Türkiye’de doğdu elektrikli oldu
Elektrikli araçlara olan talebin artması ve pil teknolojisinin gelişmesi ile her fuarda daha fazla elektrikli araç görür olduk.
Kocaeli'ndeki Ford fabrikasında üretilen Ford Transit Connect, 2002 yılından beri İngiltere'de de satılıyor. Bu ülkede camlı ve arka koltuklu modelinin adı Tourneo Connect olan araç gerek ülkemizde, gerekse başta İngiltere olmak üzere satışa sunulduğu tüm pazarlarda yüksek satış rakamlarına ulaştı. Son olarak ise İngiliz bir firma, Tourneo Connect için elektrikli bir sistem geliştirdi. Smith Electric Vehicles isimli teknoloji firması, başta Transit Connect olmak üzere İngiltere'de popüler olan ticari araçlara bu teknolojiyi adapte ederek ticari araçların da çevreye saygılı olabileceğini ispatlıyor.
Cenevre Otomobil Fuarı'nda Ford standında sergilenen Tourneo Connect, Ford ve Smith'in ortaklaşa geliştirdiği bir araç.
Ford standında yer alan Gölcüklü Connect aslında bir konsept. ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine sunulması planlanan bu konsept araç, yapılan açıklamaya göre 160 km'lik menzile sahip. Maksimum 113 km/s hıza ulaşan model, arka koltukların da katlanmasıyla 800 kg'ye olan yükleri de sorunsuz taşıyabiliyor. Aracın hedef tüketicileri arasında kısa mesafelerde alışveriş yapan aileler, şehir içi dağıtım işleriyle uğraşanlar, kamu kuruluşları, operasyonel havalimanı hizmetleri sektörleri gibi farklı kuruluşlar bulunuyor.
Smith ayrıca 2010 yılında yeni Transit Connect'in Kuzey Amerika pazarı için BEV teknolojisine uyarlanması planında Ford'un iş ortağı oldu.
Smith ingiltere ve Avrupa pazarlarında bugüne kadar pek çok araca elektrik motoru sağladı. Firma ayrıca bu yıl içinde Ford Transit Connect küçük ticari araç kategorisinin elektrik modelini sunacak. Konsept Tourneo Connect BEV'de bu teknolojiyi kullanıyor.
Konsept araç için en son elektrikli motor teknolojisi tercih edilmiş. 21 kWh'lık lityum-iyon foslat akü paketi, 50 kW'lık kalıcı manyetik motoru sürecek gücü biriktirirken; aracın torku şaftlara tek hızlı bir şekilde iletiliyor. Araçta görev yapan motor sayesinde ilk hızlanmalarda standart dizel motorlu modelden çok daha başarılı sonuçlar alındığı ifade ediliyor. Ancak henüz yayınlanmış bir performans verisi bulunmuyor.Satış için henüz net bir karar yok.
Ülkemiz için önemli bir gelişme olan bu model ile ilgili olarak Ford Avrupa Başkanı ve CEO'su John Fleming, konsept aracın henüz Türkiye ve Avrupa'da satışıyla ilgili kesin bir karar olmamakla birlikte, kamuoyunun ilgisine bağlı olarak bu aracın üretimine geçilmesi yolunda karar verebileceklerini belirtti. Fleming "Bu konsepte yönelik olarak kamuoyundan ve basından gelen tepkileri, görüşleri dikkatle izleyeceğiz. Yeterince ilgi olduğu takdirde bu aracın üretim bandına girmesi için planlar hazırlayabiliriz" derken henüz bir konsept model olmasına rağmen, yeni Tourneo Connect BEV'in taksi, otel aracı veya şehir içi taşıma aracı olarak kullanılmak açısından da ideal bir çözüm olduğunu söyledi.
Elektrikli araç projeleri hız kazanacak
Bu aracın bir diğer önemi ise Ford'un dünya çapındaki pazarlama fırsatlarından yararlanabilen ürünler sunma kapasitesini gösteriyor olması. Ford Motor'un elektriğe geçiş atağında güç kaynağını "One Ford" küresel ürün vizyonu oluşturuyor. Şirketin geçen Ocak ayında Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'nda açıkladığı yeni elektrikli araç planı kapsamında bir dizi saf akülü araç, hibridler ve dışarıdan da şarj edilebilen hibridler yer alacak. Bunlar öncelikle ABD pazarına sunulacak. 4 yıllık bir vade içinde de diğer pazarlarda piyasaya çıkacaklar. Şirketin uygun maliyetli, sürdürülebilir hareketlilik konusundaki yaklaşımı Avrupa'da kısa vadede, Ford Flexifuel araçların genişletilmiş serisi olan Ford ECOnetic düşük C02 salmımlı dizel modellere dayanacak. 2010'dan itibaren ise Ford EcoBoost doğrudan benzin enjeksiyonlu turbo motorlar bu felsefeye sahip olacak. Bu modeller, araç tipine bağlı olarak yüzde 20'ye kadar yakıt ekonomisi ve yüzde 15'e kadar C02 azalması sağlayacaklar.