Sabancı'dan 1.4 milyar dolarlık yatırım
Sabancı Holding, global mali krize rağmen bu yıl 1.4 milyar dolar yatırım planladığını, bu rakamın büyük çoğunluğunun ise enerji sektöründe yapılacağını açıkladı.
Enerji ihalelerinde bu yıl Sabancı isminin sıklıkla duyulacağını belirten Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, "Grup olarak yatırım tutarının yaklaşık 1 milyar dolarlık kısmını enerji üretim tesisleri, rüzgar ve doğalgaz çevirim santralleri gibi alanlarda yapacağız" dedi.
Sabancı Holding, 2008 yılına ilişkin faaliyetlerini ve 2009 yılına yönelik hedef ve projelerini cuma günü düzenlenen Yıllık Paylaşım Toplantısı'nda açıkladı. Toplantıda holdingin 2008 rakamlarını değerlendiren, 2009 ve gelecek hedeflerini paylaşan Ahmet Dördüncü, geçen yıl 20 milyar TL olan konsolide net satışlarının, bu yıl yüzde 17 artışla 23 milyar TL civarında olmasının planlandığını kaydetti.
Faaliyet karı % 11 arttı
Geçen yıl 2.7 milyar TL olan faaliyet karının 2009'da yüzde 11 artışla 3 milyar TL'ye ulaşmasının beklendiğini ifade eden Dördüncü, "Bunları yaparken ihracatımız geçen yılki seviyesinde, ithalat ise biraz daha az olacak. 2009'da 1.3 milyar dolar ithalat, 1 milyar dolar ihracat planlıyoruz" dedi. Yine 2008'de yüzde 28 artışla toplam aktiflerinin 101 milyar TL'ye ulaştığını belirten Dördüncü, 2007'de 53 bin 400, 2008'de 51 bin 100 olan çalışan sayısının ise bu yıl 56 bin 800 civarında olmasını planladıklarını kaydetti.
Holdingin 5 iş koluna odaklandığını, çimento, lastik ve otomotivin önemli olduğunu vurgulayan Dördüncü, ancak büyüme oranlarının finansal hizmet, perakende ve enerjide olduğu gibi çift haneli olmayacağını söyledi. 2009'un zor bir yıl olacağını hatırlatan Dördüncü, "Zor oyunu bozar. Şirketlerimiz değişen koşullara değişim ile cevap vermek için hazırlıklı durumda" diyerek yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi: "Geçen yıl 1 milyar dolar yatırım yaptık. Bu yıl bu rakamı yüzde 42 artışla 1.4 milyar dolar olarak planlıyoruz. Yatırımların 1 milyar dolara yakın kısmı ise enerji üretim tesisleri, rüzgar ve doğalgaz çevrim santralleri gibi alanlarda olacak. Aras ve Çoruh nehrindeki santral ihaleleri dosyalarını inceliyoruz. Ama ihaleye katılacağımız kesin değil."
İşsizlikte artış sürecek
Toplantıda konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, global krize değinerek, 2008'de hükümetler ve uluslararası kuruluşlar tarafından izlenen politikaların işlerin boyutunu olduğundan küçük görme yönünde olduğunu, hükümetlerin hadiselerin gerisinde kaldığını ve işlerin kontrolsüz geliştiği kanısının oluşmaya başladığını söyledi. Türkiye'de de benzer bir sürecin yaşandığına değinen Sabancı, krizin boyutlarının ortaya çıkmaya başladığında, seçim süreci nedeniyle gereken odaklanmanın hissedilmediğini açıkladı. Sabancı, "Dünya ekonomisi bazında nerede olduğumuz üç aşağı beş yukarı belli olmakla beraber nereye gittiğimiz belirsiz görünüyor. Deflasyon adayı bir Batı, yani enflasyon sıfıra gidiyor, -yüzde 3 gibi çok azalmış bir dünya ticaret hacmi ve gelişmekte olan ülkelerde düşen enflasyon ve yüzde 3 gibi mütevazi büyüme rakamları görüyoruz. 2009 için çizilen bu tablo iç açıcı değil ama 2010 yılında dünyada yüzde 3'e varan büyüme ve yüzde 3.5 artacak dünya ticaret hacmi ile daha mutlu günlere hazırlık öngörülüyor" diye konuştu.
Enflasyonist bastı artar
Dünya genelinde 5.5 trilyon dolara varan paketler ve G-20 toplantısında karar verilen 1.1 trilyon dolara yakın mali paketlerin olmaması halinde dünya ekonomisinin 1930'lardaki krizden daha beter durumda olacağının altını çizen Sabancı, "Bu paketlerin ne derece etkili olacağı, mali sistemin ne kadar çabuk reaksiyon vereceğine bağlı. Bu paketler iki olguyu ortaya çıkaracak; ilki kamu borçlarında çok önemli artışlar, ikincisi ise dünya çapında önemli bir dolar fazlası olacak. G20'de öngörüldüğü gibi toksik varlıkların bankaların bilançolarından temizlenmeleri ile bankalar daha rahat kredi verebilir duruma gelirse, önemli bir likidite fazlası da oluşacak. Bu durumda doların değer kaybetmesi, faizlerin düşmesi ve belirli oranda fiyatların yükselmesi şeklinde baskılar oluşacaktır" dedi.
Konuşmasında krizle birlikte dünyada yeni bir ekonomi düzeni oluşacağını, Türkiye'nin ise gerek coğrafi konumu gerekse enerji tedarik ağındaki yeri, genç ve dinamik nüfusu ve güçlü ekonomik potansiyeli ile kilit oyunculardan biri olmaya aday olduğunu anlatan Sabancı, şu değerledirmeyi yaptı: "Ama yapacak çok iş var. 2009 için öngörülen yüzde 3.6'lık küçülme realist bir rakam ama korkutucu değil. Çünkü hemen arkasından 2010 yılında mütevazi de olsa bir büyüme öngörülmektedir. Türkiye'nin adaylıktan kilit oyuncu statüsüne geçişini ise iş gücünü nasıl değerlendirdiği tayin edecek. Halen yüzde 15'lere varan işsizlik oranı söz konusu. Memleketimizde 3.5 milyonun üstünde insanın işi yok. Bunların dörtte biri 15-24 yaş grubunda. Bu kişiler aileleri için dram, memleket için israf ve kayıptır. İşgücü maliyetinin verimine oranını düşürecek mikro reformlar gerekiyor. İstihdam, vergi reformu olmadan çözülemez. Meslek liseleri yeniden yapılandırılabilir. Bu konu Türkiye için stratejiktir. Bu öncelikli konuda Ekonomik ve Sosyal Konsey daha detaylı ve ivedilikle çalışmalıdır."
Kaynak: Referans