklaşık 1 megavata ulaştı. Ancak sistemin özellikle evlerde nasıl ve ne zaman uygulanacağı ise halen merak konusu.
Evlerde 2011'de
Sektörde 40 yıldır faaliyet gösteren enerji çözümleri şirketi Tunçmatik'in Satış Mühendisi Barış Özener, yasal düzenlemelerin sonuçlandırılması süreci ve mevcut kriz ortamının yanı sıra mevcut altyapı yetersizliklerinin sistemin evlerde uygulanmasını birkaç yıl erteleyebileceğini açıkladı. Sistemin ilk etapta santraller ve kurulu gücü 500 kilovatın üstünde olan fabrikalarda uygulanacağını belirten Özener, 'Evlerde uygulanması 2011'i bulabilir. Sistemin evlere anahtar teslim entegrasyonunu yapacak Ekosolar, Fore&Form, Tunçmatik, Enisolar gibi kurumsal firmalar sektörde 10'u geçmiyor' dedi.
Çevreye duyarlı
Özener, 'Güneş enerjisi diğerlerine göre yatırım için daha net sonuçlar içeriyor. Uydudan, meteorolojiden zamanlama ile ilgili net bilgiler alabiliyorsunuz. Çevreye zararı olmayan, bakımı kolay olan bu sistemde gerek üretici olmak gerekse sistemi kurmak noktasında büyük firmalar da araştırma yapıyor. Enerjisa, Doğuş Holding bunlardan birkaçı' diye konuştu.
Güneşten üretilen elektriği devlet iki katına satın alacak
- Güneş panelleri, panellerin şehir şebekesine uyumunu sağlayan bir dönüştürücü ve çift yönlü elektrik sayacı, sistemin 3 ayağını oluşturuyor. Çatıya yerleştirilecek olan güneş panelleri, güneşten aldığı ısıyı dönüştürücü aracılığıyla şebeke sistemine uyumlu bir enerji haline getiriyor. Ardından enerji çift yönlü elektrik sayacı sayesinde elektrik tesisatına ve şebekeye iletiliyor.
- Sistemde kullanılan çift yönlü sayaç, şu an kullanılan ve sadece tüketimi gösteren elektrik sayaçlarından farklı olarak üretim ve tüketimi aynı anda gösterecek.
- TEDAŞ, önceden yapılacak bir sözleşme paralelinde, her ay gelip sayaca bakacak. Eğer evde üretilen ve tüketilen enerji birbirine denkse, tüketiciler enerjilerini bedavaya getirmiş olacak.
- Şayet tüketicilerin ürettiği enerji, tükettiğinden fazla çıkarsa, elektrik tesisatına değil de şebekeye gönderdiği her 1 birim enerji için devletten kendilerine tüketim bedelinin iki misli ödeme yapılacak. Yani tüketiciler şu anda normal bir sayaçla, devletten satın aldığı her 1 kilovatsaat enerji için 27 kuruş ödüyorsa, bu sefer ürettiği enerjiyi devlete satarken her 1 kilovatsaat için 25 euro cent yani 52.5 kuruş alacak.
- Tüketilen enerjinin üretilenden fazla çıkması durumunda ise, tüketiciler devlete şu anki normal tarifeleri üzerinden ödeme yapacak.
- Sistemin sanayide 7-8 yılda, evlerde ise 10-12 yılda kendini geri ödüyor. Sistemin en az 50 yıllık bir kullanım ömrü olacak.