elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye için teknoloji dünyası büyük fırsatlarla dolu

Turkcell Genel Müdürü Ciliv ve beraberindeki heyet Boston'daki temaslarının ardından New York'ta Türk gazetecilere bilgi verdi.



A- A+
07.05.2009 tarihli yazı 3370 kez okunmuştur.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, genç nüfuslu Türkiye için teknoloji dünyasının büyük fırsatlarla dolu olduğunu ve Türkiye'nin muazzam bir potansiyeli bulunduğunu belirtti.



Turkcell Genel Müdürü Ciliv ve beraberindeki heyet Boston'daki temaslarının ardından New York'a geldi.



Aralarında Turkcell'in üst düzey yöneticilerinin bulunduğu heyet New York'ta Türk gazetecilere bilgi verdi.



Ciliv yaptığı konuşmada, bir haftalık bir çalışma ziyareti için ABD'ye geldiklerini, Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversitelerinde temaslarda bulunduklarını ve öğrencilerle görüştüklerini anlattı.



New York'ta başta iş dünyasının dergisi olan Fortune'un editörleriyle görüştüklerini ve Amerika'nın diğer basın organlarının temsilcileriyle de görüşeceklerini söyleyen Ciliv, bugün New York Menkul Kıymetler Borsasının açılış gongunu çalacaklarını söyledi. Ciliv, New York Borsasına kayıtlı olması nedeniyle Turkcell'e ABD'de yatırımcılarının ciddi ilgisinin bulunduğunu da vurguladı.



Dünyada "küresel ekonomik kriz, iklim değişikliği, hastalıklar, Müslümanlarla Batı dünyası arasındaki gerginlik" gibi birçok sorunun yanında olumlu gelişmelerin de olduğunu belirten Ciliv, bunların başında modern iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin geldiğini kaydetti.



Dünyada 4 milyar insanın cep telefonuyla birbirine bağlı olduğunu belirten Ciliv, artık insanların dünyanın en uzak bölgelerinde bile cep telefonları sayesinde "hayata bağlandıklarını" ifade etti. Ciliv "3 sene içinde bu 4 milyar, 6 milyara ulaşacak" dedi ve yakında insanların birbirlerine cep telefonlarıyla video, kitap, film de gönderilebileceğini belirtti.



Bu gelişmenin eğitim ve sağlık alanlarına büyük katkılarının olacağının altını çizen Ciliv, Harvard ve MIT Üniversitelerindeki profesörlerin de mobil teknolojinin bu alanlara yapılacak katkısının üzerinde önemle durduklarını anlattı. Ciliv örnek vererek Türkcell'in Acıpayam'daki hastaları Ankara'da uzman doktorla mobil iletişim yoluyla buluşturduğunu, doktorun hastalara görüntülü sistemle teşhis koyabildiğini de söyledi.



"Türkiye'nin çok muazzam potansiyeli var"


Ciliv "Her türlü sıkıntımıza rağmen Türkiye'nin çok muazzam potansiyeli var, Türkiye'nin genç nüfusuyla, dinamizmiyle, eğitim seviyesiyle, hırsıyla, insanseverliliğiyle ve kültürüyle muazzam bir potansiyeli var" dedi.



Mobil iletişim ve internetin dünyada giderek önem kazandığını söyleyen Ciliv, artık cep telefonlarının sadece telefon olmaktan çıkıp küçük bir bilgisayara dönüştüğünü vurguladı. Ciliv bu kapsamda Türkiye'deki ve mobil teknolojideki bu gelişmelerin kendisine büyük heyecan verdiğini, o yüzden de yapacak çok şeyleri olduğunu söyledi.



Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler de Harvard ve MIT'de yaptıkları toplantılarla ilgili bilgi verdi. Daha önce Harvard'la sağlanan işbirliğini MIT ile genişlettiklerini söyleyen Öztürkler, bu işbirliğinin teknoloji, araştırma-geliştirme, inovasyon, girişimcilik konularını içerdiğini, bu üniversitelerin akademisyenleriyle de ileriye dönük çalışmalarda bulunacaklarını, politikalar belirleyeceklerini söyledi.



Toplantılardan çok iyi sonuçlar aldıklarını belirten Öztürkler, Turkcell'in "iyi örnekleri" ve uygulamalarını Harvard ve MIT'nin öğrenim programlarıyla paylaşacaklarını söyledi. Bu iki üniversitenin mezunlarının kendilerine büyük ilgi gösterdiklerini söyleyen Öztürkler "iyi adayları değerlendirme fırsatının da önü açılmış oldu" diye konuştu.



Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv bir soru üzerine, "teknoloji" ve Türkiye'nin "T" harfiyle başladığını ve ikisinin birbirlerine yakın olduklarını belirterek Türkiye'nin genç nüfusunun büyük bir potansiyel oluşturduğunu söyledi.



"Teknoloji dünyası her 18 ayda bir performansını ikiye katlıyor" diye konuşan Ciliv, bunun da sektörün içinde muazzam bir değişim hızı ve pek çok fırsat yarattığını anlattı. Ciliv "Genç nüfuslu Türkiye için teknoloji dünyası büyük fırsatlarla dolu" dedi.



Turkcell'in 15 yıl önce kurulduğunu anımsatan Ciliv, şirketin bugün 8 ülkede faaliyet gösterdiğini, 62 milyon müşterisinin olduğunu, hem Türkiye'nin en beğenilen firması seçildiğini hem de dünyanın sayılı şirketleri arasında yer aldığını ifade etti. Ciliv teknolojide, bu sektörde dünyanın en iyi şirketleriyle birlikte birinci ligde ve ligin en tepesinde yer aldıklarını belirterek teknoloji dünyasındaki gelişimin de bu başarıda büyük rol oynadığını söyledi.



3G temmuz sonunda geliyor


Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler de Turkcell'in geniş bant denilen 3 G (Üçüncü nesil) lisansını aldığını, buna ilişkin sözleşmeyi Ankara'da imzaladıklarını, temmuz ayının sonunda bu yeni uygulamanın başlayacağını söyledi.



Turkcell Genel Müdürü Ciliv ise, bir soru üzerine geniş bandın Türkiye'ye geç olsa da geldiğini, bunun için toplam 422 milyon euro ödediklerini belirtti.



Ciliv, bu teknolojinin Türkiye'ye gelmesinin heyecan verici, 3G'nin dönüm noktası yaratan teknolojilerden olduğunu söyledi. 3G'nin, "24 saat her yerde ve her zaman internet bağlantısı" demek olduğunu söyleyen Ciliv "mobil internet pazarı dünyadaki şu anda en önemli iş fırsatı" diye konuştu.



Ciliv bir soru üzerine, Turkcell'in teknoloji firması kurduğunu, bu firmanın araştırma geliştirme faaliyetlerine büyük önem verdiğini ve geliştirilen teknolojileri hem Türkiye'de kullandıklarını hem başka ülkelere ihraç ettiklerini de anlattı.



New York Borsasının açılış gongunu çalarak bugün borsayı açacak Turkcell heyetinin daha sonra ABD'den ayrılması bekleniyor.



Kaynak: Dünya