SIEMENS, SINEMA RC Çözümü ile AGT Fabrikası IT, OT Entegrasyonu
Siemens, SINEMA RC çözümü ile AGT fabrikasında oluşan IT/OT ofis ağı, üretim ağı entegrasyon ihtiyacı sağlandı. AGT Teknik Operasyonlar Direktörü Kurtuluş Topaloğlu, Bilgi Teknolojileri Direktörü Engin Çeliktuğ, Proje ve Yatırım Elektrik-Otomasyon Kıdemli Mühendisi Emre Selçuk ile Siemens’in sunduğu çözümleri ve dijitalizasyon süreçlerine ilişkin gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
06.07.2019 tarihli yazı 7311 kez okunmuştur.
AGT ‘yi tanıyabilir miyiz? Bizleri bilgilendirebilir misiniz?
Kurtuluş TOPALOĞLU / Teknik Operasyonlar Direktörü: 1984 yılında gelişen teknolojiyle ahşabın kişiye ve kurumlara özel işlenip geliştirilebileceği hayaliyle Antalya’da kurulduk. Modern üretim tesislerimizde MDF, MDF-LAM, panel, profil ve laminat parke üretimi gerçekleştiriyoruz. İnşaat, mobilya ve dekorasyon sektörleri için ürettiğimiz kaliteli, sağlıklı ve estetik ürünlerle ülke ekonomisi için önemli bir değer sağlıyoruz. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 162’nci sırada yer alıyoruz. Türkiye genelinde yaygın bayi ağımızın yanı sıra beş kıtada binden fazla satış noktamız bulunuyor.
IT&OT entegrasyonuna ihtiyaç neden oluştu?
AGT Endüstri 4.0 sürecini oldukça yakından takip ediyor, dijitalleşme ve Endüstri 4.0 yol haritamız var. AGT için teknoloji; ahşabı tutkuyla işlememize yardımcı olan en önemli değerlerden bir tanesi. Üretim süreçlerimizi online takip etmek, proseslerimizi analizlemek üzere proje araştırmalarımıza hız verdik. Günün sonunda makine parkurumuzdan online data toplayabildiğimiz, performans-kalite durumlarını canlı inceleyebildiğimiz, SAP altyapımız ile doğrudan teyitleşebilen, SAP-MII modülünü kullanan bir sistem kurduk. Bu tür bir entegrasyonun sağlanması için IT ağımız ile makine parkurumuzda çalışan makineleri aynı ağda toplamamız gerekti.
Karşınıza çıkan kısıtlar neler oldu?
Engin ÇELİKTUĞ / Bilgi Teknolojileri Direktörü: Üretim hatlarımızda eski/yeni, farklı tür ve görevlerde çalışan birçok makinemiz var. Bu makineler kendi işlemlerini, kendi ağlarında sorunsuzca gerçekleştirirken, bu makineleri bir üst katmanda, ortak bir ağda birleştirdiğimizde, IP çakışmaları başta olmak üzere birçok farklı problemi öngördük. IT bölümü olarak daha kuralcı, daha ideal ağlar kurmak hedefimizken, üretim ağı ile bir araya geldiğimizde daha esnek ve daha hızlı yönetilebilir bir altyapı gerektiğini gördük. Araştırmalarımızı bu iki ağın ihtiyaçlarını çözmeye yönelik yürüttük. Çözüm olarak tüm makine parkurunun IP altyapısını yeniden konfigüre etmek belki farklı bir çözüm olabilirdi ancak üretim duruş kaybının çok büyük olması ve Siemens’in sunduğu çözümlerin esnekliği bizi bu yöne itti.
Mevcut IT yapısı etkilendi mi / değişiklik yapıldı mı?
IT tarafında en büyük değişikliği mevcut sunucularımızdan birinde sanal bir cihaz kurarak gerçekleştirdik. Geriye kalan ayarlar hardware konfigürasyonu ve PLC’lere Ethernet kablosu çekmek oldu. Mevcut IT altyapısı kullanıldı, ancak routing, NAT ve güvenlik (Open VPN) işlemleri Siemens SINEMA RC tarafından otomatik olarak yapıldı.
SINEMA RC çözümüne nasıl ulaştınız?
Tesisimizin OG şalt istasyonu da dahil olmak üzere, parkurumuzda bulunan makinelerin tümünde Siemens ürünlerini kullanıyoruz. Bunların içinde 0,37kW-9000kW motor ve sürücüler, PLC tarafında ise S7-300, S7-400 ve S7-1500 serisinden tüm kontrolör ailesiyle işlemlerimizi yürütüyoruz. Siemens’le olan birlikteliğimize tüm alanlarımızda devam ediyoruz.
SINEMA RC Çözümünü değerlendirir misiniz?
Emre SELÇUK / Proje ve Yatırım Elektrik-Otomasyon Kıdemli Mühendisi: Ürünleri değerlendirirken Siemens’in en büyük avantajı ara yüzünün kullanıcı dostu olması ve sistemi neredeyse üretim kaybı olmadan canlıya alabiliyor olmamızdı. An itibariyle üretim hatlarımızdan 2 Parke tesisi ve 3 Melamin Pres hattında sistemi canlıya aktardık ve geçiş aşamasında duruş tekil dakikalar mertebesinde gerçekleşti.
Mevcut Otomasyon ağı etkilendi mi? PLC IP adresi veya hardware konfigürasyonu değişti mi? PLC’ye yükleme yapılması gerekti mi?
Entegrasyon için biz daha çok data toplamak için PLC tarafında programlar yazdık. PUT/GET ya da data okuma izinleri için hardware download yaptığımız PLC’lerimiz de oldu ancak SINEMA, PLC’lerimiz için IT ağına uygun sanal IP’ler oluşturduğu için SINEMA’yı devreye alırken yalnızca Ethernet kablosunu PLC networkümüze bağlamamız yeterli oldu. Herhangi IP adresi değişikliği yapmadık. Her üretim hattı panosuna takılan SCALANCE S615 endüstriyel firewall router cihazı, güvenli bağlantıyı sağlamak ile beraber, IP çevrimi, protokol izolasyonu, NAT ve routing işlemlerini yaptı. S615 cihazı altındaki tüm üretim hatlarındaki PLC’ler aynı IP adresinde olabiliyor ve PLC‘lere hiç değişiklik yapılmadan devreye alınabiliyor.
Siemens çözümlerinin otomasyon bakım ekibine avantajı nelerdir?
Üretim makinelerimizi ofis ağı ile aynı ağda buluşturduğumuz için ofisten, kablolu veya kablosuz ağlardan istediğimiz PLC’ye güvenli bağlanma imkanımız oldu. AGT’nin 400 dönüm alana kurulu olduğu düşünülürse bakım ekibi için bu imkan oldukça tatmin edici.
SIEMENS, SINEMA RC çözümü
SINEMA RC, SIEMENS Network Management Remote Connect kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor. Open VPN ile güvenli bağlantılar kurarak uzaktan erişim sağlıyor. OEM makine imalatçıları ve sistem entegratörleri için güvenli, uzaktan bağlantılı teleservis olanağı sağlıyor. RTU telekontrol uygulamalarında, VPN kurulumunda ve fabrikalarda güvenli ve kolay IT&OT entegrasyonunda kullanılıyor. İnternet ve intranet bağlantısı için SCALANCE S615 firewall ve router ürünü, GSM üzerinden bağlantı için SCALANCE M876-4 ve SCALANCE M874-3 modemler kullanılıyor. IT&OT entegrasyonunda mevcut PLC konfigürasyonunda bir değişiklik yapılmasına gerek kalmıyor. Tüm hatlarda ve makinalarda aynı IP adresli PLC’lere erişim imkanı sunarak, kolay ve güvenli erişim sağlayabiliyor. Gıda, demir çelik, otomotiv ve makine imalat sanayi gibi birçok sektörde kullanılıyor.
Kaynak:
Kaynak:
YORUMLAR
GÜNÜN FİRMASI
GÜNÜN ÜRÜNÜ