elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TPO'lu çatılar hem su yalıtımı yapacak hem enerji üretecek

Dünya "yeşil bina" konseptine doğru ilerlerken, çatılar da bu trendle değişiyor. Çatılar artık enerji üretir ve fazla enerjiyi devlete satarak gelir elde eder hale geldi.



A- A+
19.04.2011 tarihli yazı 7771 kez okunmuştur.

Enerji kaynakları azalan dünyada çevre bilinci hızla artıyor ve dünya 'yeşil bina' konseptine doğru ilerliyor. Yeşil binaların en önemli unsurlarından biri olan çatılar da son teknoloji ürünlerle bu trende ayak uyduruyor. Yakın zamana kadar hiçbir işe yaramayan, atıl kalan çatılar artık enerji üretir, hatta fazla enerjiyi devlete satarak binalar için gelir elde eder hale geldi.



Çatı sektörünün son teknoloji ürünü olan Thermoplastic Poliolefins (TPO) Çatı Membranı, solar panellerle entegre edilerek çatılarda solar enerji üretime imkân sağlıyor. Ve yaklaşık yüzde 80'e varan yansıtıcılığı sayesinde enerji tasarrufu da yapıyor. Yani bu çatılar hem ekonomik hem de ekolojik. TPO Membran aynı zamanda çatılarda üstün su yalıtımı da sağlayarak binayı dış etkenlerden, küf ve rutubet oluşumundan koruyor. Ve bu ürün Türkiye ilk kez Multiplan Yalıtım Sistemleri tarafından üretiliyor.



Sentetik membranlar pazarında Avrupa'nın en büyük ilk üç firması içinde yer alan Multiplan Yalıtım Sistemleri'nin, Dow Elastomerlerin'in inovatif teknolojiyle geliştirilmiş ürünlerini kullanarak ürettiği TPO Çatı Membranları, çatılarda mükemmel su yalıtımı sağlıyor. Ayrıca enerji tasarrufu ve üretimine yardımcı oluyor. Bu yeni nesil ürün 19 Nisan Salı günü, Yapı-Endüstri Merkezi'nde, Multiplan Yalıtım Sistemleri ve Dow Elastomers'in düzenlediği etkinlikle sektör temsilcilerine ve kamuoyuna tanıtıldı. Ayrıca yerli ve yabancı uzmanlar, çatı sektöründeki yeni trendleri de anlattı.



Etkinliğin ev sahipliğini yapan Multiplan Yalıtım Sistemleri Genel Müdürü M. Nazım Yavuz, Türkiye gibi güneş enerjisi açısından zengin bir ülkede ve fosil yakıt kaynaklarının her geçen gün hızla tükendiği bir çağda çatıların çok efektif kullanılması gerektiğine dikkat çekti.



Türkiye'de sanayiden sonra en fazla enerjinin binalarda kullanıldığını hatırlatan Yavuz, binalardaki enerjinin yaklaşık yüzde 80'inin ısıtma amacıyla, yüzde 15'inin ise elektrik enerjisi olarak tüketildiğini belirtti. Binaların en çok enerji israf eden bölümlerinden birinin çatılar olduğunu ifade eden Yavuz, su yalıtımı ve solar enerji üretimi sağlarken ve sera gazı emisyonunun azalmasına da yardımcı olan yeni nesil çatılara imkân yaratan son teknoloji ürünü Multiplan TPO Membran'ı Türkiye'ye getirdiklerini açıkladı.



Dünyada TPO membran üreten sekiz firmadan biri olduklarını belirten Yavuz, TPO bazlı su yalıtım membranını İtalya'dan Çin'e kadar olan coğrafyada ilk kez Multiplan'ın ürettiğini ifade etti. Ürünün malzeme bilimi ve inovasyonunu Dow Elastomers, teknolojisini ise Multiplan sağlıyor.



Yüzde yüz geri dönüştürülebilen TPO ile çatılarda yüzde 80 enerji tasarrufu



Bir taraftan su yalıtımı yapan Multiplan TPO Membran, beyaz renkli yüzeyinin yaklaşık yüzde 80'e varan yansıtıcılığı sayesinde enerji tasarrufu da sağlıyor. TPO, üretim prosesi süresince yüzde yüz geri dönüştürülebiliyor.



Darbelere ve rüzgara karşı üstün dayanım, güvenli uygulama



Multiplan TPO Membran Sistemleri, rüzgâr kaldırma yüklerine son derece dayanıklı. Hiçbir şekilde hareket etmeyen ve dalgalanmayan sistemler, görselliğin önemli olduğu yüksek eğimli ve kubbe tipi çatılara da uygun. Bu özellik güvenlik açısından da önemli. Ayrıca tekrar tekrar şekil verilebilen bir ürün olduğu için çatılarda onarıma da son derece müsait.



Etkinlikte, Dow Elastomers'in EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) Bölge Müdürü Pierre Burelli, Dow Elastomers'in bina-inşaat sektöründeki müşterilerin yanı sıra diğer pazarlardaki pekçok müşteri için sürdürülebilir, enerji tasarrufu sağlayan ve geri dönüştürülebilir çözümler geliştirme konusuna büyük önem verdiğinden söz etti. Burelli, Multiplan'ın Dow Elastomers'in malzeme bilgisi alanındaki know-how'unu kullanarak, Türkiye'deki ilk TPO bazlı su yalıtımı membranlarını kullanıma sunmasından büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.



Dow Elastomers Bina ve İnşaat Membranları Global Teknoloji Lideri Dr. Stefan Ultsch, TPO'nun su yalıtımı sistemlerinde giderek artan oranda yer aldığından ve bu çok yönlü ve özelleştirilebilir malzemelerin kişiye özel su yalıtımı ürünlerine nasıl dönüştürülebileceğinden söz etti. Ultsch, TPO'ların üst düzeyde tasarım seçenekleri içerdiğini ve ürünlerin kişiye özel su yalıtımı uygulaması gereksinmelerine göre biçimlendirilmesine imkân verdiğini söyledi. Ultsch, 'Üretim düşük enerji sarfiyatı ile en son aşamada direkt ekstrüzyon altında yapılıyor. Kurulum sırasında, TPO nakliye masrafları yönünden avantajlar getirmenin yanı sıra, kolay kullanım ve güvenli kaynak işlemi de sağlıyor. TPO mükemmel su yalıtımı sağlamanın yanı sıra, ısıyı yansıtma özelliğiyle veya solar sistemlerin bir parçası olarak önemli düzeyde enerji üretimine de imkân veriyor. Modern TPO, halojensiz ve tehlikeli olmayan maddeler kullanılarak formüle edildiğinden, yaşam döngüsünün her adımında geri dönüşüme konu edilebiliyor. Çok çeşitli avantajlar getiren TPO bu yönleriyle, çatı ve su yalıtımı alanında hızla büyüyen bir malzeme haline geliyor.' dedi.





Güneş enerjisinin 1 yılda ürettiğini fosil yakıtlar 30 yılda üretiyor



Solar enerji ve çatılarda fotovoltaik teknolojisini anlatan United Solar Ovonic Şirketi Güney Avrupa Satış Direktörü Dr. Maarten van Cleef, güneş enerjisinin bir yılda ürettiği enerjiyi fosil yakıtların 30 yılda ancak üretebildiğine dikkat çekti. Enerji tüketiminin çevre boyutuna da değinen Cleef, fosil yakıtların ürettiği enerji yeterli olsa bile, sadece oksijen emisyonunu dengelemek için yaklaşık 7 milyon metrekarelik 980 futbol sahası kadar ormanlık alan gerektiğini açıkladı.



Güneş enerjisi panellerinin altında çok uzun ömürlü ürün TPO membran



TPO çatı membranı üzerine ince film teknolojisi ile lamine edilen fotovoltaik güneş enerjisi panelleri ile çatılar enerji üretiyor. Özellikle AVM ve fabrika gibi endüstriyel yapılarda büyük bir enerji tasarrufu sağlanmasına imkan yaratıyor. Ve dünyada güneş enerjisi panellerinin altında kullanılması sağlıklı ve uygun olan ürünlerden biri TPO membran. Çünkü güneş enerjisi panellerinin ortalama 20-25 sene ömrü olması gerekiyor. TPO dışındaki diğer membranların ömrü bu kadar uzun olmadığı için güneş enerjisi panellerinin ömrünü kısaltıyorlar.