Türkiye’nin güneşten elektrik üretim potansiyeli arttı
Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, Türkiye’nin güneşten elektrik üretim potansiyelinin, 2008 yılında ürettiği toplam elektriğin yaklaşık iki katı düzeyinde olduğunu söyledi.
Avrupa'nın en çok güneş alan ülkelerinden Türkiye'de, bireysel kullanım için güneşten elektrik üretmenin yolu bir süre önce açıldı. Yenilenebilir Enerji Yasası'nda yapılması beklenen son düzenlemeler sonrası Türkiye'de de ev ve işyerlerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak, güneşten beslenen küçük elektrik üretim sistemlerinin yaygınlaşması bekleniyor.
Güneşten elektrik üretim potansiyelinin, değerlendirilmesi amacı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın devlet teşviklerini artırmaya dönük yeni çalışmalar yaptığını hatırlatan Yenen, 'Mevzuata dair düzenlemelerin netleşmesi sonrası bireysel tüketiciler, yoğun bir şekilde ev ve işyerlerinin çatıları ve güneş alan yerlerine güneşten elektrik üretim sistemi kurmak için talepte bulunacaklar' dedi.
Güneşten elektrik üretme konusunda lider ülke Almanya'da, sadece 2007 yılında, ev ve işyerlerinin çatılarına kurulan, irili ufaklı güneşten elektrik üretim sistemi sayısının 130 bin olduğu bilgisini veren Yenen, Almanya'nın başarısında devlet teşviklerinin belirleyici olduğu görüşünde. Teşviklerin tatmin edici olması durumunda, Türkiye'de de güneşten elektrik üretimi konusunda bir patlama yaşanacağını söyleyen Yenen, bunu görerek ekonomik krize ve mevzuata dair düzenlemelerin netleşmemiş olmasına rağmen yatırım yapmaya devam ettiklerini kaydetti.
Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, evlerin çatı ya da güneş alan yerlerine kurulabilecek sistemlerin maliyetini de şu sözlerle açıkladı: '4 kişilik bir ailenin elektrik ihtiyacını karşılayacak ve de elektrik faturası ödeme yükünü yaşam boyu ortadan kaldıracak güneşten elektrik üretim sisteminin ortalama kurulum maliyeti 10 bin avro.'
'Çevreye katkısı büyük'
Türkiye'de, Yenilenebilir Enerji Yasası'na göre, ev ve işyerlerine bu sistemleri kuranların, ürettikleri elektriğin fazlasını devlete satabileceklerini, bunun için devletin alım garantisi verdiğini bildiren İbrahim Erkan Yenen, yine yasa gereği 500 kilovata kadar ruhsat alma zorunluluğunun da olmadığını hatırlattı. Güneş enerjisinin çevreci bir yönü olduğunu belirten Yenen, şöyle devam etti: 'Örneğin, orta ölçekli bir mağaza, günlük ortalama 195 kW/saat olan elektrik enerjisi ihtiyacını güneşten sağlarsa 130
olmadığını hatırlattı. Güneş enerjisinin çevreci bir yönü olduğunu belirten Yenen, şöyle devam etti: 'Örneğin, orta ölçekli bir mağaza, günlük ortalama 195 kW/saat olan elektrik enerjisi ihtiyacını güneşten sağlarsa 130 kilogram karbondioksit salınımını engellemiş, başka bir ifade ile yılda 150 ağaç dikmiş oluyor.'
Norm Enerji Sistemleri olarak güneş enerjisi alanında, Avrupa'nın en büyük sektörel grubu CONERGY ile temsilcilik anlaşması yaptıklarını söyleyen Yenen, 'Teknik altyapısı ve potansiyeli olan girişimcilere bayilik vereceğiz. Çok sayıda başvuru var. Eğitim çalışmalarımız da sürüyor' dedi.