elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Teknoloji kentinde herşey rüzgar ve güneşle çalışacak

CICOM'un Üst Yöneticisi Alain Andrea, Urla'da kuracakları teknokent ile İzmir'i geleceğin yenilik merkezi yapacaklarını açıkladı.



A- A+
10.09.2008 tarihli yazı 4106 kez okunmuştur.

Teknoloji geliştirme bölgesinin dünyadaki diğer bölgelerin taklidi olmayacağını belirten Andrea, "Burada güneş enerjisi, jeotermal ve rüzgar enerjisi kullanılacak. Yenilenebilir enerjiye yönelik projeler gerçekleştireceğiz. 24 saat yaşayan bir şehir kuracağız" dedi.



İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne (İYTE) ait Urla'daki araziyi işletmek için önceki akşam dernek binasında Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu ile ortak yatırım ve niyet mektubu imzalayan Andrea, çarşamba günü ise İYTE ile bölgenin üst kullanım hakkını almak için anlaşma yapacaklarını söyledi.



Bölgeye başta 4 milyar dolarlık yatırım yapılmasını öngördüklerini dile getiren Andrea, "İzmir kaliteli üniversiteleri, genç ve eğitimli insanları, uluslararası havaalanı ve çevresi ile yatırım için en uygun yer. Bir teknoloji şehri kurmak için en önemli şey istekli olmak. Bunu İzmirliler'de gördüm. Bu nedenle İzmir'e geldik. Urla'da çok farklı bir bölge yaratacağız. Yeşil alanlara çok er ayıracağız. Çevreci teknolojiyi hem kullanıp hem geliştireceğiz. Rüzgar türbinleri ve güneş panelleri kuracağız. Bölgedeki jeotermal kaynaklardan yararlanacağız. Geleceğin teknolojisi burada üretilecek" diye konuştu.





Şimdiden müşteri çıktı



Çevreci enerjinin yanı sıra gıda, bilgisayar teknolojisi, nanoteknoloji alanlarında bilimsel çalışmaların olacağını vurgulayan Andrea, otelleri, konutları, restoranları ile 24 saat yaşayan bir şehir yaratmak istediklerini belirtti. Andrea, "Biz Amerika'daki teknokentlerin taklitçisi olduk ama burada buna izin vermeyeceğiz. Özgün model yaratacağız. Yaşama alanları, tema parklar olacak. Küçük şirketlerin büyümesine yönelik inkübatörler (kuluçkahane)oluşturulacak. Bu modeli siz yaratacaksınız, biz yardımcı olacağız. Önce tanıtım ve planlama yapacağız. Hatta tanıtıma geçtik, müşteriler oluşmaya başladı. İkinci yılda hangi sektörlerle çalışacağımıza karar vereceğiz. Seçici davranacağız. Ardından kenti büyüteceğiz. 20 bin çalışan olacak" dedi.



Teknoloji kentinin olduğu yerin turizm bölgesi olmasının avantaj getireceğini vurgulayan Andrea, 1967'de Sophia Antipolis'i kurmaya karar verdikleri bölgenin Fransa'nın turizm merkezi olduğuna dikkat çekti. Andrea, yatırıma başladıklarında herkesin güldüğünü ama bugün teknoloji kentinin yıllık 8-9 milyar euroluk gelir ile bölgenin turizm gelirini geçtiğini söyledi.





Çeşme 12 ay yaşayacak



Andrea, şöyle devam etti: "Sophia Antipolis'te 67 ülkeden bin 500'ün üzerinde şirket var. 40 bin kişi çalışıyor. Günde 5 bin ziyaretçimiz var. Paris'in yarı büyüklüğünde alana sahip. Yeni projemiz ile Paris büyüklüğüne ulaşacağız. Avrupa'nın en büyük ve en eski teknoparkıyız. Turizmin olduğu yerde teknokent yarattık. Bunu İzmir de yapabilir. Çeşme'yi 12 ay yaşayan bir bölge haline dönüştürebiliriz."



EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, Sophia Antipolis'i ilk gördüğünde kendisini uzaya gelmiş gibi hissettiğini, o zaman bu kentin bir örneğinin İzmir'de kurulacak olmasını hayal bile edemediğini söyledi. Çolakoğlu, İzmir'in 2020'de Akdeniz'in yıldızı olmayı hedeflediğini belirterek, "Genç işadamlarımızın öncüsü olduğu teknokent projesi bunu sağlayacak" dedi.



EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu ise dernek üyelerinin isyan ile hayal arasında bir yaşam kurmaya çalıştığını söyledi. Elmasoğlu, "İsyanımız İzmir ekonomisinin sürekli gerilediği yönündeki düşüncelere. İsyanımız gençlerin ülkeyi terketmesiyle ortaya çıkan beyin göçüne. Hayalimiz ise İzmir'i bilişim kenti yapmak. 14 aylık mücadele sonunda hayalimiz gerçeğe dönüştü. Bundan böyle beyin göçünü önleyip, gençleri İzmir'de istihdam edeceğiz" diye konuştu.



Elmasoğlu, bölgeyi işletecek şirkette CICOM'un yüzde 75, EGİAD üyeleri ile 60 ortaklı Tetusa ve 146 ortaklı Tepekule Holding'in de yüzde 25 hissesi olacağını dile getirdi.





Teknoloji bölgesinde neler olacak





* Başlangıç yatırımı 4 milyar dolar


*Yatırım tutarı 25 milyar dolara kadar çıkacak


*Çalışan sayısı 20 bin olacak


*Rüzgar, güneş, jeotermalden yararlanılacak


*Enerjideki yeni teknolojilere ağırlık verilecek


*Gıdadan nanoteknolojiye kadar araştırmalar yapılacak


*Teknoloji devleri bölgeye gelecek


*Küçük işletmelerde bölgede araştırma yapacak


*Tema parklar yer alacak


*Yetenekli girişimciler kendi işlerini kuracak


*24 saat yaşayan bir kent olacak


*Yeşil alanlara geniş yer verilecek


*Bölgede turizm hareketlenecek



Kaynak: Referans