Siemens CEO’su, şirketini fazla erkek buldu
Dünyanın en büyük endüstri gruplarından Alman Siemens’in CEO’su Peter Löscher, şirketindeki yöneticilerin çok fazla Alman, beyaz ve erkek olduğunu söyledi.
Avusturya doğumlu Löscher, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, bu yılki önceliklerinin grubun kültürel farklılıklarını artırmak olduğunu söyledi. Löscher, ilk yılını büyük rüşvet skandalının açtığı yaraları iyileştirmekle geçirmişti. Çin, Hindistan gibi ülkelerden tepe yöneticileri yönetim kuruluna sokamamanın bedelini Siemens'in daha az rekabetçi olarak ödeyebileceğini vurgulayan Peter Löscher, "600 tepe yöneticimizin çok büyük kısmı beyaz Alman erkekler. Biz çok fazla tek boyutluyuz" dedi.
Bunun bir kota meselesi olmadığının altını çizen Löscher, "Fakat büyük bir Çinli'nin Çin'i ve büyük bir Hintli'nin Hindistanı yönettiğini görmeyi çok arzularım. Eğer global tüketici tabanını temsil edemiyorsanız bütün potansiyelinizi tam olarak ortaya koyamıyorsunuz demektir" diye konuştu. Lösche, bunun Almanya'nın geleceği için kritik bir konu olduğunu belirterek, "Kesinlikle öyle. Bu en büyük şey. Bunu doğru yapasanız kesinlikle devasal bir avantajınız olur" yanıtını veriyor.
Alman şirketlerin sınavı
Loescher'in açıklamaları, globalleşen ancak hâlâ ana ülkeden yetişen yönetici ve danışma kuruluna sahip pek çok Alman şirket için kritik bir konuya da işaret ediyor. Dresdner Kleinwort'tan James Stettler, ABB gibi şirketlere işaret ederek "Bu genellikle Alman grupların zayıf noktası. İsveçli ve İsviçreli şirketler global bir yönetim ve kültür oluşturmakta genel olarak çok daha iyiler" dedi. Alman yönetim danışmanı Herman Simon ise konuyu şöyle değerlendiriyor: "Uluslararası yöneticilerini şirkette bir araya getirebilirler mi? Bu Alman gruplar için temel sınavlardan biri. Neden tepede daha çok yabancı yönetici yok?"
Tek kadın yönetici yok
SIemens aslında yönetim kurulunda yabancı yönetici sayısı yüksek bir şirket. Löscher Avusturyalı ve yönetim kurulundaki diğer yedi kişiden ikisi Amerikalı. Diğer beş kişi ise Alman. Kadınların durumu ise çok daha kötü. Dax-30'da işlem gören şirketlerin yönetim kurullarında tek kadın yönetici yok.
Kaynak: Hürriyet